De ce iți scade impactul organic al paginii Facebook

Cuprins

Dacă ai administrat o Pagina de Facebook în ultimii ani, ai observat probabil o scădere în numarul persoanelor care interacționează cu postările tale in mod organic. Poate că ai observat o creștere a numarului de fani insă o scădere în interacțiunile cu postările și pagina.

Impactul Organic înseamnă numărul de persoane la care poți ajunge gratuit pe Facebook prin postările de pe pagina ta. Cu alte cuvinte, numărul de persoane care vizualizează ceea ce postezi, fără să plătești pentru un impact extins.

Deci, de ce este impactul organic in scădere?

Primul motiv este simplu: din ce in ce mai mult conținut este creat și distribuit în fiecare zi. În prezent, există in jur de 60 de milioane de Pagini Facebook pe platformă iar în medie, fiecare pagină postează de 1,4 ori pe zi.
Potrivit lui Brian Boland (Vicepreşedintele diviziei de reclame pe produs a Facebook), „în prezent se creează mult mai mult conținut decăt există timp pentru a fi absorbit. În medie sunt 1.500 de postari ce pot aparea pe Pagina de Noutati (Newsfeed) a unei persoane de fiecare dată cand se loghează pe Facebook. În cazul persoanelor cu mulți prieteni și multe Pagini apreciate, sunt până la 15.000 de postari potențiale ce pot fi afișate la orice moment petrecut pe Facebook.”

Pe lângă creșterea volumului de conținut, comportamentul persoanelor se schimbă și din ce in ce mai multe pagini primesc aprecieri. Directorul de product management la divizia de reclame a Facebook a declarat în aprilie 2016 că numărul total de Pagini apreciate de un utilizator tipic al Facebook a crescut din 2015 cu peste 50% iar același trend a fost urmărit și in 2017.

Al doilea motiv are legatură cu felul în care functionează algoritmul Facebook pentru Pagina de Noutati și felul in care acesta invață din comportamentul, interesele si interacțiunile tale. „Din cele peste 1.500 de postări pe care o persoană le poate vizualiza în orice moment pe Facebook, Pagina de Noutați afișează aproximativ 300 la fiecare încărcare. Pentru a selecta postările ce urmează a fi afișate, Pagina de Noutați clasifică fiecare postare posibilă (în funcție de importanță) luând în considerare mii de factori relativi fața de fiecare persoană”, a declarat Brian.
Incă de la inființare, Facebook a dorit să facă traseul utilizatorilor cât mai personal cu putință, și ce poate fi mai personal decăt postarile prietenilor?

Al treilea motiv provine din anunțul făcut de Mark Zuckerberg în ianuarie 2018. Facebook și-a modificat algoritmul Newsfeed pentru a arăta oamenilor și mai mult conținut care provine de la prieteni sau din grupurile Facebook din care fac parte și mai puțin conținut care provine de la branduri și implicit pagini Facebook. Odată cu schimbarea aceasta, impactul a scăzut și mai mult.Prin urmare, este mult mai probabil să vizualizezi în cronologie mai multe filmulețe amuzante și fotografii cu bebeluși postate de familie si prieteni, decat stiri si alt continut de marketing postat de branduri și afaceri.

Toți editorii au observat o scădere a impactului organic în ultimii ani și odată cu expansiunea Facebook-ului, cel mai probabil impactul va continua să scadă.

În cadrul goanei după impact, cei mai buni se remarcă intotdeaună prin mai multe modalități. Ce poți face ca să combați această scadere? Iată câteva idei:

  • Creează conținut interesant cu care fanii tai să interacționeze, concentrându-te pe lucrurile care sunt relevante pentru afacerea și audiența ta
  •  Atât Live-urile cât și filmulețele incărcate direct pe Facebook (si nu distribuite de pe Youtube sau alte siteuri) au un impact și o vizibilitate mai mare în Pagina de Noutăți
  • Creaza un grup Facebook, conectează-l cu pagina ta și crește membrii. Impactul organic a grupurilor este foarte mare după această schimbare din ianuarie.
  • Foloseste Facebook Ads. Încearcă să promovezi câteva postări țintite doar catre fanii paginii tale. Asta te va ajuta să-ți crești vizibilitatea, iar prin promovarea țintită doar către fanii tai vei scadea costurile per interacțiune. Insă dacă persoanele interactionează cu postarea ta in urma promovarii, prietenii acestora vor vedea și ei postarea, sporindu-ți astfel impactul organic.

Cateva link-uri care te pot ajuta:
Articole Facebook Ads
•  Tutoriale Video – Facebook Ads
Lucrează cu experti
Alătura-te grupului Facebook Marketing Romania

Alte articole similare:

 

Ai nevoie de o promovare și optimizare mai complexă sau dorești să externalizezi acest serviciu? Intră in contact cu noi!

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Introdu Adresa de E-mail și primești Ghidul Strategic pentru Facebook Ads în eCommerce
Autor Articol
Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Ce este Google Ads si cum Functioneaza

Ce este Google Ads si cum Functioneaza?

În prezent, marketingul online a devenit o unealtă indispensabilă pentru orice afacere care vrea să își promoveze produsele sau serviciile și care vrea să devină

Performance Marketing

Performance Marketing

În 2023 tot mai multe companii conștientizează importanța prezenței lor în online. Succesul unei afaceri este influențat într-o mare măsură de mediul online, deoarece acolo

Introdu Adresa de E-mail și primești Ghidul Strategic pentru Facebook Ads în eCommerce