Promovare pe Facebook: Ghid complet pentru succes

Cuprins

Ai observat vreodată cât de des îți verifici Facebook-ul? Ei bine, nu ești singurul. Cu miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook depășește statutul unei simple rețele de socializare, transformându-se într-o piață plină de potențial pentru afacerile din ziua de azi. În România, există deja aproape 13 milioane de utilizatori, ceea ce înseamnă că Facebook devine o necesitate pentru strategia de marketing a oricărei afaceri. 

Fie că dorești să te folosești de o promovare pagina facebook sau o promovare postare facebook , în acest articol vei afla tot ce ai nevoie pentru a transforma aceste instrumente în avantaje competitive pentru afacerea ta. Vom explora diverse strategii și tehnici pentru a-ți crește afacerea, indiferent de mărimea ei.

Mai mult decât atât, vei ști cum să-ți construiești o promovare afacere facebook eficientă și cum să aloci bugetul într-un mod eficient, atunci când urmează să iei în considerare o promovare facebook pret. 

În continuare, îți vom prezenta un ghid complet de promovare Facebook  pregătit de echipa DoAds, formată din foștii angajați Facebook, ținând cont de ultimele actualizări ale aplicației.

Ce este promovarea pe Facebook și de ce este esențială pentru afacerea ta?

Imagine generată cu AI

Promovarea pe Facebook implică utilizarea strategică a platformei nu doar pentru a posta conținut, ci și pentru a amplifica acest conținut prin instrumente dedicate, cum ar fi reclamele plătite și postările sponsorizate. Acest lucru permite promovarea paginii de Facebook a afacerii tale la un nivel mult mai înalt, targetând audiențe precise și generând un angajament semnificativ. 

De ce este promovarea pe Facebook esențială?

Promovarea pe Facebook are capacitatea extraordinară de a segmenta piața și de a oferi șansa fiecărei afaceri de a se adresa fix cui dorește cu mesajele publicitare pe care le creează. 

Opțiunile de segmentare a pieței, opțiunile de alegere a tipului de campanie și a rezultatelor pe care un antreprenor le dorește în urma reclamelor, au avansat enorm în ultimii ani. De aceea, folosirea lor într-un mod eficient poate crește șansele de conversie și poate optimiza costurile. 

În plus, promovarea pe Facebook oferă acces la o gamă variată de formate publicitare, de la reclamele în format video, care captează atenția utilizatorilor, la reclamele dinamice, care ajustează conținutul în funcție de interesele utilizatorilor. 

Acestea sunt doar câteva exemple despre cum Facebook a inovat în domeniul publicității digitale, oferind afacerilor instrumente extrem de puternice pentru a se diferenția într-un mediu online tot mai aglomerat. 

Iată 3 motive pentru care promovarea pe Facebook este esențială:

 • Targetare precisă

Promovarea pe Facebook îți permite să direcționezi reclamele către segmente de public bine definite, utilizând criterii precum locația, demografia, interesele și multe altele.

 • Costuri adaptabile

Indiferent de buget, promovarea pe Facebook oferă flexibilitate în gestionarea cheltuielilor, permitându-ți să începi cu sume modeste și să ajustezi investițiile pe măsură ce obții feedback.

 • Analiză detaliată

Accesul la date în timp real și posibilitatea de urmări performanța campaniilor facilitează ajustarea rapidă a strategiilor de promovare pentru maximizarea eficienței.

Astfel că, această platformă te ajută să construiești și să menții o legătură directă cu clienții tăi, să înțelegi mai bine nevoile și preferințele lor și să reacționezi rapid la schimbările din piață.

Beneficiile promovării pe Facebook

Sursa foto: digitalnext.com

Folosind Facebook ca platformă de promovare, ai la dispoziție un arsenal impresionant de instrumente care pot transforma radical modul în care afacerea ta interacționează cu potențialii clienți. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le obții dacă-ți promovezi afacerea pe Facebook:

 • Vizibilitate sporită

Prin simpla utilizare a platformei Facebook, expui afacerea ta la un număr masiv de utilizatori. Aceasta este o metodă rapidă și eficientă de a crește recunoașterea brandului tău.

 • Interacțiune directă cu clienții

Facebook îți permite să comunici direct cu audiența ta, să răspunzi la întrebări și să oferi asistență, construind astfel relații de lungă durată și loialitate.

 • Segmentare detaliată

Poți direcționa reclamele către grupuri specifice de utilizatori, asigurându-te că mesajul tău ajunge exact la persoanele interesate de produsele sau serviciile tale. 

 • Analiză în profunzime

Platforma oferă unelte complexe de analiză, permitându-ți să urmărești succesul campaniilor tale în detalii, de la numărul de click-uri până la conversii, ceea ce te ajută să optimizezi strategiile pe termen lung.

Prin urmare, ai toate ingredientele necesare pentru a construi și a susține o prezență online puternică. Aceste avantaje te ajută să navighezi în peisajul competitiv actual, transformând provocările în oportunități de creștere.

Cum să îți promovezi pagina de Facebook eficient?

Sursa foto: .clientjoy.io

Pentru a începe cu dreptul, este esențial să-ți configurezi pagina de Facebook, astfel încât să atragă și să mențină interesul vizitatorilor. Această pagină este diferită de profilul personal, ai nevoie să-ți creezi una separat pentru afacere. Iată câțiva pași cheie pentru a-ți optimiza pagina:

 • Alege un nume de pagină și o categorie clară

Asigură-te că numele paginii tale reflectă afacerea și este ușor de găsit.

 • Completează toate secțiunile profilului 

De la descrierea afacerii și până la orele de funcționare și contact, fiecare detaliu contează.

 • Folosește imagini de înaltă calitate

Fotografia de profil și coperta trebuie să fie nu doar estetice, ci și relevante pentru brandul tău.

 • Asigură-te că ai rolul potrivit pentru Pagină

Atunci când creezi o pagină de facebook pentru afacerea ta, ești automat desemnat ca administrator, ceea ce îți permite să configurezi și să rulezi reclame. Dacă intenționezi să permiți și altor utilizatori să administreze reclamele, va fi necesar să le atribui roluri specifice, cum ar fi administrator, editor, moderator sau promotor. Dacă observi butonul Promovează, atunci deții rolul potrivit. 

 

 

Crearea unei pagini de Facebook atrăgătoare

Construirea unei pagini de Facebook este extrem de simplă. Odată logat în profilul tău, în colțul din dreapta sus, pe desktop, în dreapta pozei de  profil, vei descoperi meniul cu funcționalități Facebook. Vei apăsa pe el și vei alege din secțiunea de creare opțiunea Page.

De asemenea, o variantă mai simplă ar fi să accesezi direct link-ul facebook.com/pages/create și să completezi informațiile necesare, urmând pașii de acolo. 

Va trebui să completezi numele, categoria paginii și o scurtă descriere. Alege o descriere reprezentativă pentru ceea ce faci și atractivă pentru utilizatori.

Apoi, va trebui să adaugi fotografia de profil și cea de copertă. 

Cele mai multe pagini aleg ca fotografie de profil LOGO-ul firmei, iar pe fotografia de copertă poți să-ți afișezi adresa, url-ul site-ului sau datele de contact, pentru a da oportunitatea oamenilor interesați să te contacteze rapid.

După ce ai realizat toți pașii, vei putea să umpli pagina de conținut, să pui postări despre afacerea și produsele sau serviciile tale. Iar mai apoi poți invita prietenii să dea like paginii tale și poți începe să distribui postările în grupuri de interes pentru a-ți face afacerea cunoscută.

Pentru a maximiza impactul paginii tale, o altă sugestie este să folosești funcționalitățile Facebook care permit programarea postărilor, astfel încât să menții o prezență constantă pe platformă. 

Prin accesul la o audiență vastă, posibilități extinse de targetare și un feedback detaliat, ai toate ingredientele necesare pentru a construi și a susține o prezență online puternică. Aceste beneficii te ajută să navighezi în peisajul competitiv actual, transformând provocările în oportunități de creștere.

Strategii de conținut pentru pagina ta de Facebook

Folosește instrumentele de analiză oferite de Facebook pentru a înțelege mai bine ce tip de conținut rezonează cu audiența ta și cum poți optimiza strategiile de promovare pentru a obține cele mai bune rezultate.

A avea o pagină de Facebook bine configurată este doar începutul. Dar ca să o menții și să crești angajamentul audienței, trebuie să ai o strategie de conținut coerentă și eficientă. Iată câteva aspecte esențiale pe care ar trebui să le iei în considerare:

Idei de Postări

 • Postări educative – sunt cele care oferă informații valoroase despre domeniul în care activezi, sfaturi utile sau tutoriale care să ajute publicul să înțeleagă mai bine produsele sau serviciile tale.
 • Poveștile de succes – implică comunitatea prin împărtășirea poveștilor de succes ale clienților care au folosit produsele sau serviciile tale.
 • Conținut interactiv – aici poți organiza concursuri, sondaje sau sesiuni de Q&A pentru a stimula interacțiunea și pentru a face publicul să se simtă parte din comunitatea ta. 
 • Conținut vizual – folosește imagini de înaltă calitate, infografice și videoclipuri care să capteze atenția și să îmbunătățească rata de angajament.

Frecvența Ideală a Postărilor

Frecvența postărilor pe Facebook poate varia în funcție de nișa și audiența ta, dar un bun punct de plecare este de 1-2 postări pe zi. Este important să monitorizezi răspunsul audienței și să ajustezi frecvența postărilor în funcție de angajamentul obținut. Prea multe postări pot să sature audiența, în timp ce prea puține postări pot face ca pagina ta să pară neglijată.

Tipuri de Conținut care Atrag Interacțiune

 • Videoclipuri live

Sunt foarte apreciate de algoritmul Facebook și de utilizatori, deoarece permit interacțiunea în timp real.

 • Postări personalizate

Conținutul care include experiențe personale, gânduri sau întrebări creează o conexiune mai puternică cu audiența.

 • Evenimente și anunțuri

Informează publicul despre evenimentele viitoare sau lansările de produse/servicii noi, ceea ce poate genera discuții și împărtășiri.

Implementând aceste strategii de conținut, vei putea să crești nu doar numărul de urmăritori, dar și calitatea interacțiunilor pe pagina ta de Facebook. Acest lucru va contribui la construirea unei comunități active și angajate, esențială pentru succesul pe termen lung al afacerii tale pe platforma Facebook.

Promovarea pe Facebook gratuit

Odată ce ți-ai realizat pagina, afacerea ta este vizibilă online. Însă, fiind la început, pagina ta nu va ajunge la foarte mulți oameni. Iar dacă îți inviți prietenii să o aprecieze, asta nu înseamnă că ei vor deveni și clienții tăi automat.

Așadar? Cum ajungi la oamenii care te interesează? Cum ajungi la clienții tăi? 

Promovare pe Facebook prin intermediul grupurilor

Cea mai simplă modalitate de promovare Facebook gratuită este să te înscrii în diverse grupuri de profil pentru activitatea ta, grupuri în care poți găsi și alți oameni interesați de acel domeniu. Iar acolo să oferi conținut de valoare oamenilor din grup, lăsând în postări link-ul către pagina ta. 

Cum faci asta? 

Atunci când ești pe profilul de Facebook, în meniul vertical din partea stângă vei găsi secțiunea Groups. Sau mai ușor decât atât, intri pe link-ul: https://www.facebook.com/groups/feed/ 

Aici vei vedea toate grupurile în care ai avut activitate sau grupurile pe care le administrezi, iar în meniul din stânga sus ai opțiunea Discover. Aici poți descoperi noi grupuri de interes pentru tine.

După ce te-ai înscris în grupurile care te interesează, tot ce trebuie să faci este să începi să discuți cu oamenii, să le răspunzi în comentarii la întrebările pe care le au sau chiar să adaugi informații și postări în grupuri, postări care să-i ajute pe alți oameni, să le fie utile. 

În acest mod îți construiești o imagine pozitivă pe grupuri și te poți poziționa ca specialist într-un anumit domeniu. Așa încât oamenii care te văd, când vor avea nevoie de servicii în acel domeniu, să apeleze la tine. 

Promovare Facebook prin Marketplace

O altă modalitate de promovare gratuită pe Facebook este să adaugi anunțuri marketplace cu produsele tale sau serviciile tale pe platforma Facebook. 

Cum faci asta? 

Accesezi link-ul: https://www.facebook.com/marketplace și în meniul din stânga ai opțiunea Create New Listing (Creare Anunț). Dai click pe ea și urmezi pașii pentru a-ți lista anunțul în marketplace.

Avantajul acestui tip de promovare este faptul că marketplace este o platformă adaptată vânzărilor. Deci, prin adăugarea unui astfel de anunț, poți să vinzi direct pe Facebook, nu doar să-ți construiești imagine. 

Totuși, în ultima vreme, Facebook a încercat să limiteze din ce în ce mai mult impactul organic al postărilor. Ceea ce înseamnă că deși te promovezi gratuit pe Facebook, folosind aceste opțiuni detaliate mai sus, rezultatele tale vor fi limitate. 

De aceea, este important să înțelegi cum funcționează promovarea plătită pe Facebook, pentru că aceasta este cea care creează rezultate și care îți oferă o mulțime de oportunități.

Promovarea postărilor pe Facebook: Cum și când să investești

Sursa foto: admiralmarkets.com

Odată ce ai stabilit o strategie de conținut solidă, următorul pas este să maximizezi vizibilitatea acestui conținut prin promovarea postărilor pe Facebook. Iată câteva sfaturi despre cum poți face asta:

Alege postările cu performanță înaltă

Începe prin a promova postările care au primit deja un nivel semnificativ de angajament organic. Acestea sunt postările care rezonează cel mai bine cu audiența ta și au cele mai mari șanse de a performa bine și într-un context plătit.

Folosește un conținut clar cu apel la acțiune

Asigură-te că postările pe care alegi să le promovezi au un mesaj clar și un apel la acțiune (CTA), cum ar fi ”Învață mai multe”, ”Înscrie-te acum” sau ”Cumpără acum”. Acest lucru încurajează utilizatorii să interacționeze cu postarea ta. 

Investiția în promovarea pe Facebook trebuie să fie bine planificată în ceea ce privește costurile asociate:

Setează un buget

Decide cât de mult vrei să cheltui pentru promovarea fiecărei postări și asigură-te că bugetul este aliniat cu obiectivele de marketing ale afacerii tale.

Monitorizează și ajustează

Utilizează instrumentele de analiză ale Facebook-ului pentru a monitoriza performanța reclamelor tale și ajustează bugetul sau strategia în funcție de rezultatele obținute. 

Când să investești în promovarea postărilor?

 • Evenimente speciale și lansări de produse

Aceste momente sunt oportunități excelente pentru a investi în promovare, deoarece generează interes și entuziasm natural.

 • Când dorești să extinzi audiența

Dacă obiectivul tău este să ajungi la noi segmente de piață care nu sunt încă familiarizate cu brandul tău, promovarea postărilor poate ajuta la extinderea rapidă a vizibilității.

 • Pentru a testa noi piețe

Promovarea postărilor poate fi de asemenea un instrument eficient pentru a testa reacția pieței la un nou produs sau serviciu.

Folosind aceste strategii, poți face ca fiecare leu investit în promovarea pe Facebook să contribuie la atingerea obiectivelor tale de marketing și la construirea unei prezențe online puternice. Această abordare strategică îți va permite să optimizezi eforturile de marketing și să obții un ROI maxim din campaniile tale publicitare pe Facebook.

Costuri asociate cu promovarea postărilor

(Informații despre structura de prețuri și cum să setezi bugetul.)

Înțelegerea structurii de prețuri și stabilirea unui buget adecvat sunt esențiale pentru a maximiza eficacitatea cheltuielilor tale publicitare. Facebook folosește un sistem de licitație pentru reclame, unde costurile pot varia în funcție de mai mulți factori:

Tipul de campanie

Diferite obiective de campanie (de ex: creșterea vizibilității, generarea de lead-uri, conversii) pot avea costuri diferite.

Competiția

Costul poate crește în funcție de cât de mulți alți advertiseri țintesc aceeași audiență.

Calitatea și relevanța reclamei

Facebook recompensează reclamele care au un scor mare de relevanță cu costuri mai mici per impresie.

Timpul anului

Perioadele cu volum mare de publicitate, cum ar fi sărbătorile, pot avea costuri mai ridicate datorită creșterii competiției. 

Pentru a seta un buget adecvat pentru promovarea pe Facebook, trebuie să cunoști câțiva pași:

Definirea obiectivelor campaniei

Clarifică ce vrei să atingi cu campania ta (de ex: creșterea numărului de vizitatori pe site, vânzări, etc.). Obiectivele clare te vor ajuta să determini cât de mult ești dispus să cheltui.

Testarea inițială

Începe cu un buget mic pentru a testa diferite tipuri de reclame și audiențe pentru a vedea ce funcționează cel mai bine. Aceasta este o metodă de cost eficientă pentru a determina direcția optimă a campaniei tale. 

Utilizarea instrumentelor de gestionarea a bugetului Facebook

Facebook oferă unelte care te ajută să gestionezi cheltuielile zilnice și să setezi limite de cheltuieli pentru campanii, asigurându-te că nu depășești suma pe care ești dispus să o cheltuiești.

Monitorizarea și ajustarea bugetului

Urmărește performanța campaniei tale în timp real și ajustează bugetul dacă este necesar, pentru a optimiza eficacitatea cheltuielilor. Dacă o reclamă performează bine, poate fi oportun să mărești bugetul pentru aceasta.â

Optimizarea Costurilor

Pentru a reduce costurile fără a reduce performanța, concentrează-te pe optimizarea calității reclamelor și îmbunătățirea scorului de relevanță. Modifică segmentarea pieței pentru a te asigura că reclamele ajung la persoanele care sunt cel mai probabil interesate de produsul sau serviciul tău. 

De asemenea, testează diferite formate de reclame și ore din zi pentru difuzare, pentru a determina care variante oferă un raport cost-eficiență mai favorabil.

Tehnici avansate de promovare a afacerii pe Facebook

Sursa foto:mediamister.com

Pe măsură ce îți dezvolți competențele în promovarea pe Facebook, poți începe să explorezi tehnici mai avansate care îți vor permite să ajungi mai eficient la publicul tău țintă. Iată câteva dintre cele mai eficiente tehnici de promovare:

 • Targetare bazată pe comportament și interese

Facebook oferă posibilități extinse de segmentare a audienței bazate nu doar pe demografie, ci și pe comportamentul și interesele utilizatorilor. 

 • Retargeting

Retargeting-ul este o tehnică prin care poți afișa reclame specifice persoanelor care au interacționat deja cu afacerea ta, fie că au vizitat site-ul tău, au adăugat produse în coș, dar nu au finalizat achiziția sau au interacționat cu o postare anterioară. Acest lucru crește șansele de conversie, deoarece reclamele sunt afișate persoanelor deja familiarizate cu marca ta. 

 • Audiențele Lookalike 

Reprezintă o funcție puternică pe Facebook care îți permite să ajungi la noi utilizatori care seamănă cu cei mai buni clienți existenți ai tăi. Facebook identifică trăsăturile comune ale clienților tăi actuali și găsește alți utilizatori cu profiluri similare, extinzând astfel potențialul tău de piață.

 • Utilizarea Facebook Pixel

Este un instrument esențial pentru orice marketer digital. Este un cod pe care îl plasezi pe website-ul tău pentru a urmări conversiile din reclamele Facebook, pentru a optimiza campaniile, pentru a construi audiențe pentru retargeting și pentru a obține date detaliate despre modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul tău.

 • Testarea A/B

Îți permite să experimentezi cu diferite versiuni ale reclamelor tale pentru a vedea care variante generează cele mai bune rezultate. Poți testa diferite imagini, texte, grupuri de audiență și chiar apeluri la acțiune pentru a determina cea mai eficientă combinație.

 • Utilizarea conținutului generat de utilizatori (UGC)

Promovează conținutul creat de utilizatorii tăi pentru a crește autenticitatea și încrederea în brandul tău. Conținutul generat de utilizatori poate fi foarte eficient, mai ales când vine vorba de produse care beneficiază de recomandări personale. 

Folosind aceste tehnici avansate, poți maximiza impactul campaniilor tale ți poți îmbunătăți semnificativ ROI-ul.

Utilizarea reclamelor plătite pentru a maximiza expunerea

Potrivit datelor IAB Europe (Asociația Industriei de Marketing și Publicitate online din Europa), piața de digital marketing din România a depășit în 2020 80 de miliarde de euro. Iar din toți acești bani, o foarte mare parte este direcționată către reclamele Facebook. Sunt zeci de mii de antreprenori care folosesc deja instrumentele de promovare Facebook pentru a-și face afacerile mai cunoscute. 

 

Pentru a-ți maximiza expunerea și a atinge obiectivele de marketing mai eficient, reclamele plătite pe Facebook oferă o serie de opțiuni de targeting avansate și metode de optimizare a campaniilor. 

Aceste instrumente permit personalizarea și ajustarea campaniilor pentru a atinge audiențele cele mai relevante și pentru a îmbunătăți performanța generală a investițiilor tale publicitare. 

Opțiuni de Targeting Avansate

Facebook oferă diverse metode de targeting care pot fi ajustate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale afacerii tale:

 • Targeting demografic

Aici selectezi audiența pe baza vârstei, sexului, locației și altor caracteristici demografice.

 • Targeting comportamental

Se bazează pe comportamentul utilizatorului, cum ar fi istoricul de cumpărături sau evenimentele la care a participat.

 • Interese

Poți ținti utilizatori bazându-te pe interesele lor, identificate prin activitățile lor pe Facebook, cum ar fi paginile apreciate sau conținutul cu care interacționează.

 • Audiență Lookalike

Extinde-ți reach-ul către noi persoane care seamănă cu clienții tăi actuali, bazându-te pe datele colectate despre audiențele existente.

Optimizarea campaniilor de reclame plătite

Este foarte importantă pentru a asigura că resursele sunt folosite eficient și că reclamele tale ating rezultatele dorite:

 • Testarea A/B 

Îmbunătățește performanța campaniilor testând diferite versiuni ale reclamelor pentru a vedea care elemente funcționează cel mai bine cu audiența ta.

 • Optimizarea bidurilor

Ajustează ofertele pentru reclame în funcție de performanța lor și de concurența din piață pentru a maximiza ROI-ul.

 • Analiza și ajustarea în timp real

Utilizează datele colectate în timp real pentru a face ajustări rapide și pentru a optimiza campaniile în curs de desfășurare.

 • Folosirea pixelului de Facebook

Colectează date despre modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul tău după ce văd reclamele, pentru a îmbunătăți continuu targetingul și conținutul reclamelor.

Aceste metode nu doar că sporesc eficiența campaniilor, dar ajută și la îmbunătățirea continuă a abordărilor tale publicitare într-un mediu digital în constantă schimbare.

Cum construiești prima reclamă pe Facebook?

Există două modalități de a te promova plătit pe Facebook. Prima modalitate este cea standard, care este destul de limitată, însă este mai simplă de utilizat. Iar a doua este modalitatea de promovare Facebook mai avansată, disponibilă în secțiunea “din spatele cortinei” – din panoul de administrare reclame. 

Să le luăm pe rând:

Pentru a crea o simplă reclamă Facebook, odată ce ai intrat pe pagina pe care tocmai ai lansat-o, în partea din stânga jos o să ai opțiunea de promovare – butonul Promote.

În momentul în care apeși pe Promote o să intri în secțiunea de reclame, unde poți alege obiectivul reclamei, în prima secțiune, apoi poți pune textul și imaginea. O să vezi că poți alege între o varietate de obiective, în funcție de ce anume te interesează: să primești mai multe apeluri telefonice, să ai mai multe vizite pe site, să obții datele de contact ale utilizatorilor sau simple like-uri la pagină.

Textul îl vei pune în secțiunea primary text – aici va trebui să realizezi un text de reclamă cât mai bun, pentru a maximiza șansele de reușită ale reclamei tale. 

Pentru a înțelege mai bine cum se fac reclamele eficiente, descarcă ghidul DoAds pentru reclame – un instrument care te va învăța cum să construiești reclame eficiente, care nu doar că prind bine la public, ci chiar îi motivează să acționeze. Dacă dorești să-ți mărești eficiența campaniilor de marketing digital, această resursă este pentru tine.

Mai jos, în următoarea secțiune poți selecta audiența.  Aici poți alege vârsta oamenilor cărora să afișezi reclama, dar și locația unde se află aceștia. De asemenea, poți să alegi și care sunt interesele lor, pentru a încerca să faci o audiență cât mai specifică, în funcție de clienții tăi țintă.

Apoi, în a treia secțiune alegi bugetul și durata reclamei. O să vezi că, pentru a permite Facebook-ului să optimizeze reclama ta, trebuie să alegi o durată de minim 4 zile, la recomandarea lor. 

Iar bugetul trebuie să fie unul potrivit, nici prea mare, nici prea mic, în funcție de obiectivele tale, pentru a reuși să ai rezultatele scontate.

După ce vei completa toți pașii va trebui să selectezi metoda de plată și să dai click pe “Promote Now”.

Aceasta este o modalitate de a te promova prin intermediul reclamelor Facebook. Însă, există mai multe modalități. Spre exemplu, poți alege să sponsorizezi o singură postare de pe pagină, dacă nu vrei să construiești reclama de la zero. 

Asta presupune să realizezi o postare în pagină, cu ceea ce dorești să prezinți oamenilor, apoi să îi dai “Boost” – să o promovezi. 

Cum faci asta? 

Vei găsi opțiunea de Boost post sub fiecare postare care este disponibilă pentru promovare, pe pagina ta.

Aceste modalități pot funcționa pentru afacerea ta, însă, de cele mai multe ori aduc rezultate limitate, deoarece și opțiunile de setare a campaniilor sunt limitate. De aceea, indicat este să realizezi reclame din Ads Manager atunci când faci Promovare Facebook pret. 

Promovare Facebook la nivel profesionist – cum faci reclame din Ads Manager?

Pentru a intra în panoul de administrare reclame, pentru a-ți debloca toate opțiunile pe care Facebook le pune la dispoziție pentru realizarea unei campanii profesioniste, intră pe link-ul: https://business.facebook.com/ – acesta este locul din care îți creezi Business Manager-ul – coșul de active digitale pus la dispoziție de Facebook. 

În partea din dreapta sus a ecranului vei avea opțiunea de creare a unui business manager. 

Dă click pe butonul Create Account.

Apoi va trebui să adaugi numele Business Manager-ului, numele tău și o adresă de email de pe care vei gestiona activele digitale. După ce le-ai completat, dă click pe Submit pentru a trece mai departe.

După ce ai creat Business Managerul vei ajunge în secțiunea de setări (vei fi redirecționat automat acolo). Aici te vei duce la secțiunea Accounts, sub – secțiunea Ad Accounts. Iar în partea dreaptă, în fereastra ce se deschide când dai click pe Ad Account vei apăsa pe butonul albastru Add.

Vei fi dus într-o fereastră în care să completezi informațiile necesare construirii contului de publicitate. Introduci numele contului, fusul orar și moneda în care vei face plata. Apoi vei fi îndrumat spre a adăuga datele de plată, informațiile cardului.

Sfatul nostru este să urmezi acești pași cu un specialist, deoarece există posibilitatea să faci anumite setări greșit. Dacă dorești să vezi cum se setează un astfel de cont, poți accesa informații avansate și tutoriale despre acest proces, comandând cursul nostru DoAds like a Pro.

După ce ți-ai setat contul de publicitate și ai rezolvat pașii necesari cu metoda de plată, poți să te duci în meniul Business Manager și să cauți opțiunea de administrare reclame.

Odată ce ai intrat în secțiunea de administrare reclame, apasă click pe butonul verde “Create” – pentru a crea o reclamă nouă. Iar apoi vei fi dus în procesul de creare a unei campanii. 

Vei putea alege obiectivul din cele 11 obiective disponibile, în funcție de ce anume te interesează.

Brand Awareness – Vizibilitatea mărcii – reclame pentru creșterea notorietății brandului nostru

Reach – Impact – reclame pentru a crește vizibilitatea, având ca obiectiv afișarea la un număr cât mai mare de oameni 

Trafic – campanii pentru trimiterea oamenilor pe site – campanii pentru creșterea numărului de vizitatori 

Engagement – campanii pentru creșterea numărului de interacțiuni la o pagină, la o postare sau la un eveniment

App Instals – campanii pentru descărcarea și instalarea de aplicații mobile din magazinul de aplicații 

Video Views – campanii pentru creșterea numărului de vizionări la un clip video 

Lead Generation – campanii pentru obținerea datelor de contact a potențialilor clienți 

Messages – campanii care atrag oamenii în messenger pentru a putea purta o convorbire cu aceștia – campanii pentru generarea de mesaje pe pagina noastră de Facebook 

Conversion – campanii de conversie – acest mod de promovare este cel folosit pentru a determina creșterea numărului de vânzări 

Catalog Sales – vânzări ale produselor din catalog 

Store Traffic – campanii pentru promovarea locației fizice a afacerii tale pe plan local 

Fiecare obiectiv de promovare Facebook are rolul său într-o strategie de marketing. Pentru a înțelege mai bine rolul lor, descarcă ghidul DoAds în care îți este explicat întreg procesul de realizare a unei campanii la nivel profesionist. 

După ce ai ales obiectivul de campanie, poți începe construirea sa, pe baza opțiunilor avansate pe care ți le oferă Facebook. 

Poți alege diferite audiențe, poți construi și audiențe personalizate cu cei care deja au vizitat site-ul tău sau au interacționat cu pagina de Facebook, poți construi și audiențe asemănătoare, care să se folosească de inteligența artificială a Algoritmului Facebook pentru a-ți găsi publicul țintă. 

După ce ai setat audiența, bugetul, timpul de rulare, metoda de licitare, ajungi în secțiunea de reclamă, unde poți adăuga textul reclamei, imaginea sau videoclipul și link-ul de destinație sau diferite alte opțiuni. 

În momentul în care setezi o campanie de acest tip, ai 3 mari secțiune: campania, setul de reclame și reclama. Pentru fiecare secțiune există diferite setări. 

Spre exemplu, poți seta unde anume să se afișeze reclama (plasare automată – pe toate canalele disponibile sau plasare manuală – doar pe Facebook sau doar pe Insta sau Audience Network sau în diferite combinații, în funcție de formatul reclamei și obiectivul tău).

De asemenea, ai disponibile mai multe formate de reclamă din care poți alege, dacă faci promovare Facebook sau promovare instagram din Ads Manager și nu o simplă reclamă standard. Poți alege între formate dinamice, imagini statice sau video, carusele de produse sau experiențe instant pe mobil.

Analiza performanței campaniilor de promovare pe Facebook

Luând în considerare informațiile de mai sus, plus alte aspecte importante, iată cum arată procesul de promovare pe Facebook, precum și alte direcții esențiale pe care ar trebui să ne concentrăm atenția:

Procesul promovării prin facebook Ads

După cum observi, acest proces are loc în 3 etape:

 • Analiză
 • Gândire/Planificare
 • Implementare

În prima etapă, cea a Analizei, ar trebui să evaluezi performanța  campaniilor anterioare pentru a înțelege ce strategii au fost eficiente în trecut. Iată câțiva pași pe care ar trebui să-i urmezi:

 • Evaluează campaniile anterioare

Identifică care au fost cele mai profitabile și analizează elementele specifice care au contribuit la succesul lor. Această analiză te va ajuta să decizi ce elemente merită păstrate și care trebuie revizuite sau eliminate.

 • Prioritizează ofertele și produsele

În funcție de analiza făcută, stabilește care produse sau servicii au potențialul cel mai mare de succes în următoarea perioadă,

 • Identifică clientul ideal

Să înțelegi profund clientul tău ideal nu se limitează doar la caracteristicile demografice, ci include și motivele psihologice ale deciziilor de cumpărare. Acest pas este important pentru a personaliza și a optimiza eficient campaniile.

 • Rezolvă aspectele tehnice

Asigură-te că toate setările tehnice sunt în ordine pentru a permite o campanie fără probleme. Configurează Facebook Business Manager pentru a organiza toate resursele afacerii într-un singur loc, instalează Facebook Pixel pentru a urmări conversiile, setează Conversions API pentru o mai bună urmărire a interacțiunilor pe site și implementează un feed de produse plus catalog (dacă ai un magazin online). 

De asemenea, crearea de rapoarte periodice este importantă pentru a urmări progresul și pentru a face ajustări bazate pe date, cum ar fi:

 • performanța campaniilor de-a lungul timpului pentru a identifica modele sau schimbări în comportamentul audienței;
 • evaluarea costului pe lead sau pe vânzare, pentru a determina eficacitatea cheltuielilor de marketing.

Acești pași te vor ajuta să construiești campanii de Facebook Ads eficiente, îmbunătățindu-ți continuu stragtegiile pe baza datelor colectate și adaptându-te la necesitățile pieței.

Pregătirea campaniilor de promovare pe Facebook

În faza de Pregătire/Gândire a campaniilor de Facebook Ads, este esențial să structurezi campaniile în funcție de obiectivele specifice: fie pentru testare, fie pentru scalare sau pentru optimizare.

Campanii de testare și scalare

Au adesea o structură similară, dar se deosebesc prin punctul de plecare și obiective. Campaniile de testare sunt folosite pentru explorarea și experimentarea elementelor noi, cum ar fi: testarea ofertelor noi, explorarea a unei noi audiențe, crearea de reclame inedite, experimentarea cu diverse obiective de campanie.

Campaniile de scalare se bazează pe rezultatele pozitive ale campaniilor de testare anterioare, încercând să amplifice acele succesuri, cum ar fi: replicarea elementelor care au funcționat în trecut și adăugarea de noi elemente la campaniilor care au demonstrat eficiență.

Strategii de optimizare

Această fază se concentrează pe ajustarea și îmbunătățirea campaniilor active care funcționează conform așteptărilor sau aproape de nivelul dorit. Procesul include:

 • Analiza indicatorilor care pot anticipa performanța campaniei;
 • Întreruperea temporară a reclamelor sau audiențelor care nu performează;
 • Implementarea unor reguli pentru gestionarea automatizată a campaniei;
 • Ajustarea bugetelor pentru maximizarea eficienței.

Etapa pregătirii presupune o atenție deosebită pentru detalii și o abordare strategică riguroasă, așa că sfatul nostru este să te asiguri că îți dedici suficient timp pentru a gândi fiecare aspect al campaniei. 

Implementarea campaniilor de promovare pe Facebook

Odată ce campania este bine planificată, urmează implementarea efectivă. Aceasta include crearea și optimizarea reclamelor, plasarea lor în cadrul platformei și monitorizarea performanței inițiale. 

În această etapă, îți recomandăm să folosești instrumentele de testare A/B oferite de Facebook, pentru a compara diferite variante ale reclamelor și a identifica cea mai eficientă versiune. În plus, ajustarea țintirii în timp reale pe baza feedback-ului primit și a datelor de performanță poate îmbunătăți semnificativ eficacitatea campaniei. 

Pregătirea materialelor vizuale

Este important să aloci timp pentru a pregăti corespunzător materialele vizuale, respecând principiile de bază ale designului și copywriting-ului. Optează pentru creații estetic plăcute și care transmit mesajul campaniei tale clar și eficient.

Pregătirea textelor (copywriting)

Textele care însoțesc vizualurile trebuie tratate cu aceeași seriozitate. Textele trebuie să completeze imaginile, stimulând interesul publicului.

Pregătirea pentru achiziția de spațiu media (media buying)

Această etapă implică selectarea audienței, cercetarea pentru targetare și configurarea tracking-ului.

Implementarea și monitorizarea campaniei

Odată ce toate elementele sunt pregătite și optimizate, lansează campania. Monitorizează performanța acesteia regulat, folosind indicatori specifici pentru a evalua eficacitatea și pentru a face ajustările necesare în timp real. Nu este suficient să sperăm la rezultate; trebuie să rămânem activi în analiza datelor și să adaptăm strategiile pe parcurs.

Această abordare structurată te ajută să navighezi eficient prin complexitatea promovării digitale, să sporești șansele de succes ale campaniei tale pe Facebook, maximizând impactul fiecărui element al campaniei. 

Folosind toate aceste instrumente, promovarea Facebook va deveni un adevărat arsenal pentru afacerea ta, cu ajutorul căruia poți obține rezultate din ce în ce mai bune și poți dezvolta business-ul la cel mai înalt nivel.

Sfaturi utile pentru promovarea pe Facebook

Sursa foto: cybertegic.com 

Deși navigarea într-un domeniu vast așa cum este promovarea pe Facebook poate părea uneori o provocare, cu strategiile potrivite poți transforma această platformă într-un aliat de marketing puternic. Iată câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta să optimizezi fiecare aspect al campaniilor tale pe Facebook:

 • Optimizează-ți profilul de pagină

Asigură-te că pagina ta de Facebook este complet optimizată, cu toate informațiile necesare completate clar și corect. Include o descriere atractivă a afacerii, detalii de contact și un link către site-ul tău web. 

 • Cunoaște-ți audiența

Utilizează Facebook Insights pentru a analiza demografia, preferințele și comportamentul utilizatorilor tăi și adaptează-ți conținutul pentru a răspunde nevoilor și intereselor lor.

 • Creează conținut de calitate

Conținutul este rege pe Facebook. Publică materiale interesante, educative sau distractive, care să încurajeze interacțiunea. Videoclipurile și postările interactive, cum ar fi sondajele sau concursurile, tind să aibă rate mai bune de engagement. 

 • Folosește Facebook Ads

Reclamele plătite sunt o modalitate excelentă de a extinde reach-ul și de a ținti audiențe precise. Experimentează cu diferite tipuri de reclame, de la cele vizuale la reclame dinamice și folosește targeting-ul avansat pentru a ajunge la consumatorii fideli.

 • Postează la momentele potrivite

Timpul postărilor poate influența vizibilitatea acestora. Analizează când este audiența ta cea mai activă pe Facebook și programează postările pentru acele perioade pentru a maximiza vizibilitatea.

 • Monitorizează și ajustează campaniile

Monitorizarea performanței campaniilor în timp real și ajustarea acestora pe baza feedback-ului primit este esențială pentru a te asigura că obții cele mai bune rezultate. Nu te teme să oprești o campanie care nu performează bine și să realoci bugetul către strategii mai eficiente.

 • Interacționează cu audiența

Răspunde la comentarii și mesaje cât mai repede posibil. Construirea unei relații solide cu urmăritorii tăi poate crește loialitatea și sentimentul de apartenență la comunitatea ta, ceea ce poate stimula atât recomandările prin viu grai, cât și conversiile. 

Punând în aplicare aceste sfaturi, vei putea să-ți îmbunătățești semnificativ strategia de marketing pe Facebook, crescând vizibilitatea și eficacitatea campaniilor tale.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări