Rata de conversie

Rata de conversie

Cuprins

Când ai o afacere de comerț electronic, rata de conversie este elementul cheie după care să te ghidezi. Este important să știi că scopul tău în comerțul online nu este doar să atragi trafic pe site, ci să te asiguri că aceste vizite duc la vânzări.

Ce înseamnă rata de conversie în marketing?

Ce înseamnă rata de conversie în marketing

Conversia are loc în momentul în care un vizitator al site-ului tău îndeplinește un obiectiv stabilit de tine. Indiferent de natura site-ului, fie că e magazin online, blog sau altceva, este indicat să îți stabilești niște obiective clare în funcție de nevoile afacerii tale, pentru a putea monitoriza performanța și mai târziu pentru a o putea îmbunătăți.

Astfel, o conversie poate fi de mai multe tipuri:

  • o vânzare – comandă plasată în cadrul magazinului tău online;
  • o cerere de ofertă – completare de formular de contact;
  • înregistrarea unui cont nou pe site;
  • completarea unui formular.

Astfel, rata de conversie reprezintă procentajul utilizatorilor site-ului tău care îndeplinesc un obiectiv dorit (o conversie) din numărul total de vizitatori.

Atunci când se folosesc analize pe site la ce se referă termenul de conversie?

Atunci când folosești analizele pe site, termenul de conversie se referă la strategiile de marketing care aduc rezultatele căutate. De exemplu, conversia poate fi organică – provenită din trafic organic pe Google, sau poate veni din social media precum Facebook ori din conversiile PPC precum Adwords.

Formula de calcul a ratei de conversie

Formula de calcul a ratei de conversie

Pentru calcul, a fost dezvoltată o formulă specială de conversie a vânzărilor, care este foarte ușor de reținut:

(Cumpărători / Vizitatori) x 100% = conversie

Adică, acesta este raportul dintre numărul de cumpărători și numărul de vizitatori obișnuiți, înmulțit cu 100 la sută.

Pentru a înțelege cât de performantă este o afacere, ratele de conversie trebuie să fie apropiate de anumite norme, depinde mult de specificul comerțului. De exemplu, pentru magazinele de haine sau alte produse nealimentare, ratele de conversie de 30% sunt destul de bune. 

Însă, pentru magazinele alimentare, cifra ajunge adesea la 75-80%. În comerțul cu specificitate restrânsă, unde sortimentul nu este prea larg, conversia vânzărilor este adesea la nivelul de 10-15%.

Când măsori conversia, ar trebui să iei în considerare cu siguranță traficul. Dacă un public care nu este vizat vine pe site sau magazin, acest lucru scade semnificativ conversia.

Factorii care influențează ratele de conversie

Factorii care influențează ratele de conversie
  • Design – afișarea plăcută a resursei poate întârzia vizitatorul și, prin urmare, crește șansele de a efectua acțiunea dorită.
  • Conținut – una dintre cele mai importante componente. Pentru ca acest vizitator să efectueze acțiunile necesare, tot conținutul trebuie să fie de înaltă calitate, util și ușor de înțeles.
  • Usability – un indicator al ușurinței de utilizare de către utilizatorii site-ului.
  • Starea tehnică a site-ului – dacă intenționezi să creștii conversia site-ului, acesta ar trebui să se încarce rapid, să nu conțină pagini inutile.

Cum se realizează o pâlnie de conversie?

Cum se realizează o pâlnie de conversie

O pâlnie de conversie este o metodologie de marketing digital datorită căreia putem planifica, converti și obține o rentabilitate optimă în planul nostru de marketing.

Palnia de conversie funcționează ca un indicator și ne oferă procentul de pierdere de utilizatori care apare în fiecare fază a pâlniei. Astfel, vom putea identifica care sunt aspectele pe care trebuie să le îmbunătățim și, prin urmare, unde ar trebui sa ne concentrăm eforturile.

O pâlnie de conversie reprezintă, de fapt, rezumatul comportamentelor clienților și al vizitatorilor de pe site. Astfel, poți înțelege ce face un vizitator și ce l-a determinat să cumpere sau să abandoneze coșul de cumpărături.

Concret, poți privi pâlnia de conversie ca o variație a conceptului AIDA:

  • Atenție – cum procedezi pentru a capta atenția vizitatorului? Cel mai bine poți atrage atenția pentru produsele tale, promovându-le direct spre masa de potențiali clienți.
  • Interes – analizează care sunt caracteristicile, avantajele, beneficiile. Măsurând corect comportamentul vizitatorilor site-ului tău, poți defini anumite liste de vizitatori cu un grad avansat de interes pentru produsele tale.
  • Dorință – vizitatorii au ajuns pe pagina de produs pentru că ai reușit să le captezi atenția. Următorul pas este să–i determini să-și dorească produsul respectiv.
  • Acțiune – clientul a ajuns pe site, i-ai captat atenția și l-ai făcut să-și dorească un produs de pe site. Acum trebuie să îl determini să acționeze conform obiectivelor tale.

Instrumente de urmărire a ratelor de conversie

Instrumente de urmărire a ratelor de conversie

Există numeroase instrumente, software, plugin și extensii care au fost concepute de diverși dezvoltatori și ingineri pentru a oferi facilități de optimizare a conversiilor de top webmasterilor din întreaga lume. Cu toate acestea, nu toate se ridică la înălțimea scopului pentru care au fost concepute.

Cele mai bune instrumente de optimizare a ratei de conversie pe care le poți folosi pentru a-ți spori conversiile până la 200% și, în cele din urmă, să obții profituri și venituri mai mari pentru afacerea ta, sunt:

  • Supermetrics – cel mai folosit software de marketing și analiză de afaceri.

Acest software a fost dezvoltat inițial cu scopul de a ajuta companiile să-și simplifice accesul la datele lor Google Analytics. Astăzi, Supermetrics lucrează cu diverse motoare și instrumente de analiză și a evoluat pentru a deveni o platformă de raportare completă a afacerilor.

  • Unbounce – o soluție de urmărire a conversiilor și un generator de pagini de destinație bazate pe cloud, care a fost conceput pentru a ajuta specialiștii în marketing să-și construiască și să testeze ferestrele pop-up și paginile de destinație ale site-ului.

Unbounce permite utilizatorilor să execute teste A/B pe paginile lor de destinație și să evalueze ratele de conversie pentru un eșantion de public.

  • LetConvert – un alt soft special conceput pentru a te ajuta să îți crești instantaneu clienții potențiali și conversiile.

Acesta folosește ferestrele pop-up pentru dovezi sociale și mărturii în timp real concepute strategic pentru a-ți ghida utilizatorii să întreprindă acțiuni pe site-ul tău mai eficient.

Optimizarea ratei de conversie în funcție de canalul/sursa din care provine

Optimizarea ratei de conversie în funcție de canalulsursa din care provine

Optimizarea ratei de conversie îți permite să îți perfecționezi site-ul și să îmbini viziunea pe care o ai asupra lui cu adevăratele nevoi ale clientului. Practic, această acțiune reprezintă îndreptarea atenției către procesele de pe și din afara site-ului care determină vizitatorii să acționeze conform obiectivelor stabilite.

Ce contribuie la optimizarea ratei de conversie?

  • Setarea unor obiective clare;
  • Implementarea instrumentelor necesare pentru analiză și măsurare;
  • Analiza traseului pe care îl face vizitatorul spre conversie;
  • Identificarea zonelor cu probleme; 
  • Implementarea modificărilor necesare;
  • Testări regulate pentru a analiza rezultatele avute.

Așadar, prin optimizare poți înțelege mai bine procesul de cumpărare prin care trece vizitatorul tău și ai șansa de a transforma mai mulți vizitatori în clienți.

Cele mai bune practici de sporire a ratei de conversie

Cele mai bune practici de sporire a ratei de conversie

Conversia presupune un întreg proces prin care trece atât afacerea ta, cât și publicul tău țintă. De aceea, sunt mulți factori care contribuie la determinarea ratei de conversie și la îmbunătățirea semnificativă a site-ului tău.

Cu toate acestea, te poți ghida după câteva bune practici care să te ajute în sporirea ratei de conversie pentru afacerea ta:

  • Optimizarea imaginilor – oamenilor le place să vadă ceea ce achiziționează. De aceea, imaginile au un mod de a atrage oamenii prin simplu fapt că acestea comunică un mesaj mai clar decât cuvintele.

Imaginile de calitate și detaliate atrag atenția clienților tăi astfel încât rata de conversie poate să crească la peste 50% doar datorită lor. Studiu după studiu a arătat că atunci când cumpărăm un produs, este dintr-un motiv emoțional. 

Folosește imagini relevante pentru mesajele pe care vrei să le transmiți. Astfel, utilizatorii se vor simți mai conectați cu tine și business-ul tău.

  • Testarea vitezei de încărcare a site-ului – un aspect important de care trebuie să ții cont este că de obicei, clienții așteaptă ca încărcarea paginii de pe site să nu dureze mai mult de 2 secunde.

Trăim în secolul vitezei, așadar toți ne dorim ca lucrurile să se miște repede și să primim răspunsuri prompte la acțiunile noastre și la nevoile noastre. Același lucru se întâmplă și cu pagina de destinație online.

  • Optimizarea paginilor pentru diverse dispozitive – aproximativ 80% dintre consumatori achiziționează produse online prin intermediul dispozitivelor mobile.

Prin urmare, este important ca site-ul tău să se adapteze ușor la diferite dimensiuni și rezoluții ale ecranului.

  • Crearea unui proces de cumpărare simplu și ușor de înțeles – trebuie să te asiguri că încă de la început totul decurge simplu și clientul nu pierde timpul în a se întreba care este pasul următor.

Unul dintre cele mai importante aspecte îl reprezintă finalizarea cumpărăturilor. Degeaba ai avut un proces simplu la început, dacă la final lucrurile se complică. Astfel, riști ca vizitatorul să renunțe la coșul de cumpărături din această cauză.

În concluzie, nu uita să stabilești cu claritate ce anume vrei să măsori prin rata de conversie și setează-ți un obiectiv măsurabil. În acest mod, te vei putea bucura de rezultate consistente și pe termen lung.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări