Reconversie profesionala: ghid complet

reconversie profesionala

Cuprins

Schimbarea locului de muncă nu este o decizie pe care o iei cu ușurință. Înainte de a te gândi la acest lucru, trebuie să iei în calcul toate variabile care îți convin și care nu îți convin la actualul loc de muncă. 

De fapt, este vorba de profesia pe care ai ales-o și pentru care, atât de mult timp, ai muncit și învățat. Este vorba despre domeniul în care ai activat atâția ani dar care, în cele din urmă, s-a dovedit că nu este ceea ce îți dorești, sau ceea ce te împlinește. .

Ori, pur și simplu, te-ai săturat să faci același lucru și nu mai regăsești plăcerea și satisfacția pe care, cândva, le aveai. 

Așadar, te poți afla în momentul în care, îți dorești  să te reorientezi, să intri într-un program de reconversie profesională. Să faci câteva ajustări în domeniul muncii, să faci altceva. Să încerci lucruri noi pentru că cele vechi nu-ți mai sunt pe plac și nu-ți mai oferă satisfacția de care ai nevoie. La urma urmei, niciodată nu este prea târziu, nu?

Niciodată nu este prea târziu pentru a-ți urma visurile. Poate, în trecut, pur și simplu nu ți-ai permis să urmezi cursurile pe care ți le dorești, au apărut anumite situații, ai amânat, înscrierea era mult prea grea. Decât să trăiești cu regretul acesta toată viața și să faci ceva ce nu îți este pe plac, mai bine te reorientezi și îți îndeplinești adevăratul vis, urmându-ți adevărata vocație. Reconversia profesională este o dovadă imensă de curaj și seriozitate.

Ce înseamnă reconversia profesională?

Dacă te întrebi ce înseamnă conversie profesionala, reconversia profesională înseamnă schimbarea domeniului de muncă în care activezi. 

Chiar dacă ți se pare ceva greu de crezut, bizar și total inadecvat, există persoane care fac asta chiar și la o vârstă înaintată. De ce? Pentru că, sincer, niciodată nu este prea târziu, chiar dacă nu vei avea aceleași capacități de învățare, memorare, aceeași răbdare și, bineînțeles, prea mult timp la dispoziție. În cele din urmă, ai nevoie de cursuri acreditate pentru a-ți schimba domeniul.

Reconversia profesională presupune, în orice caz, mult timp pe care să-l investești în a-ți răspunde la anumite întrebări. Ce nu îmi convine la meseria pe care o practic? De ce am nevoie de altceva? Ce aș putea face pentru a-mi schimba atitudinea față de ceea ce fac? Oare ar trebui să cer o mărire de salariu? Trebuie să știi sigur anumite lucruri. Pentru că, înainte de toate, pentru a te implica în acest lucru, trebuie să-ți depui demisia la actualul loc de muncă.

Abia după, de fapt, vei putea pune la cale un plan pe care să-l urmezi întocmai pentru a reuși, cu succes, să-ți schimbi domeniul de activitate. Poate ți se va părea greu la început, însă nu trebuie să-ți pui bețe în roate spunându-ți că nu vei reuși niciodată. 

Se spune că atunci când faci ceva ce îți place, niciodată nu simți că este ca și cum ai munci. Poate de asta ai nevoie de reconversia profesională: pentru a face, cu plăcere, ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna.

Avantajele reconversiei profesionale

Înainte de toate, este vorba despre satisfacție proprie. 

Atunci când nu te simți împlinit la locul de muncă, lucrurile pot degenera foarte mult. Te simți apatic, lipsit de energie, fără chef de viață, gândindu-te în permanență că faci ceva ce nu îți place și nu îți aduce satisfacție. 

Mai mult decât atât, având în permanență contact cu un domeniu în care simți că nu îți este locul, poți deveni anxios, iar acesta este punctul de plecare a numeroase probleme de sănătate.

Niciodată nu ar trebui să subestimezi influența negativă a stresului. Din punct de vedere medical, stresul reprezintă agentul etiologic a numeroase afecțiuni de tip cardiovascular și neurologic. Dacă este posibil, încearcă să reduci cât mai mult acei factori care cauzează stres. 

Conform unor statistici, foarte multe persoane sunt stresate din cauza locului de muncă pe care îl au, mediul în care lucrează având, în primul rând, influența cea mai mare.

Reconversia profesională te poate ajuta să-ți schimbi nu doar locul de muncă, ci și modul în care te raportezi la societatea care te înconjoară. Mai mult decât atât, te vei simți împlinit cu tine și cu faptul că, poate în sfârșit, faci ceea ce îți place. 

Și nimic nu este mai important decât a-ți urma adevăratele visuri și idealuri. De altfel, acestea nu vor fi niciodată greu de atins, atât timp cât îți dorești cu adevărat și muncești pentru asta. Curajul este un factor decisiv.

Beneficiile reconversiei profesionale

Beneficiile reconversiei profesionale se vor face resimțite nu doar pe plan personal, ci și social. Spre exemplu, poți opta pentru un loc de muncă într-un domeniu mult mai accesibil în ceea ce privește timpul pe care trebuie să îl investești în a duce la bun sfârșit sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești. 

Fie că este vorba despre un salariu mai bun, timp liber mai mult, activitate fizică mai redusă sau, dimpotrivă, mai multă activitate, cu siguranță există numeroase motive.

Cu alte cuvinte, există numeroase beneficii pe care le poți lua în calcul. 

Este important să știi doar ce-ți lipsește și simți că locul de muncă actual nu îți poate oferi. În cele din urmă, cel mai important este să ai certitudinea unui loc de muncă sigur, care să-ți ofere tot ce-ți trebuie pentru a evolua și pentru a simți mulțumirea lucrurilor pe care le faci. 

Dincolo de toate acestea, nu-ți va mai rămâne decât să îți urmezi adevărata chemare din punct de vedere profesional.

Vârsta recomandată pentru reconversia profesională

Când vine vorba de vârsta recomandată pentru reconversia profesională, cel mai important este să știi că nu există una stabilită. 

Cu siguranță este mult mai bine să începi cât mai devreme, dat fiind faptul că, în funcție de ceea ce îți dorești să faci, unele reorientări pot lua destul de mult timp. Cel puțin până când vei deveni într-adevăr bun în ceea ce faci. 

Poți oricând să te reorientezi, deși există facultăți care impun o limită de vârstă a studenților acceptați.

Reconversie profesionala la 30 de ani

Dacă te întrebi care este cel mai viabil domeniu de reconversie profesională la vârsta de 30 de ani, atunci cu siguranță nu există unul prestabilit. 

Poți face absolut orice, deși, dacă este să facem o presupunere, domeniul online  și tehnologiei este unul în deplină ascensiune, iar tot ce ține de informatică este la mare căutare. De asemenea, oameni în domeniul medical și al terapiei ocupaționale sunt tot mai căutați și solicitați. 

Dar nu există limite, cel puțin nu la 30 de ani. 

Descoperă câteva joburi care îți pot fi la îndemână la vârsta de 30:

 • analist de date – dacă ești atent la detalii, perfecționist și reții lucruri, acest job ți se va potrivi de minune; 
 • editor web sau video – cu ajutorul unui astfel de curs poți ajunge să ai un salariu mai mare decât te așteptai. Cererea pentru conținut web sau video este din ce în ce mai mare.; 
 • recruiter – dacă vrei să lucrezi cu oamenii și te vezi în postura de a analiza CV-uri și a ține interviuri, atunci acest job este ideal pentru tine;

programator – este vârsta la care ai maturitatea de a alege cu mintea, nu cu sufletul și determinarea de a învăța ceva nou. De aceea, te poți reprofila alegând programarea ca job de zi cu zi;

Reconversie profesionala la 40 de ani

La 40 de ani, lucrurile devin puțin mai dificile. Chiar dacă încă poți avea acces la cursuri universitare, nu vei mai avea aceeași capacitate de memorare și învățare.

Cu toate acestea, există cursuri specifice pe care le poți urma, cum ar fi cele acreditate, instructor auto sau chiar ceva în domeniul afacerilor și antreprenoriatului.

 Îți poți valorifica informațiile deja acumulate prin a ține mentoring pentru alte persoane care vor să urmeze ceva în același domeniu. Joburile cele mai căutate de cei de peste 40 ani sunt:

 • vânzări – de departe cel mai profitabil job unde comisionul te poate ajuta să ai salarii fără limită superioară, acesta este unul provocator și cere extrem de multă răbdare de a vorbi cu oamenii și persuasiune;
 • manager – persoanele de această vârstă își doresc de obicei să fie manageri, industria contând mai puțin; 
 • contabil – dacă ai atenție la detalii și îți place să lucrezi cu documente, profesia de contabil este una care te va ajuta să gândești mult mai logic și mai ordonat; 
 • relații clienți – acest job cere o tonă de empatie și răbdare, dar mai ales respect pentru clienții firmei; 

Reconversie profesionala la 50 de ani

Când vorbim de reconversie profesională la 50 de ani, trebuie să știi că, din păcate, nu te poți înscrie la o universitate pentru a urma o serie de cursuri specifice unui anumit domeniu.

În principal, poți oricând să te reorientezi în același domeniu în care ai activat până acum, dar făcând un cu totul alt lucru. Ținând cursuri reorientare profesională, învățând alte persoane aspecte privitoare la meseria în care ai activat și, de ce nu, chiar reorientându-te către ceva cu totul nou. Trebuie să ai curaj și determinare!

Câteva joburi căutare de cei cu vârsta de 50 ani:

 • agent imobiliar – persoanele de peste 50 ani au mai multă răbdare decât tinerii și se pot plimba mai mult cu un potențial client, îi pot răspunde cu răbdare la toate întrebările;
 • bucătar – femeile de peste 50 ani au de obicei un mare drag pentru a face mâncare, de aceea, pot deveni bucătari recunoscuți și apreciați de toată lumea;
 • asistent medical – persoanele de 50 ani au crescut deja un copil, în cele mai multe dintre cazuri, iar nivelul lor de empatie pentru bătrâni și oameni în general este destul de ridicat, de aceea, pot deveni asistenți medicali pe care pacienții să-i adore; 
 • florar – această profesie cere atenție la detalii, răbdare, pasiune pentru flori și aranjamente florale; 

Pașii unei reconversii profesionale de succes

Când vine vorba despre pașii unei reconversii profesionale de succes, este important să știi că, înainte de toate, urmează să faci un lucru serios și măreț. Ia lucrurile pas cu pas, pune-ți întrebări și gândește-te la ce îți lipsește.

Află ce îți dorești de la un job

Întreabă-te ce nu îți place la locul de muncă actual și, apoi, ce ai putea face pentru a îmbunătăți, dacă se poate, situația. Dacă simți nevoia unei măriri de salariu, poate, înainte de toate, ar trebui să o soliciți.

Identifică-ți pasiunea

Cu toate acestea, cele mai multe persoane decid să se reorienteze pentru că, pur și simplu, nu mai sunt satisfăcute de ceea ce le oferă locul de muncă actual. Mai mult decât atât, nu le place ceea ce presupune profesia în care activează. De aceea, reconversia profesională este soluția de care multe dintre ele au nevoie. Pentru ca reorientarea să fie una de succes, trebuie să crezi în tine și, pas cu pas, să-ți clădești drumul către adevăratul vis și către adevărata vocație.

Descoperă-ți calitățile

Gândește-te la calitățile pe care le ai. Notează-le pe o foaie și, în dreptul fiecăreia, scrie un moment în care calitatea respectivă te-a ajutat. Apoi, gândește-te la defectele pe care le ai și cum ai putea să le remediezi. Gândește-te la ce ai vrut întotdeauna să faci, meseria pe care ai vrut să o urmezi, dar ce te-a împiedicat în a urma o carieră într-un astfel de domeniu. Uneori, poate pur și simplu n-a fost timpul potrivit să o faci.

Vizualizează-ți  jobul ideal

Imaginează-ți cum ar arăta viața profesională ideală pentru tine și ce, în momentul de față, nu îți permite să te gândești la ea ca fiind cea pe care ți-o dorești. 

Este vorba despre colegii pe care îi ai? Mediul inadecvat de muncă? Faptul că depui mult prea mult efort pentru o serie de rezultate care nu se ridică la înălțimea așteptărilor? Există multe variabile pe care cu siguranță trebuie să le iei în calcul înainte de a face un asemenea pas.

Identifică-ți cel mai ascuns și îndrăzneț vis

După ce ți-ai răspuns cu certitudine la toate aceste întrebări, gândește-te la ceea ce ai vrut dintotdeauna să faci. Dacă, din păcate, nu mai poți face acest lucru, reorientează-te către un domeniu conex, care are legătură cu domeniul principal la care ai visat întotdeauna. 

Alege și urmează cursurile potrivite

Apoi, bineînțeles, nu îți mai rămâne decât să faci pregătirile necesare: să te înscrii la un curs, la o universitate, să urmezi un program sau ceva care să îți ofere acreditarea necesară.

Cele mai căutate job-uri când vine vorba de reconversie profesională

Când vine vorba de cele mai căutate job-uri de după reconversie profesională, este important să știi că, în general, totul se aliniază ofertei de muncă actuale. Cu toate acestea, experiența este deosebit de necesară într-un domeniu, de aceea poate ar trebui să te gândești la reconversie profesională din timp. 

Domenii precum cel al transporturilor, electricității, tehnologiei informaționale, medical vor fi întotdeauna în căutare de forțe proaspete de muncă. 

Advertising pe Facebook și Instagram

Unul dintre cele mai apreciate și căutate joburi din mediul online este cel de afacere la în advertising pe Facebook și Instagram.  Redescoperă-ți noi abilități și alege să faci bani din social media, în timp ce îi ajuți pe ceilalți să iși crească afacerile. 

Îți ofer toți pași necesari, de care ai nevoie din experiența mea, pentru a-ți începe propria ta afacere la cheie. 

Descarcă Ghidul pentru o afacere în online marketing și advertising

Stand de vânzare cafea

Alții s-au gândit să aducă aroma cafelei în dimineața celor care se duc la job printr-un stand de vânzare cafea. 2022 ne arată că aceia care sunt creativi vor câștiga cel mai mult. 

Servicii de marketing online

Aceia care știu deja să scrie texte, reclame, FB ads sau advertoriale pot face un ban cinstit din marketing online. Marketingul online este un domeniu fast aflat în continuă dezvoltare care te poate ajuta să ai un job flexibil și plin de satisfacții. 

Business coach

Dacă vei face un curs de coaching și ai deja experiență în afaceri, poți să oferi sesiuni de consultanță pe business. Astfel vei ajuta tinerii antreprenori sau persoanele care dețin un startup să își crească business-ul. 

Blogger

Dacă te gândeai că bloggingul a dispărut, află că nu este așa. Articolele de blog încă au o mare importanță în fața motoarelor de căutare și prin optimizare SEO poți ajunge în topul căutărilor Google. 

Produse handmade

Produsele handmade sunt apreciate de o lume întreagă deoarece reprezintă de cele mai multe ori obiecte unicat realizate de o persoană cu emoție și o imensă creativitate, dar mai ales cu drag pentru ceea ce creează. Acest proces de creație este unul inedit și rezultatele sunt întotdeauna produse drăgălașe pentru copii sau adulți pe care le vei purta, utiliza cu mare drag. 

Relații cu clienții remote

Chiar dacă se lucrează la distanță, poți opera drept agent de customer support sau relații cu clienții de acasă. Oamenii vor avea întotdeauna nevoie de ajutor și vor suna la callcenter pentru a-l obține. Dacă știi o limbă străină ai șansa să lucrezi cu o firmă din străinătate care să te plătească dublu față de salariile din țară. 

Web designer

Dacă îți place să înveți lucruri noi pe calculator, iar designul este o pasiune a ta, ai tras lozul câștigător. Jobul de web designer este unul care îți poate aduce acel lifestyle pe care ți-l dorești și îți poți îndeplini visele astfel. 

Dropshipping

Domeniul dropshipping-ului este unul extrem de popular printre cei care sunt pasionați de joburile la distanță, fără șefi, fără program, fără reguli și proceduri.

Trainer

Ai un skill sau o experiență vastă într-un anumit domeniu? Atunci cu ajutorul unui curs de trainer poți ajunge să ții cursuri despre acel domeniu. Poți oferi cursuri și programe de training astfel ajungând să câștigi zeci de mii de euro pe lună cu strategiile de marketing potrivite. Ține minte: cu marketingul potrivit poți vinde o tonă de castraveți grădinarului!

Dacă iei decizia de a-ți începe propria ta afacere, nu uita, că unul dintre cele mai esențiale aspecte pentru dezvoltare este promovarea. Indifererent de metoda de promovare pe care o alegi, atunci când îți deschizi o afacere locală, ai nevoie de o promovare locală. Află cum să îți promovezi afacerea la nivel local din acest curs facebook de promovare a afacerilor locale, unde îți voi explica în detaliu, ce strategie și ce pași să urmezi, pentru a avea succes cu afacerea ta, mai rapid.

Descarcă Ghidul pentru o afacere în online marketing și advertising

CTA 

Concluzionând, reconversia profesională este doar o schimbare de direcție atunci când te afli la cârma propriei vieți. 

Nu trebuie să te temi de asta, nici să o ocolești pentru că noul job sau domeniu îți poate aduce mai multe satisfacții decât crezi. Nu te teme să încerci ceva nou!

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări