De la strategii eficiente la campanii de impact, un specialist în marketing face diferența în lumea afacerilor. Află din acest ghid complet ce abilități sunt necesare, ce provocări vei întâlni și cum poți deveni un expert căutat în marketing.
Află cum poți deveni persoana care face magie cu produsele și serviciile clienților pe care îi deservește. Persoana care știe să comunice mesaje clare audienței căreia i se adresează și care atrage clienți pentru clienții lor prin tot ceea ce face.
Dar atenție! Nu confunda cu generalistul în marketing. Află în acest articol care este diferența dintre cele 2 poziții.
Când vine vorba de promovarea unei afaceri, un expert în marketing se dovedește a fi vital în a crește vizibilitatea companiei și, implicit, veniturile acesteia. Acesta este un expert în promovarea online (inbound) și offline (outbound), un om indispensabil pentru o afacere de succes.
Dacă îți dorești să faci și tu magie pentru clienții tăi, citește în continuare și descoperă ce face un specialist în marketing, ce calități are, ce provocări întâlnește în meseria sa, dacă are nevoie de vreo diplomă pentru a practica meseria și cât câștigă.
Vei afla și ce nu-i spune nimeni înainte de a alege acest drum și multe alte informații pe care credem că le vei considera utile, dar mai ales care te vor ajuta să-ți faci clienții fericiți, datorită rezultatelor campaniilor tale.
H2. Ce este un specialist marketing?
Sursă foto: freepik/vectorjuice
Ca o definiție generală, putem spune că specialistul în marketing promovează afaceri. Discută cu clienții clienților. Comunică mesaje clare, țintite. Creează strategii și campanii de marketing. Analizează rezultatele acestora și le îmbunătățește când este cazul. Cercetează piața. Analizează concurența. Studiază comportamentul consumatorului: ce nevoi și probleme are, ce produse îi plac, de unde le cumpără și de ce.
Așadar, acest specialist în magie se ocupă, în principal cu promovarea afacerilor, crearea de campanii publicitare, stabilirea tendințelor în materie de marketing.
Dar specialistul așa cum înțelegem noi definiția, este persoana specializată într-o anume componentă a marketingului, cum ar fi optimizare SEO, reclame pay per click (PPC) sau copywriting (scrierea textelor care vând) etc.
În schimb generalistul în marketing este persoana care pare că le face pe toate: creează strategii, campanii, scrie conținut, rulează reclame, gestionează bugete, face și ceva SEO, și copywriting și multe altele.
Deseori, în România, specialistul se transformă într-un generalist care le știe pe toate. Sau ar trebui să le știe, deși nu este Superman sau Superwoman. Tocmai de aceea, în acest articol ne vom referi la specialistul în marketing ca la persoana care le face pe toate.
Așadar, fie că îți dorești să practici această meserie pentru clienții tăi sau pentru businessul tău, citește în continuare pentru a desluși toate tainele acestei meserii.
De ce este important să ai un specialist marketing în echipa?
Sursă foto: freepik
Munca unui specialist în marketing se reflectă în vizibilitatea unui site/pagini social media, clienți recurenți și vânzări. Acesta este rolul, pe scurt, al unui expert în marketing.
Acesta știe cum să implementeze o strategie de afaceri coerentă, care să aducă rezultatele așteptate. Știe să urmărească dinamica în ceea ce privește tendințele în materie de marketing.
Un expert în marketing poate reprezenta factorul cu cel mai mare impact într-o afacere. Dezvoltând strategii țintite de afaceri, va ajunge mult mai ușor la oameni și, astfel, la potențiali clienți. Chiar dacă rezultatele nu vor fi vizibile de la bun început, acestea vor apărea în timp și, mai mult decât atât, vor ajunge să fie constante și chiar să crească.
Responsabilitățile unui specialist marketing
Sursă foto: freepik
Există multe atribuții care alcătuiesc fișa postului unui specialist marketing, în același timp extrem de diverse.
La început se ocupă de sarcini mai mici cum ar fi promovarea țintită, brainstorming, creare de conținut și optimizare. În timp, va ajunge să creeze strategii complete de marketing, ajutând companiile și brandurile să se interconecteze cu clienții și cerințele acestora.
Expertul în marketing va analiza datele statistice privitoare la comportamentul de achiziție al oamenilor, dinamica economică, respectiv cât cumpără oamenii, în ce categorie de vârstă se încadrează și câți bani cheltuiesc, în medie, aceștia.
Să enumerăm ce face acest om bun la toate:
- Stabilește împreună cu clientul său principalele obiective de marketing pe termen scurt, mediu și lung, pe baza obiectivelor afacerii.
- Creează, rulează și gestionează campaniile de marketing, le analizează și îmbunătățește când este cazul.
- Gestionează și monitorizează bugetele alocate reclamelor și altor acțiuni pentru promovare.
- Cercetează piața din nișa respectivă, dar și nișele conexe, pentru a obține răspunsuri la ce caută oamenii, ce nevoi au și comportamente atunci când cumpără un produs sau un serviciu.
- Analizează comportamentul clienților brandurilor, a dorințelor, preferințelor și eventualelor probleme pe care le au pentru a veni cu soluțiile potrivite.
- Analizează concurența pentru a identifica ce face mai bine, prețurile practicate etc.
- Identifică mijloacele (canalele) de comunicare potrivite pentru branduri, pentru a ajunge la publicul țintă corect.
- Participă la ședințe cu echipa din care fac parte copywriterul, creatorul de content, designerul etc.
- Analizează toți metricii obținuți pe fiecare campanie/reclamă pentru a păstra ce funcționează și schimba ce nu.
Acestea sunt cele mai importante sarcini.
Un specialist marketing de succes este capabil să implementeze strategii eficiente care să crească vizibilitatea și vânzările. De exemplu, programul nostru Manifesto garantează o creștere între 30% și 400% a vânzărilor online, demonstrând astfel puterea unei strategii bine executate.
Înscrie-te în programul nostru de succes Manifesto…
…și obține vânzări pe bandă rulantă pentru afacerea ta sau pentru afacerile clienților tăi.
Competențele necesare pentru un specialist marketing de succes
Sursă foto: freepik
Un expert în marketing, este (ar trebui să fie) o persoană comunicativă, care poate lucra în echipă, întotdeauna dispusă să asculte.
Un specialist marketing trebuie să aibă cunoștințele necesare pentru a putea crea strategii de marketing cu impact, ale căror rezultate să se facă resimțite. Ceea ce înseamnă, evident, că trebuie să aibă capacitatea de a discerne între posibilele scenarii aferente abordării unei anumite strategii, pentru a evita eventualele greșeli. Iar când greșește să poată interveni prompt.
Trebuie să știe să interpreteze datele statistice, să fie versatil în ceea ce privește abordarea anumitor situații, creativ, și, de altfel, să se plieze pe diferitele sarcini care i se solicită.
Pe scurt, este sau ar trebui să fie:
- Creativ
- Flexibil
- Gestionează bine timpul
- Organizator
- Bun planificator
- Atent la detalii
- Ia rapid deciziile potrivite
- Cunoaște pachetul Microsoft Office, măcar la nivel basic (ideal ar fi și Google DRIVE)
- Știe să stabilească prioritățile
- Comunică foarte bine
- Este empatic
- Se poate adapta cu ușurință
- Poate învăța continuu
Dacă ar fi să privim din perspectiva calităților necesare, un expert în marketing este:
- Curios. Curiozitatea este necesară în orice domeniu, dar în special în acest caz. Trebuie să caute informații despre produse, servicii, nevoile și preferințele clienților, piață, concurență etc.
- Educat în domeniu. Să aibă o plăcere permanentă de a fi la curent cu noile informații.
- Diplomat. În orice domeniu există oameni diferiți, atât clienți, cât și colaboratori, așadar, diplomația este o calitate „obligatorie’’.
- Bun ascultător. Pentru fiecare proiect există întâlniri cu clienții și echipa, deci este nevoie să asculte activ.
- Pasionat. Să-i placă ce face, altfel este posibil să nu aibă succes.
Provocările unui specialist marketing
Sursă foto: freepik/vector4stock
Vrei să lucrezi ca expert în marketing? Una dintre principalele provocări este că trebuie să te adaptezi în permanență schimbărilor care au loc în mediul online.
O altă provocare este faptul că trebuie să respecți deadline-urile și să livrezi produsul/livrabilele la termenul stabilit, chiar dacă nu ai o zi tocmai bună și, bineînțeles, niciun chef să te ocupi de sarcina dată. Cred că aceasta e cea mai mare provocare.
La fel de important este rezultatul pe care campaniile create de tine îl aduc. Aștepți acest rezultat, sperând că este pozitiv, pentru că de asta depinde satisfacția clienților tăi și vânzările pe care le aduci acestora.
Încă o provocare este faptul că va trebui să te reinventezi constant, iar acest lucru poate însemna să faci cursuri în mod constant. Chiar dacă firma la care lucrezi nu îți oferă cursuri de perfecționare, va trebui să te ocupi personal și să investești propriile fonduri în dezvoltarea ta.
Dacă ești specialist marketing freelancer va trebui să lucrezi cu mai mulți clienți și firme, iar pentru asta vei avea nevoie de abilități de comunicare, organizare și flexibilitate. Va trebui să te adaptezi la cerințele, dorințele și visurile fiecărui antreprenor.
Concluzia este că un expert în marketing are o mulțime de atribuții, în funcție de compania în care lucrează și obiectivele acesteia.
Așadar, nu ai nevoie neapărat de studii în domeniu, ci de pasiune, să te atragă acest domeniu. Sigur că este foarte importantă și experiența și ceea ce știi cu adevărat să faci.
La cât poate ajunge salariul unui specialist marketing?
Sursă foto: freepik/vectorjuice
Pentru că orice muncă trebuie remunerată, intervalul de salarii pentru o persoană care lucrează în România, în categoria marketing, publicitate și PR este, de obicei, între 3.500 de RON și poate ajunge chiar și la 9.800 de RON, potrivit informațiilor preluate de pe www.paylab.ro.
Sursă: www.paylab.ro
Cu toate acestea, privitor la salariul unui specialist în marketing, nu există întocmai o sumă exactă, aceasta depinzând de angajator.
Chiar dacă la început, ca junior, salariul va fi ceva mai mic, cu timpul, odată cu validarea rezultatelor strategiei pe care ai dezvoltat-o, cu siguranță acesta va crește. Pe lângă bonusurile de care vei avea parte, vei avea și posibilitatea de a-ți perfecționa abilitățile într-un mediu optim, înconjurat de oameni cu aceleași pasiuni.
Dacă alegi să fii freelancer și să lucrezi pentru un anumit număr de clienți, poți câștiga chiar mai mult. Depinde de implicarea ta, de abilitățile și calitățile tale, și de rezultatele pe care le au campaniile create și gestionate de tine.
Așadar, dacă alegi să fii marketing specialist, salariul tău poate depăși 10.000 lei.
Ce trebuie să faci pentru a deveni un specialist în marketing?
Sursă foto: freepik
Pentru a deveni specialist în marketing, poți urma o facultate în domeniu. Dar nu este un must. Există oameni care fac asta fără a avea fără studii formale, dar care au mii de ore de practică, testare și experiență.
După ce ai terminat o facultate în domeniu, fie că vorbim despre licență sau masterat, există și anumite certificări/calificări pe care le poți dobândi ulterior. Acestea te vor ajuta să te specializezi mult mai bine pe un anumit profil, chiar în ceea ce privește marketing-ul. Important este, după cum am spus, să-ți placă ceea ce faci și, evident, să fii bun. Așa cum vorbeam la început poți învăța să le faci pe toate, deși este foarte greu, ori poți învăța de exemplu să scrii, să setezi și să rulezi campanii PPC pe Facebook. Este doar un exemplu ca să-ți faci o idee.
Noi te putem învăța să stăpânești strategiile de marketing pentru a avea cât mai multe vânzări pentru tine, sau pentru clienții tăi. Hai în programul nostru de Mentorship și devino expertul căutat de cei care vor să-ți fie clienți. Nu fi tu cel care caută.
Începătorii devin experți, experții devin maeștri!
Oamenii de succes au avut și au în continuare un mentor, pentru că se dezvoltă mult mai ușor, pentru că învață deja de la oameni de succes, care au testat, au eșuat, dar care au reușit.
Cu sau fără studii, trebuie să fii dispus să înveți în permanență, iar acest lucru îl faci cel mai bine experimentând.
Așa cum, de exemplu, un medic învață despre noi tratamente de a trata pacientul, la fel și tu vei învăța să testezi noi tehnici și metode de implementare a campaniilor.
Mai poți aplica pentru un internship sau pentru posturi de junior. Astfel, vei învăța din mers această meserie frumoasă, dar provocatoare. Vei participa și la traininguri. În timp acumulezi experiență și poți urca în ierarhie pentru un post de specialist marketing sau poți fi freelancer pentru clienții pe care ți-i dorești.
Sau poți fii voluntar la o agenție de marketing pentru o perioadă, iar în paralel poți lua clienți.
Așadar, dacă nu ai studii universitare în domeniul marketingului sau al comunicării poți deveni foarte bun prin mai multe opțiuni pe care le recapitulăm:
- Aplică pentru internship la o firmă de marketing, agenție de marketing cu scopul de a învăța practic;
- Fii voluntar într-un program, ONG sau o firmă care are nevoie de un specialist marketing junior;
- Înscrie-te la cursuri plătite online sau în sală, înveți din resurse gratuite;
- Devino freelancer și colaborează cu o firma românească sau internațională.
Ce nu ți se spune atunci când vrei să devii specialist în marketing
Sursă foto: freepik/johnstocker
Marketing-ul este un domeniu efervescent, aflat chiar într-o permanentă schimbare. Cu alte cuvinte, ce știai ieri că este bine, s-ar putea ca mâine să fie exact lucrul de care trebuie să te ferești.
Trebuie să fii în pas cu tendințele, să urmărești statisticile, să analizezi rezultatele și, mai mult decât atât, să te reinventezi.
Ce nu ți se mai spune este că fiecare client este diferit. Dar cred că tu deja știi asta.
Ceea ce dorește un client de la persoana cu care colaborează nu este neapărat similar cu ce își dorește altul. De aceea, este bine să comunici de la început ce anume poți face pentru ei și ce nu, cum îi poți ajuta, ce garantezi și ce nu. Și mai important, să așezi aceste detalii într-un contract solid, întocmai de un avocat, îți recomandăm noi.
Este important să setezi limitele încă de la început. Astfel vei seta așteptările clienților, colegilor, colaboratorilor și superiorilor tăi și nimeni nu va fi dezamăgit sau demotivat.
Așadar, îți place ideea de a fi specialist marketing?
În concluzie, dacă ești hotărât să devii un specialist în marketing de succes, este important să te educi constant și să experimentezi cât mai mult.
Drumul către excelență nu este simplu, dar cu dedicare și sprijinul potrivit, poți să devii expertul pe care companiile îl caută disperat.
Programul nostru Manifesto îți oferă nu doar cunoștințele necesare, ci și ghidarea unui mentor experimentat, care te va ajuta să navighezi cu încredere în această industrie dinamică și să înveți să aduci vânzările pe care orice antreprenor și le dorește.
Alătură-te nouă și transformă-ți pasiunea într-o carieră de succes, cu rezultate palpabile și clienți fericiți!
Responses