Care este dimensiunea ideală a imaginilor de pe Facebook?

Cuprins

„E doar o poză, merge s-o postezi oricum,” aşa ar spune mulţi oameni. Într-o perioadă în care oamenii consumă exclusiv conţinut foto şi video, o fotografie face cât o mie de cuvinte. Degeaba ai un conţinut atrăgător dacă poza nu este bine editată, culorile sunt şterse, iar dimensiunea „zgârie pe ochi” publicul. 

Facebook, cu miliardele sale de utilizatori activi, este unul dintre cele mai importante canale din social media în care îți poți promova afacerea, ideile sau pur și simplu pentru a rămâne conectat cu prietenii și familia. Totuși, nu toate imaginile sunt create egal, iar dimensiunile incorecte pot afecta considerabil calitatea și impactul vizual al postărilor tale. Utilizarea dimensiunilor corecte pentru imagini nu doar că îmbunătățește aspectul profilului tău, dar asigură și o experiență optimă pentru cei care îți vizualizează conținutul

Când postezi pe Facebook, trebuie să iei în calcul mai multe criterii, printre care şi dimensiunea potrivită pentru imagini care nu doar că îmbunătățește aspectul profilului tău, dar asigură și o experiență optimă pentru cei care îți vizualizează conținutul.

În acest articol vei învăţa cum să-ţi ajustezi pozele, dar și detalii despre ce dimensiuni să folosești pentru fiecare imagine în parte: poza de profil, poza de copertă, imaginile postate pe stories, sau în feed.

Dimensiunea pozei de profil pe Facebook

Sursa foto: Freepik

Poza de profil, pe lângă cea de copertă, reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale paginii tale. Dacă dai greş la acest aspect, s-ar putea să îţi alungi 80% dintre clienţi. Primul lucru care „sare” în ochi este poza de profil. Multe persoane nici măcar nu-şi mai amintesc o bună parte din conţinutul de pe Facebook, dar îşi aduc aminte de un simbol sau logo care le-a captat atenţia. 

În acest sens, atunci când îți alegi poza este important să ții cont de dimensiune. Poza de profil facebook ar trebui să aibă dimensiunea minimă de 180 x 180 pixeli. 

Mărimea ideală pentru poza de profil este de 360 x 360 pixeli sau 720 x 720 pixeli. Aceste mărimi sunt, desigur, duble şi cvadruple în raport cu dimensiunea minimă. Unii specialişti în social media şi design recomandă chiar o dimensiune poza profil facebook  de 2048 x 2048 pixeli. 

Apoi, ajustează dimensiunea pozei de profil în funcţie de aparatul de pe care postezi (170 x170 pixeli pe desktop şi 128 x 128 pixeli pe mobil). În ceea ce priveşte tipul de document, încarcă poze în format JPEG sau PNG. De asemenea, având în vedere faptul că poza de profil este dispusă într-un cerculeţ, asigură-te că nu apar alte elemente grafice pe colţuri (hashtag-uri, cuvinte, stick-ere preluate din campaniile online, de exemplu: #WeAreOrlando).

Dimensiunea pozei de copertă pe Facebook

Sursa foto: Freepik

Poza de copertă (cover photo) reprezintă cartea de vizită a business-ului tău. Astfel, trebuie să aibă un aspect impecabil şi să „mângâie” retina vizitatorilor. Pentru a avea o imagine de copertă reuşită, trebuie să fii atent la dimensiuni. 

Dacă e vorba de dimensiune coperta facebook, trebuie să știi că arată diferit în funcţie de aparatul pe care îl foloseşti. Astfel, pentru telefonul mobil, este recomandat să foloseşti o rezoluţie de 640 x 360 pixeli, iar pe desktop 820 x 312 pixeli. Din păcate, nu poţi posta două poze diferite, dar, vestea bună este că aplicaţia Facebook nu îţi va lărgi imaginea, în schimb, ţi-o va decupa pentru a se adapta aparatului în uz (telefon sau desktop).

Prin urmare, pentru un aspect vizual plăcut, ajustează-ţi dimensiunea pentru poza coperta facebook atât pentru telefon, cât şi pentru laptop. Asigură-te că este centrată, iar detaliile importante sunt clar definite. De asemenea, când îţi alegi poza de copertă, adu-ţi aminte că poza ta de profil se va suprapune în partea de mijloc. Nu încărca o poză identică cu cea de profil, găseşte ceva autentic, care să vină în completarea profilului tău.

În cele din urmă, dimensiunea pozei de coperta facebook trebuie să corespundă tipului de pagină:

Pagină de business

 • Rata de aspect: 16:9
 • Rezoluţia: 820 x 360 pixeli

Pagină de evenimente

 • Rata de aspect: 16:9
 • Rezoluţia: cel puţin 1200 x 628 pixeli

Grupuri de Facebook

 • Rata de aspect: 16:9
 • Rezoluţia: cel puţin 1640 x 856 pixeli  

Este important să ai în vedere că imaginea trebuie să fie suficient de mare pentru a evita pixelarea și să fie adaptată astfel încât elementele esențiale să fie vizibile atât pe desktop, cât și pe mobil. Astfel, respectarea dimensiunii pentru coperta Facebook te va ajuta să creezi un impact vizual puternic și profesionist.

Dimensiunea imaginilor pentru postările de pe Facebook

Sursa foto: Freepik 

Ce este raportul de aspect? (Aspect Ratio)

De câte ori nu ai încărcat o poză care să ţi se pară extraordinar de artistică, dar care să fie decupată exact unde nu trebuie şi să apară cu urme de pixeli? Nu este nicio tragedie dacă se întâmplă asta pe contul personal, însă un cont de business trebuie să aibă un aspect ireproşabil. 

Raportul de aspect reprezintă relaţia dintre înălţimea şi lăţimea unei poze. În general, acest raport este determinat de două numere separate de două puncte, cum ar fi 1:1 sau 9:16. Dacă ai o poză de 1280 x 720px, atunci raportul de aspect va fi 16:9.

De asemenea, trebuie să ştii că fiecare categorie de poze de pe Facebook trebuie să aibă dimensiuni specifice. Poza de profil trebuie să fie cea mai clară şi expresivă, întrucât reprezintă primul aspect pe care îl observă potenţialii tăi clienţi. Poza de fundal (cover photo) este, de asemenea, importantă, deoarece este ca un „tapet” virtual şi reprezintă imaginea businessului tău.

Ce este rezoluția?

Rezoluţia este un indice al clarităţii şi calităţii unei imagini. În linii largi, termenul este folosit şi în descrierea monitorului, imaginilor digitale sau a oricăror altor aspecte ce ţin de software. Fiind un cuvânt utilizat în sens global, „rezoluţie” desemnează mai multe aspecte în lumea tehnologiei. 

În media, cuvântul „rezoluţie” se referă, în general, la numărul de elemente dintr-o poză (pixeli şi puncte) care pot apărea în plan orizontal sau vertical pe ecran.

Dacă vorbim de materiale audio, rezoluţia se referă la calitatea sunetului şi acurateţea înregistrării. În ceea ce priveşte pozele digitale, cu cât este mai mare rezoluţia, cu atât este mai bună claritatea. Dacă sunt prea puţini pixeli într-o imagine, poza va avea un aspect texturat, neclar. 

Când postezi pe Facebook trebuie să te asiguri că pozele au o rezoluţie cât mai mare, deoarece calitatea imaginii este modificată de aplicaţie. Efectul de stretching (întindere) cauzează aspectul de imagine „pixelată,” în care detaliile sunt neclare şi se disting puncte care deranjează vizual.

Prin urmare, atunci când pui o imagine pe Facebook, trebuie să iei în considerare două lucruri: rata de aspect despre care am discutat la punctul unu şi rezoluţia. 

De asemenea, în funcţie de locul unde este amplasată imaginea, trebuie calculată rata de aspect. Pe Facebook, dimensiunea imaginii va fi comprimată, aşadar, chiar dacă fotografia are o lăţime de 1080 de pixeli, atunci când o postezi, imaginea va fi mult mai mică. Astfel, pentru fiecare tip de conţinut, Facebook recomandă o rezoluţie specifică şi rată de aspect.

 • Dimensiuni pentru postările de pe Feed
  Imaginile folosite pentru postările de Facebook sunt cele mai flexibile, deoarece pot avea orice rată de aspect. Facebook-ul acceptă fotografiile în format pătrat, dar şi cele în format orizontal. Pentru cele în format pătrat, rezoluţia ideală este de 1.080 x 1080 pixeli, iar pentru cele în format orizontal, se recomandă 1200 x 1500 pixeli. De asemenea, rata de aspect recomandată este de 4:5.
 • Dimensiuni pentru Facebook stories
  În ceea ce priveşte story-urile de pe Facebook, rata de aspect este aceeaşi cu cea de pe Instagram, respectiv 9:16, cu o rezoluţie de 1080 x 1920 pixeli. Atenţie, atunci când creezi story-urile, trebuie să laşi spațiu aproximativ 14% (250 pixeli) în partea de sus şi jos a imaginii, deoarece aceste părţi sunt obturate de sigla sponsorizării şi de call-to-action (mesajul care îndeamnă vizitatorul să acţioneze).

Dimensiunea imaginilor pentru evenimente pe Facebook

Sursa foto: Freepik

Atunci când organizezi un eveniment, trebuie să te asiguri că totul e ca la carte, inclusiv promovarea de pe social media. O poză nereuşită îi va face pe 80% dintre invitaţi să de gândească dacă evenimentul tău chiar merită efortul. 

Aşadar, primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul este claritatea pozei care este strict legată de dimensiune. Poza pe facebook ar trebui să aibă 1920 x 1005 pixeli, aceasta fiind dimensiunea ideală pentru postarea imaginilor din cadrul unui eveniment, ținând cont și de faptul că Facebook lărgeşte pozele. 

Al doilea element important este unicitatea pozei. Vrei să fii cu un pas în faţa competiţiei? Atunci nu urma calea bătută. Nu folosi sloganuri populare, clişee pe care le mai vezi în mii de alte postări. Gândeşte-te ce anume defineşte brandul tău şi ce plus valoare aduci clienţilor. Dacă există o anumită cromatică definitorie, nu ezita să o foloseşti. Analizează postările anterioare, dacă au fost reacţii pozitive, păstrează aceeaşi linie de creaţie. 

De asemenea, nu neglija aspectul pozei. Foloseşte un aparat profesional de editare, precum Photoshop sau Adobe Ilustrator.

Pozele de pe Facebook reprezintă imaginea ta în lumea antreprenoriatului. Îţi pot fi un suport extraordinar sau un impediment în ceea ce priveşte promovarea brandului. Alege să fii inventiv, dar să acorzi, în acelaşi timp, atenţie şi detaliilor tehnice, precum dimensiunea sau editarea pozei. În rest, creativitatea nu are limite!

Dimensiunea imaginilor pentru anunțurile de pe Facebook

Sursa foto: Freepik

După cum bine știi, anunțurile de pe Facebook reprezintă o oportunitate excelentă de a-ți promova produsele sau serviciile către un public țintă. Pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente, imaginile pe care le folosești trebuie să fie de cea mai bună calitate și să respecte dimensiunile recomandate. 

O imagine bine optimizată nu doar că atrage atenția utilizatorilor, dar asigură și o vizualizare clară a mesajului tău și îi dă un aspect profesionist. În continuare, vei afla care sunt dimensiunile ideale pentru anunțurile pentru Facebook Ads și pentru Facebook Carousel Ads.

 • Dimensiuni pentru Facebook Ads
  Dintre toate tipurile de postări, Facebook Ads are cele mai stricte criterii în ceea ce priveşte dimensiunea şi rata de aspect a pozelor. Dacă neglijezi aceste aspecte, s-ar putea să îţi iroseşti bugetul şi să nu atingi numărul de vizualizări şi reacţii de care ai nevoie, întrucât Facebook nu îţi optimizează postările dacă nu corespund setărilor. Astfel, există un set de recomandări pentru fiecare tip de postare sponsorizată.

Facebook Feed Photo Ads – pentru acest tip de postare, Facebook recomandă dimensiuni de 1200 x 628 pixeli sau 1080 x 1080 pixeli pentru format pătrat. Pentru imaginile ataşate unui link, se recomandă rata de 1:1.

Instant Article Ads – articolele instante reprezintă o metodă rapidă de distribuire a materialelor care există deja pe site.

 • Rata de aspect: 1.91:1
 • Rezoluţia: 1200 x 628 pixeli


 • Dimensiuni pentru Facebook Carousel AdS
  Postările de tip carusel îţi îngăduie să adaugi 10 poze într-o singură reclamă. Acesta este cel mai eficient mod de a-ţi promova produsele, întrucât impactul vizual stimulează puterea de cumpărare. Pentru acest tip de postări, ia în considerare o rată de 1:1 şi o dimensiune de 1080 x 1080 pixeli.

Anunțurile de pe Facebook reprezintă o oportunitate excelentă de a-ți promova produsele sau serviciile către un public țintă. Pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente, imaginile pe care le folosești trebuie să fie de cea mai bună calitate și să respecte dimensiunile recomandate. O imagine bine optimizată nu doar că atrage atenția utilizatorilor, dar asigură și o vizualizare clară și profesionistă a mesajului tău.

Pentru a obține cele mai bune rezultate din campaniile tale publicitare pe Facebook, poți alege să colaborezi cu profesioniști care înțeleg în detaliu mecanismele și cerințele platformei. 

În acest sens, agenția Doads este partenerul ideal. Doads este singura agenție de Facebook Ads din România fondată și administrată de foști angajați Facebook, având o expertiză unică și o cunoaștere profundă a platformei.

Doads se adresează în special proprietarilor de magazine online, afacerilor care au nevoie de lead-uri și potențiali clienți, precum și afacerilor locale. Agenția îți poate oferi ajutor pentru a atrage noi clienți, pentru a-ți crește vânzările și rata de conversie, sau pentru a-ți îmbunătăți prezența în mediul online. Cu ajutorul Doads, vei putea să-ți optimizezi anunțurile pentru a obține performanțe maxime și pentru a te asigura că investești eficient în publicitatea pe Facebook.

Cum să optimizăm imaginile pentru Facebook?

Sursa foto: Freepik

Optimizarea imaginilor pentru Facebook este importantă pentru a te asigura că acestea sunt clare, atractive și eficiente în comunicarea mesajului tău. 

În primul rând, trebuie să fii atent la formatul pe care îl alegi. Facebook recomandă formatele JPEG pentru fotografii și PNG pentru imagini cu text sau elemente grafice. Aceste formate asigură o calitate superioară și o încărcare rapidă a imaginilor.

Pe lângă alegerea formatului corect, este important să verifici și să testezi imaginile înainte de a le posta. Verifică cum arată imaginile pe diferite dispozitive – desktop, tabletă și mobil – pentru a te asigura că se afișează corect și că elementele esențiale sunt vizibile pe toate platformele. 

Testarea imaginilor în diverse dimensiuni și rezoluții te ajută să identifici eventualele probleme și să faci ajustările necesare pentru a obține cele mai bune rezultate. Utilizarea unor unelte online de previzualizare poate fi de mare ajutor în acest sens.

FAQ despre dimensiunea imaginilor pe Facebook

Sursa foto: Freepik

Pentru a te ajuta să înțelegi mai ușor specificațiile și cerințele dimensiunilor imaginilor pe Facebook, am adunat câteva dintre cele mai frecvente întrebări.

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ghida în alegerea și optimizarea corectă a imaginilor pentru a te asigura că profilul tău, sau al afacerii tale arată întotdeauna impecabil și profesional.

Ce se întâmplă dacă imaginea mea nu are dimensiunea corectă?

Sursa foto: Freepik

Utilizarea unor imagini care nu respectă dimensiunile recomandate de Facebook poate avea mai multe efecte negative asupra calității și asupra impactului vizual al postărilor tale. 

În primul rând, imaginile prea mari sau prea mici vor fi redimensionate automat de Facebook, ceea ce poate duce la distorsionarea sau pixelarea acestora. Acest lucru afectează claritatea și lizibilitatea imaginii, făcând-o să pară neprofesionistă.

De asemenea, dacă imaginea ta nu are proporțiile corecte, părți esențiale ale acesteia pot fi tăiate, eliminând elemente importante. Acest lucru poate dăuna mesajului pe care dorești să-l transmiți și poate reduce eficiența comunicării vizuale.

Pe lângă aspectul estetic, dimensiunile incorecte pot influența și performanța postărilor tale. Imaginile de calitate scăzută sunt mai puțin susceptibile să capteze atenția utilizatorilor și să genereze interacțiuni, ceea ce poate duce la o vizibilitate redusă și la un angajament scăzut.

Pentru a evita aceste probleme, este esențial să te asiguri că imaginile tale respectă dimensiunile recomandate de Facebook. Astfel, vei putea să menții un aspect profesional și atrăgător al profilului tău, îmbunătățind impactul vizual al conținutului tău.

Pot modifica dimensiunea unei imagini după ce a fost postată?

Sursa foto: Freepik

După ce ai postat o imagine pe Facebook, posibilitățile de a modifica dimensiunea acesteia sunt limitate. Facebook nu oferă o funcție directă pentru redimensionarea imaginilor după ce au fost publicate, ceea ce înseamnă că, dacă dorești să ajustezi dimensiunea unei imagini, va trebui să o editezi și să o postezi din nou.

Iată câteva opțiuni și limitări pentru editarea imaginilor postate:

 1. Ștergerea și postarea imaginii din nou – aceasta este cea mai simplă soluție. Poți descărca imaginea originală, o poți edita în afara Facebook-ului folosind un program de editare foto (precum Photoshop, GIMP sau un editor online), apoi o poți posta iarăși, la dimensiunea corectă. Reține că acest proces va șterge interacțiunile (like-uri, comentarii, distribuiri) de la postarea originală.
 2. Editarea postării – în anumite cazuri, poți edita postarea pentru a înlocui imaginea originală cu una nouă. Aceasta funcționează mai bine pentru postările de pe pagini de business, decât pentru postările personale. Totuși, această opțiune poate fi limitată și nu întotdeauna disponibilă.
 3. Adăugarea unui nou comentariu sau update cu imaginea corectată– dacă nu dorești să pierzi interacțiunile de la postarea originală, poți adăuga un comentariu sau un update la postare cu imaginea corectată. Deși aceasta nu va înlocui imaginea originală, va permite publicului tău să vadă versiunea corectă.
 4. Utilizarea unor unelte de cropping și ajustare – Facebook permite unele ajustări minore, cum ar fi decuparea imaginii după ce aceasta a fost postată, dar opțiunile sunt destul de limitate și nu permit redimensionarea completă.

Pentru a evita necesitatea acestor ajustări, este recomandat să verifici și să optimizezi dimensiunile imaginilor înainte de a le posta, asigurându-te că acestea se încadrează perfect în specificațiile Facebook.

Cum pot ști dacă imaginea mea este optimizată pentru Facebook?

Sursa foto: Freepik

Pentru a te asigura că imaginea ta este optimizată pentru Facebook și pentru a monitoriza performanța acesteia, poți utiliza diverse instrumente și analitice oferite de platformă. Mai jos găsești câteva recomandări pentru a evalua și a îmbunătăți performanța imaginilor tale.

 1. Utilizarea Facebook Insights – dacă gestionezi o pagină de Facebook, Facebook Insights este un instrument extrem de util pentru a analiza performanța postărilor tale. Poți verifica metrici precum reach-ul (acoperirea), engagement-ul (interacțiunile), like-urile, comentariile și distribuirile. Dacă o imagine are un reach și un angajament ridicate, este probabil bine optimizată. Dacă performanța este scăzută, ar putea fi nevoie să ajustezi dimensiunile sau calitatea imaginii.
 2. Analizarea metricilor de angajament – în secțiunea Insights, poți detalia performanța fiecărei postări individuale. Analizează care imagini primesc cele mai multe reacții și interacțiuni. Imaginile optimizate corect tind să aibă o vizibilitate și un angajament mai mare.
 3. Testarea A/B – pentru a determina ce dimensiuni și formate funcționează cel mai bine, poți efectua teste A/B. Creează două postări similare, dar cu imagini de dimensiuni sau formate diferite, și compară performanțele acestora. Aceasta te poate ajuta să identifici preferințele publicului tău și să optimizezi viitoarele postări.
 4. Feedback de la public – observă comentariile și feedback-ul primit de la urmăritorii tăi. Dacă imaginea nu se afișează corect sau este de calitate slabă, utilizatorii ar putea să îți semnaleze acest lucru.
 5. Utilizarea uneltelor externe de analiză – pe lângă Facebook Insights, poți folosi și alte unelte de analiză a rețelelor sociale, cum ar fi Hootsuite, Buffer sau Sprout Social, care oferă rapoarte detaliate și analize comparative ale postărilor tale.
 6. Verificarea setărilor de calitate – asigură-te că imaginile sunt încărcate la rezoluția recomandată și că nu sunt comprimate excesiv. Facebook tinde să comprime automat imaginile foarte mari, ceea ce poate afecta calitatea. Verifică dacă există opțiuni de încărcare la calitate înaltă, disponibile în setările de încărcare a fotografiilor.

Dimensiunea corectă a imaginilor pe Facebook este importantă deoarece te ajută să-ți asiguri o prezență online profesională. De la pozele de copertă sau profil, la imaginile pentru anunțuri, fiecare tip de conținut vizual are specificații clare care trebuie respectate. 

Utilizarea dimensiunilor recomandate nu doar că îmbunătățește calitatea vizuală a postărilor tale, dar influențează și succesul campaniilor publicitare.

Imaginile care nu respectă dimensiunile recomandate se pot vedea pixelat, distorsionat sau tăiate necorespunzător, ceea ce le face mai puțin eficiente în captarea atenției utilizatorilor. 

În plus, acestea pot afecta negativ performanța postărilor și a anunțurilor tale, reducând astfel vizibilitatea și angajamentul.

Prin optimizarea corectă a imaginilor și monitorizarea constantă a performanței acestora folosind instrumentele de analiză oferite de Facebook, poți crește impactul vizual și poți asigura succesul campaniilor tale publicitare. Astfel, acordând atenție acestor detalii, vei putea să creezi un profil atractiv și profesional, atrăgând astfel un număr mai mare de urmăritori și potențiali clienți.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente

Ce înseamnă Link pe Facebook?

Linkurile sunt esențiale pentru navigarea pe internet și pentru conectarea informațiilor. Ele îți permit să accesezi rapid și ușor conținut relevant, să partajezi resurse importante

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări