Marketing afiliat: ghid complet de la A la Z

marketing afiliat

Cuprins

Ai în cap o idee de afacere cu marketing afiliat sau te interesează domeniul? Acest articol este special creat pentru tine atunci. O să afli din el tot ce ține de affiliate marketing și de strategiile necesare pentru a avea succes cu o astfel de afacere.

Vom discuta despre ce este marketingul afiliat, cum funcționează un astfel de program de afiliere, ce strategii să folosești și cum să câștigi bani din marketing afiliat.

Acesta este un ghid de la A la Z pe acest subiect, care te va ajuta să înțelegi mai bine domeniul și să poți lua decizii în ceea ce privește afacerea ta în deplină cunoștință de cauză.

Ce este marketing-ul afiliat?

Marketingul afiliat este un model de business bazat pe plata pe performanță în care sistemul de afiliere presupune promovarea unui anumit produs pentru o afacere, cel ce promovează devenind advertiser afiliat. Iar din banii care se încasează din vânzarea acelor produse, advertiserul afiliat primește un procent.

Altfel spus, un sistem de marketing afiliat este un sistem în care afiliatul câștigă un comision pentru comercializarea produselor unei alte persoane sau companii.

Cum funcționează programul de afiliere în România?

În România modelul de afacere pe bază de afiliere este unul destul de întâlnit. Sistemul funcționează în același mod. Afiliatul caută potențiali clienți interesați de un anumit produs, cărora le propune să cumpere produsul respectiv intrând pe un link de afiliat (un link care urmărește fiecare comandă pentru a putea calcula procentul din încasări ce revine afiliatului).

Cele mai multe produse vândute prin afiliere în România folosesc aceleași platforme deja cunoscute, consacrate în domeniul marketingului afiliat.

Cele mai bune platforme de afiliere în România și Europa

Platforme de afiliere în România

În România, ProfitShare este platforma de marketing afiliat cu cele mai mari vânzări. O platformă la fel de cunoscută și foarte bine organizată este 2Performant. Aceste două platforme reprezintă cei mai mari jucători de pe piața românească de affiliate marketing.

Platforme de afiliere în Europa

În Europa există o mulțime de astfel de platforme care funcționează pe același principiu. Iată câteva exemple pe care le-ai putea testa pentru a înțelege cum funcționează acest sistem de business:

–          VIVnetworks – peste 20.000 de site-uri sunt prezente deja pe această platformă pentru a-și promova produsele în sistem de affiliate marketing

–          WEBgains – o platformă disponibilă în peste 230 de țări, unde deja se află activi peste 250.000 de publisheri.

–          TradeDoubler – o platformă de marketing afiliat cu peste 20 de ani de vechime în piață

Cum poți câștiga bani prin marketing afiliat?

Așa cum am explicat, sistemul de marketing afiliat este extrem de simplu. Iar marketingul afiliat poate deveni o formă extrem de facilă de a genera venituri pasive dacă te ocupi de sistem pentru a-l pune la punct suficient de bine.

Cum poți câștiga bani din marketing afiliat? Există două metode.

Fie accepți să devii advertiser afiliat, promovând diferite produse ale unor companii colaboratoare, fie alegi să îți listezi produsele afacerii pe o platformă către mai mulți afiliați care să ți le promoveze și să vândă mai departe în locul tău.

În primul caz, dacă alegi să devii marketer afiliat, vei încasa câte un procent din vânzări, sub formă de comision, pentru fiecare produs vândut, în funcție de condițiile pe care le-ai negociat cu fiecare companie colaboratoare sau în funcție de condițiile platformei pe care activezi.

În al doilea caz, în care deții o afacere și listezi produsele către afiliați pentru ca aceștia să ți le vândă mai departe, poți să-ți crești cu ușurință vânzările, deoarece nu vei mai fi singurul care promovează produsele tale, ci îți vei construi o adevărată armată de promoteri care vor încerca să vândă produsele tale.

 Este ușor la început să faci marketing afiliat?

Ca în orice activitate, la început, va trebui să investești mai mult timp și să ai răbdare pentru a pune sistemul de marketing afiliat pe picioare, până începe să producă rezultate. Însă, cu timpul, odată cu creșterea numărului de lead-uri, ba chiar odată cu extinderea rețelei de afiliați, lucrurile încep să se miște.

Dacă iei în calcul faptul că această activitate poate fi făcută 100% online, sub forma unei activități part time, remote, atunci poți realiza că nu este foarte greu să câștigi bani din affiliate marketing.

În marketing afiliat există o mulțime de factori care pot determina succesul tău și al afacerii tale. Traficul este unul dintre principalii factori. Deci, la început, ar trebui să te concentrezi pe metode cât mai eficiente de a genera trafic. Cu cât aduci mai mult trafic de calitate pe site, cu atât șansele să reușești sunt mai mari.

Cât de repede îți poți crește vânzările prin marketing afiliat?

Asta depinde de cât de rapid poți atrage trafic de calitate pe site. Și de cât de mult trafic poți atrage. Dacă ai deja o audiență formată, să zicem o bază de date de email marketing cu câteva mii de subscriberi activi, la o simplă campanie de email marketing poți observa rezultate și din primele zile.

În același mod, dacă aloci un buget consistent pentru a te promova online prin Facebook Ads și Instagram Ads, dar și prin Google Ads și alte canale suplimentare, poți observa primele rezultate încă din prima lună.

Pentru a înțelege cum să te promovezi inteligent pe Facebook și Instagram Ads am realizat și un ghid pe care îl poți descărca de aici.

Organic îți va fi greu să observi rezultate rapid, deoarece este greu să aduci trafic într-un volum ridicat. Iar în marketingul afiliat discutăm despre volume de trafic. Desigur, trebuie să fie și trafic calitativ, clar. Însă e important să fie în volume mari.

Care sunt pașii de urmat pentru a deveni un potențial afiliat?

După cum ai văzut mai sus, am discutat despre o serie de platforme de marketing afiliat care oferă o serie de programe de afiliere în România. Pentru a deveni afiliat, trebuie să îți faci cont pe o astfel de platformă și să intri în programul de afiliere oferit de ei.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni afiliat?

Trebuie să îți creezi un cont de afiliat

Te înscrii pe una din platformele de care discutam mai sus, îți faci cont și poți intra în programul de afiliere pe care îl oferă platforma. Pentru a-ți face cont îți vor trebui o serie de date pe care le cere platforma.

Îți completezi datele de profil pentru a-ți realiza un profil de afiliat

Pentru a acapara colaboratori care să dorească să lucreze cu tine trebuie să ai un profil cât mai atractiv. Gândește-te la asta ca la cartea ta de vizită în online. Oferă informații relevante pe care ar dori să le vadă un antreprenor care își listează produsele pe platformă pentru a lucra cu tine.

Aplică acum la un program de afiliere

După ce ți-ai făcut contul pe platformă și ai completat profilul de afiliat, poți aplica la programele de afiliere disponibile pe platformă.

Care sunt cele mai mari beneficii ale marketingului afiliat?

Cel mai mare beneficiu al acestui sistem de marketing este faptul că e un sistem bazat pe performanță. Se urmărește activ costul pe achiziție și valoarea încasărilor, iar plata se face efectiv pe bază de performanță.

Astfel, ai putea să-ți crești vânzările, plătind efectiv performanța celor care te ajută să ajungi acolo.

În plus, marketingul afiliat poate reprezenta o modalitate de a construi o rețea de venituri pasive. Acesta este un alt avantaj de luat în calcul.

Și pe lângă aceste beneficii, poți să te bucuri și de o mulțime de promovare și vizibilitate a brandului tău, pentru că afiliații vor discuta peste tot despre produsele tale și despre ceea ce are de oferit compania ta. Chiar dacă nu toate discuțiile vor duce la vânzări finalizate, te vei bucura de afișarea produselor tale și de vizibilitate.

Urmează și tu pașii de bază pentru a avea succes în marketing afiliat!

Pentru a avea succes cu un astfel de sistem de afaceri, fie că alegi să fii afiliat sau publisher, trebuie să urmezi o serie de pași.

Alege cu grijă nișa

Trebuie să alegi cu grijă nișa în care te specializezi. Ca afiliat, trebuie să cunoști nișa în care vei promova produsele, pentru că trebuie să știi care sunt nevoile clienților din acea nișă, ce produse caută ei, care sunt prețurile de bază, care este concurența și care e comportamentul pieței pe acea nișă.

Iar ca publisher trebuie să cunoști nișa pentru a aduce în compania ta produsele potrivite, cele pe care le caută clienții. Dacă nu ai un produs bun poți să ai sute de afiliați care îl vor promova, cel mai probabil vânzările nu vor ajunge la așteptările tale.

Analizează concurența și adu plus valoare produsului tău

Odată ce ai analizat nișa, analizează concurenții din acea nișă și încearcă să faci mereu mai mult decât ei. Să ai produse mai bune, să te promovezi mai inteligent, să ai o ofertă mai atractivă.

Creează un website

Așa cum am spus, traficul este unul din principalii factori pentru succesul unei afaceri în marketing afiliat. Acel trafic trebuie să aibă o destinație. Așadar, dacă vrei să te folosești de marketing afiliat la cel mai înalt nivel, construiește un website, o platformă pe care să poți atrage trafic și să-ți promovezi produsele.

Alege sursele de trafic potrivite

Trebuie să atragi mult trafic pe site pentru a avea succes, deci vei avea nevoie de promovare. Însă, traficul trebuie să fie unul calitativ. Așa încât va trebui să gândești o strategie și să atragi tipul de trafic potrivit. Alege sursele de trafic care ți se potrivesc, în funcție de ce anume vinzi. Dacă vinzi produse mass appealing poți folosi TikTok și Facebook, însă dacă vinzi soluții B2B poate LinkedIn este o variantă mai potrivită.

5 lucruri pe care nu le-ai știut până acum despre marketingul afiliat

Lucrezi după propriile reguli și poți lucra de oriunde

Dacă alegi să devii afiliat, poți să negociezi propriile condiții cu firmele colaboratoare și să lucrezi după propriile reguli. Iar cum activitatea se desfășoară 100% online, poți lucra de oriunde, atât timp cât ai un laptop și o conexiune la internet.

Îți gestionezi timpul cum vrei

Odată ce ți-ai stabilit un sistem care să producă pentru tine trafic de calitate și lead-uri constante, îți poți gestiona timpul cum vrei, iar acest tip de business poate deveni o formă de venit pasiv.

Câștigi bani în plus

Acel comision pe care îl primești pentru fiecare vânzare efectuată poate fi o sursă minunată de rotunjire a veniturilor. Poți câștiga bani în plus, dintr-o activitate pe care o faci atunci când vrei, când îți place, de oriunde te-ai afla.

Lucrezi cu companii și branduri cunoscute

Sunt foarte mulți publisheri pe platformele de afiliere care sunt branduri cunoscute. Poți ajunge să lucrezi cu produsele unor companii mari și să-ți faci un portofoliu de recomandări puternice de la branduri deja consacrate în piață.

Poți aplica acest sistem de marketing afiliat fără să ai cunoștințe extraordinare

Marele avantaj al marketingului afiliat este că nu trebuie să dispui de cunoștințe specializate extraordinare pentru a putea face bani din asta. Este un domeniu intuitiv și relativ ușor de aplicat. Așa încât poate deveni dintr-o simplă pasiune un mod de viață și de a-ți câștiga banii necesari traiului de zi cu zi. 

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări