Promovare Google Ads: Ce este și cum funcțonează

Promovare Google Ads

Cuprins

 • Anunțurile Google Ads convertesc cu 50% mai bine decât traficul organic
 • 70% dintre clienții de eCommerce plasează apeluri prin intermediul anunțurilor mobile
 • 90% dintre utilizatorii de internet văd reclamele Google Display la nivel mondial.

Acestea sunt doar câteva date statistice cu privire la modul în care performează Google Ads. Deși este bine să ai și trafic organic, reclamele nu sunt deloc de ignorat.

Prin urmare, dacă îți dorești să atragi mai mulți clienți și să îți crești vizibilitatea pe internet, ai opțiunea să alegi ca metodă de promovare google adwords, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente metode deoarece reclamele plătite îți permit să ajungi direct la publicul tău țintă, exact în momentul în care acesta caută produse sau servicii similare cu ale tale.

Google Ads este o platformă de publicitate online dezvoltată de Google, care îți oferă posibilitatea de a crea anunțuri personalizate și de a le afișa pe paginile de rezultate ale motorului de căutare Google, pe YouTube, și pe alte site-uri partenere. 

Această formă de promovare prin google ads îți permite să controlezi costurile, să monitorizezi performanțele campaniilor în timp real și să obții un ROI (Return on Investment) semnificativ.

În acest articol, vei afla ce este promovarea Google Ads, cum funcționează și cum poți să o utilizezi pentru a-ți maximiza succesul afacerii tale.

Ce este promovarea prin Google Ads?

Ce este promovarea prin Google Ads?

Sursa foto: Freepik

Promovarea Google Ads reprezintă un sistem de publicitate online dezvoltat de Google, care permite afacerilor de toate dimensiunile să creeze și să afișeze anunțuri pe internet. Aceste anunțuri apar în principal pe pagina de rezultate a motorului de căutare Google, dar pot fi afișate și pe YouTube, în aplicații mobile și pe site-uri partenere prin intermediul Google Display Network.

Google Ads funcționează pe baza unui sistem de licitație, unde agenții de publicitate licitează pentru cuvinte cheie specifice relevante pentru produsele sau serviciile lor. Atunci când un utilizator introduce unul dintre aceste cuvinte cheie în bara de căutare Google, anunțul tău poate apărea în partea de sus sau jos a paginii de rezultate, în funcție de cât de competitivă este licitația ta și de relevanța anunțului pentru acea căutare.

Unul dintre marile avantaje ale promovării prin Google Ads este că plătești doar atunci când cineva dă click pe anunțul tău (modelul PPC – Pay Per Click), ceea ce îți permite să controlezi foarte bine bugetul și să măsori eficiența fiecărui ban cheltuit.

De ce este importantă promovarea pe Google Ads?

De ce este importantă promovarea pe Google Ads

Sursa foto: Freepik

Promovarea pe Google Ads este importantă pentru afacerea ta din mai multe motiv și în continuare găsești detaliate 5 avantaje ale acesteia.

1. Vizibilitate crescută și trafic calificat – Google este cel mai utilizat motor de căutare din lume, cu miliarde de căutări efectuate zilnic. Prin utilizarea Google Ads, îți asiguri vizibilitatea afacerii tale în fața unui public larg și diversificat. Anunțurile tale apar exact atunci când utilizatorii caută produse sau servicii similare cu ale tale, ceea ce înseamnă că ajungi la public direct interesat de ce ai de oferit.

2. Control asupra bugetului și costurilor – Google Ads îți oferă un control total asupra bugetului de publicitate. Poți stabili un buget zilnic maxim și poți ajusta sumele licitate pentru cuvintele cheie, asigurându-te că nu depășești suma pe care ești dispus să o cheltuiești. Modelul Pay Per Click (PPC) îți permite să plătești doar atunci când cineva interacționează efectiv cu anunțul tău, ceea ce înseamnă că banii investiți sunt utilizați eficient.

3. Măsurarea și analiza performanței – un alt avantaj major al Google Ads este posibilitatea de a măsura și analiza performanța campaniilor în timp real. Prin urmare, poți vedea exact câte click-uri, afișări și conversii generează anunțurile tale, permițându-ți să ajustezi strategia în funcție de rezultate. Acest nivel de transparență și de feedback imediat este esențial pentru optimizarea continuă a campaniilor și pentru maximizarea ROI-ului.

4. Targetare precisă – Google Ads permite să-ți definești publicul țintă cu mare precizie. Astfel, poți alege să îți afișezi anunțurile în funcție de locație geografică, vârstă, gen, interese și multe alte criterii demografice și comportamentale. Această targetare precisă asigură că anunțurile tale ajung la persoanele cele mai potrivite, crescând șansele de conversie.

5. Flexibilitate și diversitate în formatul anunțurilor – platforma Google Ads oferă o varietate de formate de anunțuri, inclusiv text, imagine, video și anunțuri pentru aplicații mobile. Această diversitate îți permite să creezi campanii captivante și atractive, adaptate la diferite segmente de public și obiective de marketing.

Prin utilizarea Google Ads, nu doar că îți poți crește vizibilitatea online, dar îți și optimizezi bugetul și îți mărești șansele de a atrage clienți noi. Este un instrument puternic și eficient, indispensabil pentru orice strategie de marketing digital.

Cât costă promovarea pe Google Ads?

Cât costă promovarea pe Google Ads

Sursa foto: Freepik

Costul promovării pe Google Ads poate varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, cum ar fi cuvintele cheie alese, competitivitatea pieței, calitatea anunțurilor și strategia ta de licitare. Este important să înțelegi că nu există un preț fix pentru promovare Google Ads. Prețurile sunt flexibile și pot fi ajustate în funcție de bugetul și obiectivele tale.

Modelul Pay Per Click (PPC) – Google Ads funcționează pe baza unui model de plată numit Pay Per Click (PPC), ceea ce înseamnă că plătești doar atunci când cineva dă click pe anunțul tău. Acest lucru îți permite să controlezi exact cât de mult cheltuiești pe campaniile tale publicitare.

Factori care influențează costul

 1. Cuvintele cheie costul per click (CPC) variază în funcție de competitivitatea cuvintelor cheie. Cuvintele cheie populare și foarte căutate tind să aibă un CPC mai mare. De exemplu, cuvinte precum “asigurare auto” sau “credite ipotecare” pot avea costuri mai mari decât cuvinte cheie mai puțin competitive.
 2. Calitatea anunțului – Google folosește un algoritm numit Quality Score (Scorul de Calitate) pentru a determina relevanța și calitatea anunțului tău. Anunțurile cu un Quality Score mai mare beneficiază de un CPC mai mic și de o poziționare mai bună în rezultatele căutării.
 3. Licitarea – poți stabili un buget zilnic și un cost maxim pe click pentru fiecare cuvânt cheie. Google îți oferă opțiuni automate și manuale de licitare, permițându-ți să optimizezi cheltuielile în funcție de obiectivele tale.

Bugetul zilnic și total – unul dintre avantajele promovării prin Google Ads este flexibilitatea bugetului. Poți seta un buget zilnic minim, iar Google se va asigura că nu îl depășești. De asemenea, poți ajusta bugetul în orice moment, în funcție de performanța campaniilor tale.

Exemple de costuri

Pentru a-ți face o idee despre costuri, iată câteva exemple orientative:

 • Cuvinte cheie cu competitivitate scăzută: prețul pornește de la 0,10 lei/clic
 • Cuvinte cheie cu competitivitate ridicată: se poate ajunge și la 12 lei/clic

Aici trebuie să ai în vedere și costul pentru o conversie care și el poate varia de la 7 lei la 300 de lei/client. Conversia se referă la comanda făcută de un client în urma campaniei tale de promovare. Această rată de conversie variază și ea, în funcție de produsul pe care îl ai, prețul acestuia, concurența ta sau chiar în funcție de site.

De aceea, calitatea întregii campanii este cea mai importantă. Mulți greșesc atunci când pompează bani în campanii care nu sunt gândite de specialiști și eșuează. 

Să gândești o astfel de campanie nu este simplu și poți pierde mulți bani dacă faci totul după ureche. De aceea, este util să apelezi la o agenție specializată în promovarea prin servicii Google Ads. Doads este o astfel de agenție, fondată de foști angajați Facebook și se axează pe publicitatea PPC online (PPC=pay-per-click). 

Până în prezent, Doads a gestionat bugete de peste 35 de milioane de euro, ajutând la creșterea multor branduri din România. Te pot ajuta să crești vânzările, să atragi noi clienți sau să-ți faci mai vizibilă prezența în mediul online.

În final, ce este important de reținut este că trebuie să monitorizezi și să ajustezi constant campaniile tale pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. Investiția în promovare Google Ads, cu un buget gestionat corect, poate aduce un ROI semnificativ și poate transforma vizitatorii site-ului tău în clienți loiali.

Beneficiile utilizării Google Ads

Beneficiile utilizării Google Ads

Sursa foto: Freepik

Utilizarea Google Ads pentru promovarea afacerii tale vine cu o serie de beneficii semnificative care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele de marketing și să îți crești veniturile. Iată câteva dintre principalele beneficii:

1. Targetare precisă – Google Ads permite să-ți definești cu exactitate publicul țintă. Astfel, poți selecta parametri precum locația geografică, vârsta, genul, interesele și comportamentul online al utilizatorilor. Această targetare precisă asigură că anunțurile tale sunt văzute de persoanele cele mai relevante pentru afacerea ta, crescând șansele de conversie.

2. Vizibilitate imediată – spre deosebire de optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), care poate dura luni până să ofere rezultate notabile, Google Ads îți oferă vizibilitate imediată. Anunțurile tale pot apărea în partea de sus a paginilor de rezultate ale căutării la scurt timp după lansarea campaniei, atrăgând rapid trafic către site-ul tău.

3. Flexibilitate și scalabilitate – Google Ads este extrem de flexibil și scalabil. Poți începe cu un buget mic și să crești treptat investiția pe măsură ce observi rezultate pozitive. De asemenea, poți ajusta sau opri campaniile în orice moment, în funcție de nevoile și prioritățile afacerii tale.

4. Măsurare și analiză detaliată – Google Ads oferă instrumente avansate de analiză și raportare, care îți permit să monitorizezi în timp real performanța campaniilor tale. Poți vedea câți utilizatori au văzut anunțurile, câți au dat click și câți au efectuat o acțiune dorită (de exemplu, cumpărarea unui produs). Aceste date sunt esențiale pentru optimizarea continuă a campaniilor și pentru a lua decizii informate.

5. Control asupra bugetului – cu Google Ads, ai control total asupra bugetului tău de publicitate. Poți stabili un buget zilnic și un cost maxim pe click, ceea ce îți permite să gestionezi eficient cheltuielile și să te asiguri că nu depășești suma pe care ești dispus să o investești.

6. Diversitate în formatele de anunțuri – Google Ads oferă o varietate de formate de anunțuri, inclusiv anunțuri text, anunțuri grafice, anunțuri video și anunțuri pentru aplicații mobile. Această diversitate îți permite să creezi campanii captivante și relevante pentru diferite segmente de public și platforme.

7. Îmbunătățirea brand awareness-ului – chiar dacă utilizatorii nu dau click pe anunțurile tale, simpla afișare a acestora contribuie la creșterea notorietății brandului tău. Repetarea vizuală a anunțurilor ajută la menținerea afacerii tale în mintea consumatorilor și poate influența deciziile lor de cumpărare pe termen lung.

8. Retargeting – Google Ads îți permite să folosești retargeting-ul pentru a ajunge din nou la utilizatorii care au vizitat deja site-ul tău, dar nu au efectuat o achiziție.  

Aceasta este o modalitate eficientă de a încuraja conversiile și de a reaminti potențialilor clienți despre produsele sau serviciile tale.

Prin utilizarea Google Ads, poți beneficia de o soluție de marketing digital puternică, care îți oferă control, flexibilitate și posibilitatea de a ajunge la publicul tău țintă într-un mod eficient și măsurabil.

Tipuri de campanii disponibile în Google Ads 

Tipuri de campanii disponibile în Google Ads 

Sursa foto: Freepik

Google Ads oferă o varietate de tipuri de campanii, fiecare concepută pentru a te ajuta să-ți atingi diferite obiective de marketing. Alegerea tipului de campanie potrivit pentru afacerea ta depinde de scopurile tale specifice, fie că vrei să crești vizibilitatea, să generezi trafic pe site, sau să mărești numărul de conversii. Iată principalele tipuri de campanii disponibile în Google Ads:

1. Campanii de căutare (Search Campaigns)

Acest tip de campanie îți permite să afișezi anunțuri text în paginile de rezultate ale motorului de căutare Google. Atunci când utilizatorii caută cuvinte cheie relevante pentru afacerea ta, anunțul tău poate apărea în partea de sus sau de jos a paginii de rezultate. Campaniile de căutare sunt ideale pentru a atrage trafic calificat, deoarece anunțurile tale sunt afișate utilizatorilor care au deja un interes specific pentru produsele sau serviciile tale.

2. Campanii de afiliere (Display Campaigns)

Anunțurile display sunt anunțuri grafice (bannere) care apar pe site-urile partenere ale Google, în aplicații mobile și pe YouTube. Aceste campanii te ajută să ajungi la un public mai larg și să îți crești notorietatea brandului. Poți utiliza diverse formate, inclusiv imagini statice, animații și anunțuri interactive. Campaniile display sunt ideale pentru branding și pentru a capta atenția utilizatorilor în timpul navigării online.

3. Campanii video (Video Campaigns)

Campaniile video îți permit să afișezi anunțuri video pe YouTube și pe rețeaua de parteneri video Google. Aceste anunțuri pot apărea înainte, în timpul sau după videoclipurile pe care utilizatorii le vizionează pe YouTube. Campaniile video sunt excelente pentru a transmite mesaje complexe, pentru a atrage atenția și pentru a crea o conexiune emoțională cu publicul tău.

4. Campanii pentru aplicații mobile (App Campaigns)

Dacă ai o aplicație mobilă pe care vrei să o promovezi, campaniile pentru aplicații sunt soluția ideală. Aceste campanii afișează anunțuri pe Google Play, în aplicațiile mobile, pe YouTube și în rețeaua de căutare Google. Scopul principal al acestor campanii este de a încuraja descărcarea și instalarea aplicației tale.

5. Campanii de shopping (Shopping Campaigns)

Campaniile shopping sunt concepute special pentru comercianții cu amănuntul care doresc să își promoveze produsele online. Aceste anunțuri afișează imagini ale produselor, prețuri și informații despre comercianți direct în rezultatele căutării Google și pe Google Shopping. Campaniile shopping sunt ideale pentru a atrage cumpărători care caută produse specifice și sunt aproape de a lua o decizie de cumpărare.

6. Campanii smart (Smart Campaigns)

Campaniile smart sunt o opțiune simplificată și automatizată pentru micile afaceri care doresc să înceapă cu Google Ads fără a avea nevoie de cunoștințe avansate de marketing digital. Google optimizează automat anunțurile și bugetele pentru a te ajuta să obții cele mai bune rezultate posibile. Aceste campanii sunt ușor de configurat și gestionat, fiind ideale pentru afacerile mici și mijlocii.

7. Campanii Discovery (Discovery Campaigns)

Campaniile Discovery îți permit să afișezi anunțuri vizuale captivante pe platformele Google, inclusiv în feed-ul YouTube, în Gmail și în Google Discover. Aceste campanii sunt concepute pentru a ajunge la utilizatori în momentele în care aceștia sunt deschiși la descoperirea de noi branduri și produse.

Cum funcționează Google Ads?

Cum funcționează Google Ads

Sursa foto: Freepik

Înțelegerea modului în care funcționează Google Ads te va ajuta să îți optimizezi campaniile și să obții cele mai bune rezultate posibile, dar pentru acest lucru trebuie să ții cont de câteva aspecte importante în baza cărora funcționează. 

În primul rând, trebuie ținut cont de alegerea cuvintelor cheie. Ele fac referire la termenii sau frazele pe care utilizatorii le introduc în motorul de căutare Google atunci când caută informații. Alegerea cuvintelor cheie potrivite este extrem de importantă pentru succesul campaniei tale. Acestea trebuie să fie relevante pentru afacerea ta și să reflecte intențiile de căutare ale potențialilor clienți.

În al doilea rând, trebuie avut în vedere că platforma Google Ads funcționează pe un sistem de licitație. Atunci când un utilizator introduce un cuvânt cheie, Google desfășoară o licitație pentru a determina care anunțuri vor apărea în rezultatele căutării și în ce ordine. Există două componente principale ale licitării:

 • Costul pe click (CPC) – este suma maximă pe care ești dispus să o plătești pentru un click pe anunțul tău. Poți seta licitarea manual, sau poți alege opțiuni automate, unde Google ajustează licitațiile pentru a maximiza rezultatele în funcție de obiectivele tale.
 • Scorul de calitate (Quality Score) – este o evaluare a relevanței și calității anunțurilor tale, a cuvintelor cheie și a paginii de destinație. Un scor de calitate mai mare poate reduce costul pe click și poate îmbunătăți poziția anunțului tău.

Totodată, anunțurile trebuie să fie atractive și relevante pentru utilizatori. Acestea pot include text, imagini sau videoclipuri, în funcție de tipul de campanie. Este important să incluzi un apel la acțiune clar și să te asiguri că anunțul reflectă cu exactitate ceea ce oferi. Titlurile și descrierile trebuie să fie concise și convingătoare.

Anunțurile tale pot apărea în diferite locații, în funcție de tipul de campanie pe care o alegi: în paginile de rezultate ale căutării Google, pe site-uri și aplicații partenerea sau pe Youtube.

Mai mult, Google Ads oferă instrumente avansate de analiză și raportare care îți permit să monitorizezi performanța campaniilor tale în timp real. Poți urmări metrici precum numărul de afișări, click-uri, conversii și costuri. Cu ajutorul acestor date înțelegi ce funcționează și ce nu, și pentru a face ajustări pentru a îmbunătăți rezultatele.

Un alt aspect de luat în considerare este că platforma Google Ads îți permite să folosești retargeting-ul pentru a ajunge din nou la utilizatorii care au interacționat anterior cu site-ul tău. Această tehnică este eficientă pentru a reaminti potențialilor clienți despre produsele sau serviciile tale și pentru a-i încuraja să finalizeze achiziția.

Crearea unei campanii eficiente de Google Ads

În această secțiune vei găsi pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a crea o campanie eficientă de Goodle Ads și strategii utile care să te ajute în acest proces.

1. Definirea obiectivelor campaniei

Primul pas în crearea unei campanii eficiente este să îți definești clar obiectivele. Ce vrei să obții prin această campanie? Obiectivele tale pot include:

 • Creșterea traficului pe site-ul tău
 • Generarea de lead-uri
 • Creșterea vânzărilor online
 • Creșterea notorietății brandului
 • Promovarea unui produs sau serviciu specific

Odată ce ai definit obiectivele, poți structura campania pentru a le atinge în mod eficient.

2. Cercetarea și selecția cuvintelor cheie

După cum ai văzut mai sus, cuvintele cheie sunt importante pentru succesul campaniei tale. Efectuează o cercetare amănunțită pentru a identifica cuvintele și frazele pe care le caută potențialii tăi clienți. Folosește instrumente precum Google Keyword Planner pentru a găsi cuvinte cheie relevante și pentru a evalua volumul de căutare și concurența. Apoi, alege cuvinte cheie care sunt specifice și relevante pentru produsele sau serviciile tale.

3. Crearea anunțurilor atrăgătoare

Anunțurile trebuie să fie clare, concise și atrăgătoare. Iată câteva sfaturi pentru a crea anunțuri eficiente:

 • Titluri captivante – folosește titluri care atrag atenția și includ cuvintele cheie relevante.
 • Descrieri convingătoare – oferă informații clare și relevante despre ceea ce oferi și de ce utilizatorii ar trebui să aleagă produsul sau serviciul tău.
 • Apel la acțiune (CTA) – include un apel la acțiune clar și puternic, cum ar fi “Cumpără acum”, “Află mai multe” sau “Înscrie-te acum”.
 • Adaptează anunțurile pentru mobil – asigură-te că anunțurile tale sunt optimizate pentru dispozitivele mobile, deoarece tot mai mulți utilizatori accesează internetul de pe telefoanele lor.

4. Setarea și gestionarea bugetului

Stabilește un buget zilnic sau lunar care se potrivește cu obiectivele tale de marketing. Începe cu un buget rezonabil și ajustează-l pe măsură ce vezi rezultatele campaniei. Poți alege între diverse strategii de licitare, cum ar fi licitarea manuală (unde controlezi suma maximă pe care ești dispus să o plătești pe click), sau licitarea automată (unde Google ajustează licitațiile pentru a maximiza rezultatele).

5. Structurarea campaniei

O structură bine organizată a campaniei te va ajuta să gestionezi și să optimizezi mai ușor anunțurile. În primul rând, poți crea grupuri de anunțuri bazate pe teme sau categorii de produse. Fiecare grup de anunțuri ar trebui să conțină cuvinte cheie și anunțuri relevante pentru acea temă.

În al doilea rând, asigură-te că paginile de destinație la care ajung utilizatorii după ce dau click pe anunț sunt relevante, bine structurate și optimizate pentru conversii.

6. Monitorizarea și optimizarea campaniei

După ce campania este activă, monitorizează performanța acesteia în mod regulat. Analizează metrici precum click-uri și CTR (Click-Through Rate), conversiile, CPC (Cost per Click), sau scorul de calitate: evaluarea relevanței anunțului, cuvintelor cheie și paginii de destinație.

Fă ajustări bazate pe datele colectate pentru a îmbunătăți performanța campaniei. Poți testa diferite variante de anunțuri, ajusta cuvintele cheie, modifica licitațile și optimiza paginile de destinație.

7. Utilizarea retargeting-ului

Retargeting-ul te ajută să ajungi din nou la utilizatorii care au interacționat anterior cu site-ul tău, dar nu au finalizat o achiziție sau o acțiune dorită. Această tehnică este foarte eficientă pentru a crește rata de conversie și pentru a menține brandul tău în atenția potențialilor clienți.

Optimizarea și monitorizarea campaniilor în Google Ads

Optimizarea campaniilor în Google Ads

Sursa foto: Freepik

Monitorizarea și optimizarea constantă a campaniilor Google Ads îți poate asigura succesul pe termen lung. Acest proces te ajută să identifici ce funcționează bine și ce aspecte necesită îmbunătățiri. 

Google Ads oferă o serie de instrumente și rapoarte care te ajută să urmărești performanța campaniilor tale. Este important să monitorizezi următorii indicatori cheie:

 • Impresii: Numărul de ori când anunțurile tale sunt afișate.
 • Click-uri: Numărul de click-uri pe anunțurile tale.
 • CTR (Click-Through Rate): Procentul de click-uri din numărul total de impresii. Un CTR ridicat indică faptul că anunțurile tale sunt relevante și atractive pentru utilizatori.
 • CPC (Cost per Click): Costul mediu plătit pentru fiecare click.
 • Conversii: Numărul de acțiuni dorite (vânzări, lead-uri, descărcări etc.) realizate de utilizatori.
 • Cost pe conversie: Costul mediu pentru fiecare conversie. Acest indicator te ajută să înțelegi cât de eficient îți folosești bugetul.
 • Scorul de calitate: Evaluarea relevanței și calității anunțurilor, a cuvintelor cheie și a paginilor de destinație. Un scor de calitate mai mare poate duce la costuri mai mici și poziții mai bune ale anunțurilor.

După ce ai colectat datele de performanță, este important să le analizezi și să le interpretezi pentru a înțelege cum se descurcă campaniile tale. Identifică tiparele și tendințele, și compară performanța actuală cu obiectivele stabilite inițial. Găsește răspunsuri la întrebări precum:

 • Care sunt cuvintele cheie care generează cele mai multe click-uri și conversii?
 • Care anunțuri au cel mai ridicat CTR și cel mai mic cost pe conversie?
 • Ce pagini de destinație convertesc cel mai bine?

Pe baza analizei performanței cuvintelor cheie, poți face ajustări pentru a îmbunătăți rezultatele campaniei:

 • adăugarea cuvintelor cheie negative – exclude cuvintele cheie irelevante care generează click-uri necalificate și consumă bugetul fără a aduce rezultate.
 • ajustarea licitațiilor – modifică sumele licitate pentru cuvintele cheie performante pentru a maximiza expunerea acestora.
 • adăugarea de noi cuvinte cheie – pe măsură ce campania evoluează, poți identifica noi oportunități de cuvinte cheie care pot aduce trafic calificat.

De asemenea, testarea A/B este o metodă eficientă de optimizare a anunțurilor. Creează mai multe variante ale unui anunț și testează-le pentru a vedea care performează cel mai bine. Poți testa diferite titluri, descrieri, apeluri la acțiune, imagini și formate de anunțuri. Analizează rezultatele și păstrează variantele care aduc cele mai bune rezultate.

Paginile de destinație joacă și ele un rol important în conversia vizitatorilor în clienți. Asigură-te că paginile de destinație sunt relevante, bine structurate și optimizate pentru conversii, fiind atent la următoarele aspecte: relevanță, design intuitiv, viteză de încărcare sau apeluri la acțiune clare.

Retargeting-ul este o strategie eficientă pentru a atrage utilizatorii care au interacționat anterior cu site-ul tău. Creează campanii de retargeting pentru a afișa anunțuri specifice utilizatorilor care au vizitat anumite pagini, au adăugat produse în coș, dar nu au finalizat achiziția. Retargeting-ul te ajută să menții brandul tău în atenția potențialilor clienți și să crești rata de conversie.

În final, pe măsură ce campania ta evoluează, ajustează bugetul și strategiile de licitare pentru a maximiza rezultatele. Alocă mai mult buget către campaniile și cuvintele cheie performante și redu bugetul pentru cele care nu aduc rezultate satisfăcătoare. Experimentează cu diferite strategii de licitare pentru a găsi cea mai eficientă metodă pentru campania ta.

Greșeli comune în promovarea prin Google Ads

Greșeli comune în promovarea prin Google Ads

Sursa foto: Freepik

Chiar dacă Google Ads este un instrument puternic pentru promovarea afacerii tale, există câteva greșeli comune pe care mulți utilizatori le fac și care pot afecta negativ performanța campaniilor. Evitarea acestor erori te va ajuta să obții rezultate mai bune. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli și cum să le eviți:

1. Alegerea necorespunzătoare a cuvintelor cheie

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să alegi cuvinte cheie care nu sunt relevante pentru afacerea ta sau care au un volum de căutare prea mic sau prea mare. Cuvintele cheie prea generale pot atrage click-uri irelevante, în timp ce cele prea specifice pot limita expunerea anunțurilor tale.

Soluție: efectuează o cercetare detaliată a cuvintelor cheie și folosește termeni care reflectă intenția utilizatorilor și sunt specifici pentru produsele sau serviciile tale. Utilizează instrumente de planificare a cuvintelor cheie pentru a găsi termenii potriviți.

2. Neglijarea cuvintelor cheie negative

Ignorarea cuvintelor cheie negative poate duce la afișarea anunțurilor tale pentru căutări irelevante, ceea ce poate consuma bugetul fără a aduce rezultate utile.

Soluție: adaugă cuvinte cheie negative pentru a exclude căutările irelevante și pentru a te asigura că anunțurile tale sunt afișate doar utilizatorilor interesați de produsele sau serviciile tale.

3. Crearea anunțurilor generice

Anunțurile care sunt prea generice sau nu sunt suficient de atractive, nu vor reuși să capteze atenția utilizatorilor și să îi determine să dea click.

Soluție: creează anunțuri personalizate și relevante pentru fiecare grup de anunțuri. Folosește titluri captivante, descrieri clare și apeluri la acțiune convingătoare. Testează mai multe variante pentru a vedea care funcționează cel mai bine.

4. Ignorarea segmentării și a audiențelor

Promovarea fără a segmenta audiențele poate duce la afișarea anunțurilor tale unui public prea larg și nerelevant, ceea ce poate reduce eficiența campaniei.

Soluție: utilizează segmentarea demografică, geografică și comportamentală pentru a-ți afișa anunțurile celor mai potriviți utilizatori. Creează audiențe personalizate și folosește remarketing-ul pentru a ajunge la utilizatorii care au interacționat anterior cu site-ul tău.

5. Neglijarea paginilor de destinație

O pagină de destinație care nu este relevantă sau are o calitate slabă poate afecta negativ scorul de calitate și rata de conversie.

Soluție: asigură-te că paginile de destinație sunt relevante, bine structurate și optimizate pentru conversii. Pagina de destinație trebuie să ofere o experiență bună utilizatorilor și să conțină informațiile promise în anunț.

6. Lipsa monitorizării și optimizării constante

Setarea unei campanii și lăsarea ei nesupravegheată este o greșeală comună. Fără monitorizare și optimizare constantă, performanța campaniei poate scădea în timp.

Soluție: monitorizează regulat performanța campaniilor tale și fă ajustări pe baza datelor colectate. Optimizează anunțurile, cuvintele cheie, bugetul și paginile de destinație pentru a îmbunătăți rezultatele.

7. Setarea unui buget necorespunzător

Stabilirea unui buget prea mic sau neadecvat poate limita vizibilitatea anunțurilor tale și poate reduce eficiența campaniei.

Soluție: alocă un buget realist în funcție de obiectivele tale de marketing și de costurile medii pe click pentru cuvintele cheie alese. Ajustează bugetul pe măsură ce obții date și vezi ce funcționează cel mai bine.

8. Neglijarea extensiilor de anunțuri

Extensiile de anunțuri sunt o oportunitate de a oferi informații suplimentare și de a îmbunătăți vizibilitatea și performanța anunțurilor tale. Ignorarea acestora poate limita potențialul anunțurilor tale.

Soluție: folosește extensii de anunțuri relevante, cum ar fi extensii de apel, de locație, de sitelink-uri și de preț, pentru a oferi informații suplimentare și a îmbunătăți rata de click (CTR).

Evitând aceste greșeli comune și aplicând cele mai bune practici, poți îmbunătăți semnificativ performanța campaniilor tale Google Ads și poți obține rezultate mai bune din investiția ta în publicitate online.

Sfaturi utile de la experți în promovarea pe Google Ads

Sfaturi utile de la experți în promovarea pe Google Ads

Sursa foto: Freepik

Pentru a profita la maximum de campaniile tale Google Ads, este util să înveți de la cei care au experiență vastă în domeniu. Experții în promovarea pe Google Ads oferă o serie de sfaturi care te pot ajuta să-ți optimizezi campaniile și să obții rezultate mai bune. Iată câteva dintre cele mai valoroase sfaturi:

În primul rând, fii clar și concis în anunțuri. Anunțurile tale trebuie să fie clare, concise și relevante. Evită să folosești termeni tehnici sau jargon complicat și concentrează-te pe beneficiile pe care le oferi utilizatorilor. Un mesaj clar și direct va atrage mai ușor atenția și va crește rata de click (CTR).

Apoi, aplică practicile și strategiile menționate mai sus cum ar fi testarea A/B, folosirea extensiilor de anunțuri, monitorizarea concurenței, monitorizarea și ajustarea în timp real a campaniilor, optimizarea paginilor de destinație, segmentarea audienței și nu uita să folosești retargenting-ul.

Un alt sfat util este să înveți din datele campaniei. Analizează constant datele campaniei pentru a înțelege ce funcționează și ce nu. Folosește rapoartele Google Ads pentru a identifica tendințele și pentru a lua decizii informate. Ajustează strategia în funcție de datele colectate pentru a îmbunătăți continuu performanța campaniei.

Și nu în ultimul rând, fii răbdător și persistent. Succesul în Google Ads necesită timp și perseverență. Nu te aștepta la rezultate imediate și fii pregătit să faci ajustări constante. Rămâi concentrat pe obiectivele tale și continuă să optimizezi campaniile pe baza datelor și feedback-ului obținut.

Promovarea prin Google Ads este un instrument puternic care, utilizat corect, poate aduce beneficii semnificative afacerii tale. Prin înțelegerea modului în care funcționează Google Ads, evitarea greșelilor comune și aplicarea celor mai bune practici și sfaturi de la experți, poți crea campanii eficiente care să-ți ajute afacerea să crească. 

Fii pregătit să monitorizezi și să optimizezi constant campaniile, să testezi noi strategii și să înveți din datele colectate.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente

Ce înseamnă Link pe Facebook?

Linkurile sunt esențiale pentru navigarea pe internet și pentru conectarea informațiilor. Ele îți permit să accesezi rapid și ușor conținut relevant, să partajezi resurse importante

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări