Îți dorești să creezi campanii de marketing care să rezoneze cu clienții tăi ideali și să obții rezultate remarcabile? Începe prin a construi un Buyer Persona corect pentru a înțelege profund nevoile și dorințele publicului tău țintă și pentru a-ți crește eficiența strategiilor de promovare!
Centrul oricărui business este clientul ideal. Este cel pe care trebuie să-l ai în minte când elaborezi strategia de marketing, când comunici prin scris, design etc. Este cel care îți va deveni client și care îți va cumpăra produsele sau serviciile pe care le vinzi. Dar doar dacă îl construiești corect.
Află din acest articol ce înseamnă, importanța acestuia pentru un business, cum îl creezi, ce greșeli să eviți în timp ce îl creezi, exemplu și alte informații care te vor ajuta să te adresezi clientului tău ideal.
Ce înseamnă buyer persona?
Sursă foto: freepik
Cine este buyer persona? Este imaginea persoanei care îți apare în fața ochilor atunci când dezvolți un business, când stabilești obiectivele, când creezi strategia de marketing, campaniile de promovare și textele prin care comunici.
Ca să detaliem la ce se referă acesta, vom spune următoarele: când începi să-l definești este necesar să ai în vedere pe de o parte caracteristicile demografice, precum sex, vârstă, locație geografică, venit, ocupație etc, cât și caracteristicile psiho-comportamentale, precum comportamentul de achiziție, ce îl motivează să cumpere și astfel de detalii. Va trebuie să-i înțelegi problemele, nevoile, pentru ca în acest mod vei ști cum să i te adresezi în campaniile de promovare.
De ce un buyer persona este important pentru fiecare afacere?
Sursă foto: freepik
Atunci când ai imaginea clientului ideal vei ști cum să construiești strategia de marketing. Vei ști cum să alegi canalele pe care să comunici. Cunoscându-i problemele și nevoile, vei vorbi pe limba lui, astfel încât acesta va spune: „mă regăsesc perfect în acest mesaj.’’
Astfel, experiența care se va crea cu avatarul tău va fi una de durată. Îi vei câștiga încrederea, pentru că va simți că poți să-i rezolvi problemele prin produsele sau serviciile pe care le vinzi.
Încrederea în brandul tău și în ceea ce îi oferi determină achiziția produselor tale și fidelizarea consumatorilor.
Cu imaginea clientului ideal în minte, vei putea personaliza conținutul, fie că vorbim despre reclame scrise, audio sau video, email, postări în social media ori articolele postate pe blog. Cunoașterea buyer persona te va ajuta să creezi conținut util, pe care-l va considera valoros pentru el.
Te va ajuta să decizi ce buget și unde să aloci pentru a investi eficient în promovare și pentru a obține rezultatele la care te aștepți.
Dacă vei dori să lansezi un nou produs sau să le îmbunătățești pe cele existente, îți va fi mult mai ușor pentru că vei ști cui te adresezi.
Pașii pentru a crea un buyer persona
Sursă foto: freepik
Înainte de a enumera pașii, vrem să-ți recomandăm următorul lucru: nu scrie din ce crezi tu că este buyer persona pentru afacerea ta. Nu face greșeala de a-i considera pe toți posibilii tăi clienți, pentru că nu este așa, dar vorbim într-o altă secțiune despre greșelile frecvente care se fac atunci când se creează imaginea clientului țintă.
Iată care sunt pașii:
- Caută informații despre clientul tău ideal. Începe cu clienții tăi, iar dacă nu ai, analizează paginile de social media ale brandului tău. Vezi cine îți urmărește pagina, cine comentează. Aflăm ce le place să facă, cum își petrec timpul liber, ce interese au, ce ocupație, venit etc. Vezi care sunt problemele și nevoile lor. Ce vor să realizeze, dar nu pot? Care sunt obstacolele? Analizează cum interacționează în social media, ce feedback oferă. Strânge aceste informații și adaugă-le într-un tabel excel.
- Condu sondaje, folosește chestionare pe paginile de social media sau cu ajutorul altor canale: telefinic, prin email dacă ai consimțământul să trimiți mesaje astfel.
- Acum, că ai toate datele, analizează pattern-uri. Vor exista grupuri cu aceleași caracteristici demografice, comportamentale. Segmentează în funcție de vârstă, locație geografică, venit, comportament de achiziție, ce îi motivează, pasiuni. Ce produse vizualizează, ce articole citesc etc.
- E timpul să-l creezi pentru că dispui de toate informațiile. Începe prin a-l numi. Poate ți se pare ciudat, dar botezul buyer persona te poate ajuta să scrii mesajele ca și când le scrii unui prieten. Nu vei simți că te adresezi unui set de informații, ci unei persoane.
- Următorul pas este să creezi strategia de marketing și campaniile de promovare la care te gândești.
- Reevaluează periodic imaginea clientului ideal pentru că piața se schimbă frecvent. Comportamentul consumatorului poate să nu mai fie același peste 1 an, de exemplu, așa că îți recomandăm să updatezi informațiile despre avatar.
Greșeli frecvente în crearea unui buyer persona și cum să le eviți
Sursă foto: freepik
Greșelile pe care le poți face atunci când creezi atunci când creezi buyer persona au același impact ca lipsa acestuia. Hai să vedem cele mai frecvente greșeli pe care le poți face:
- Creezi prea multe. Ideal este să ai câte un profil pentru fiecare segment, dar nu mai mult de 3. Și fiecare să aibă caracteristici diferite, pentru că și mesajele vor fi diferite. Să nu se suprapună cu caracteristicile unui alt segment.
- Să presupui cine este clientul ideal, fără a face un research temeinic despre acesta. Cele mai de succes afaceri sunt cele care își cunosc foarte bine clientul ideal. Iar cunoașterea este bazată pe informațiile obținute din timpul interviurilor, sondajelor, comentariilor, testimonialelor etc.
- Nu revizuiești profilul clientului ideal. Lumea online se schimbă frecvent, la fel și comportamentul consumatorilor. Este o greșeală mare faptul că deseori imaginea clientului ideal nu este revizuită. Felul în care gândesc clienții, de unde își obțin informațiile, cum cumpără, aplicațiile pe care le folosesc și așteptările și nevoile lor generale se vor schimba. Îți recomandăm ca anual să faci această revizuire și să te asiguri că este în concordanță cu obiectivele tale de afaceri.
- Nu stabilești cine este clientul nepotrivit pentru tine. O altă greșeală care se face și care determină irosirea bugetelor. Stabilește de la început cine nu este clientul tău ideal, cine nu este interesat de produsele tale.
- Creezi buyer persona prea generale. Nefiind specific atunci când construiești imaginea clientului tău ideal, nu vei putea crea mesajele care să rezoneze cu publicul țintă.
Acestea sunt cele mai întâlnite greșeli, așa că îți recomandăm să le eviți.
Exemplu de buyer persona
Sursă foto: freepik
Hai să îți arătăm un exemplu de buyer persona pentru a înțelege mai ușor conceptul și pentru a-l aplica atunci când îl creezi pentru afacerea ta sau pentru clientul tău.
Să presupunem că ai lansat un magazin online în care vinzi cafele de specialitate pentru iubitorii de cafea.
Clientul ideal este persoana care iubește cafeaua, dar care nu se mulțumește cu o cafea pe care o găsește în orice supermarket. Vrea o cafea bună, de calitate, proaspăt prăjită, nu care așteaptă de ani să fie cumpărată de pe rafturile magazinelor.
Să-l numim Mihai.
Este un bărbat în categoria de vârstă 30-50 de ani, care este angajat într-o corporație sau instituție publică/privată, poate fi manager, antreprenor sau funcționar. În general are o anume funcție care îi asigură un venit cel puțin mediu. Vrea să bea dimineața o cafea bună, pentru că nu-i place să piardă timpul prin cafenele.
- Date demografice.
Vârsta: 45 de ani
Sex: Bărbat
Locație: în orașele mari în principal, dar ne adresăm și persoanelor din orașele mai mici sau din mediul rural.
Studii: absolvent al unui liceu renumit sau/și licențiat într-un domeniu.
Poziția la job: Funcționar, manager, corporatist sau angajat în alt mediu privat
Venituri: între 4.000 lei și 10.000 lei.
Viața de familie: oricare
- Caracteristici psiho-comportamentale:
Nevoi: Simte nevoia unei cafele de calitate, cu beneficii pentru starea de spirit de dimineață, dar și pentru sănătate.
Motivații: Vrea să-și schimbe starea de spirit din zorii zilei și crede că o cafea de calitate, proaspătă, intens aromată, cu gust deosebit, exclusivist, îl poate ajuta să înceapă fiecare dimineață mai energic.
Ce îl nemulțumește: prețurile exorbitante ale unei cafele oarecare, numărul mic de furnizori de cafea de specialitate, proaspătă, cu adevărat originală.
Călătoria persoanei:
Mihai citește, călătorește în orașe în care savurează cafea de specialitate. Are un stil de viață sănătos, îi place să-și petreacă timpul în compania familiei și a prietenilor, gustând o cafea bună însoțită de o prăjitură sau un biscuite. Nu este foarte activ în social media. Merge uneori la cafenelele renumite din orașul său, unde știe că este atent selectată din țările de origine și proaspăt prăjită.
Așadar, ce părere ai despre acest exemplu de buyer persona? Te ajută să ți-l creezi pe al tău?
Cum se folosește un buyer persona în strategiile de marketing?
Sursă foto: freepik/wepik
Un buyer persona este un instrument esențial în dezvoltarea strategiilor de marketing, deoarece oferă o imagine detaliată și specifică a clientului ideal al unei afaceri. Iată cum se folosește acesta în strategiile de marketing:
1. Dezvoltarea mesajelor personalizate. Mesajele de marketing pot fi adaptate pentru a se potrivi nevoilor, dorințelor și provocărilor specifice. De exemplu, dacă clientul tău ideal are o preocupare majoră legată de economisirea timpului, mesajele tale pot sublinia cum produsele sau serviciile tale contribuie la eficientizarea timpului.
2. Crearea de conținut relevant. Fie că sunt reclame, secțiuni ale website-ului, articole de blog, postări social media, email marketing, textele trebuie să vorbească clientului tău ideal, acea persoană care vrei să facă acțiunea pe care tu o dorești: să se aboneze la newsletter, să descarce un material, să răspundă unui sondaj, să cumpere. Cele mai bune texte sunt textele care îl ajută să conștientizeze cum produsul tău îi va rezolva o problemă sau îi va împlini o dorință.
Dacă persoana este interesată de soluții ecologice, vei crea conținut care discută despre produsele sau practicile sustenabile.
3. Alegerea canalelor de marketing. De exemplu, dacă buyer persona ta petrece mult timp pe LinkedIn, atunci investești mai mult în campanii pe această platformă, în loc de Instagram.
4. Personalizarea experienței utilizatorului. Experiența pe website și în comunicările tale ar trebui să fie personalizată. De exemplu, dacă știi că preferă anumite tipuri de produse sau servicii, poți ajusta site-ul web pentru a evidenția acele opțiuni și a le face mai accesibile.
5. Definirea strategiei de vânzări. Procesele de vânzare pot fi adaptate pentru a răspunde specific nevoilor și preferințelor sale. Dacă, de exemplu, preferă să primească informații detaliate prin email, poți construi un flux de vânzări care include secvențe de emailuri informative și personalizate.
6. Segmentarea audienței. Segmentarea audienței în baza avatarului ajută la direcționarea campaniilor și resurselor în mod eficient. Poți crea campanii țintite pentru mai multe segmente și să aloci bugete diferite pentru fiecare în parte.
7. Măsurarea și optimizarea campaniilor. Analizează performanța campaniilor pentru fiecare segment și află ce funcționează cel mai bine. Ajustează strategiile în funcție de feedback-ul și comportamentul real al audienței pentru a îmbunătăți continuu rezultatele.
8. Dezvoltarea produsului. Informațiile obținute pot influența dezvoltarea produselor sau serviciilor, asigurându-te că acestea răspund nevoilor reale ale clienților țintiți.
Un Buyer Persona bine definit este mai mult decât un simplu profil de client – este fundamentul pe care îți construiești întreaga strategie de marketing. Prin cunoașterea detaliată a clientului tău ideal, vei putea să creezi mesaje personalizate, să alegi canalele potrivite și să optimizezi experiența utilizatorului. Nu subestima puterea unei imagini a clientului ideal bine elaborată: investește timp și resurse în această etapă crucială și vei descoperi că succesul campaniilor tale nu este doar posibil, ci garantat.
Sau lasă-ne pe noi să te ajutăm
Te îndrumăm cum să ajungi la clienții ideali
Cum te poate ajuta DoAds să îți crești afacerea și vânzările printr-un Buyer Persona bine definit?
Într-o eră digitală în continuă expansiune, identificarea și înțelegerea clientului ideal sunt esențiale pentru succesul oricărei afaceri.
Aici intervine DoAds, partenerul tău în transformarea strategiilor de marketing și creșterea vânzărilor. Cu programe special concepute pentru a răspunde nevoilor fiecărei afaceri, DoAds îți oferă soluții inovatoare pentru a maximiza impactul campaniilor tale.
1. Manifesto – Creșterea vânzărilor online
Programul Manifesto de la DoAds este dedicat creșterii vânzărilor online prin strategii bazate pe date și analiza profundă a nevoilor și motivațiilor clientului tău ideal. Programul nostru îți permite să creezi campanii de marketing extrem de targetate și eficiente. Cu ajutorul acestui program, vei putea să dezvolți strategii personalizate care să atragă și să convertească clienții potriviți, maximizând astfel ROI-ul campaniilor tale.
Apasă aici pentru mai multe detalii
2. Acceleratorul de Afaceri – Devino membru și crește-ți afacerea
Prin aderarea la Acceleratorul de Afaceri, beneficiezi de suportul unui ecosistem dedicat dezvoltării rapide și sustenabile a afacerii tale. Înțelegerea profundă a clientului ideal este necesară pentru a naviga cu succes în acest accelerator, având în vedere că vei putea implementa strategii de marketing care vizează direct nevoile și preferințele clienților tăi ideali. Acceleratorul îți oferă instrumentele și resursele necesare pentru a-ți îmbunătăți continuu strategiile și a-ți crește afacerea într-un mod sistematic și măsurabil.
Apasă aici pentru mai multe detalii
3. Servicii de publicitate pe Facebook, Instagram și Google.
DoAds oferă servicii complete de publicitate pe cele mai populare platforme de social media și motoare de căutare, inclusiv Facebook, Instagram și Google. Prin utilizarea unui buyer persona bine definit, aceste servicii pot fi personalizate pentru a targeta cu precizie audiența ta ideală.
De exemplu, cu ajutorul campaniilor de Facebook Ads, poți segmenta publicul în funcție de comportamente și interese specifice, iar campaniile pe Instagram pot fi adaptate pentru a reflecta preferințele vizuale ale clientului tău ideal.
Investind în programele și serviciile DoAds, vei putea să dezvolți strategii personalizate, să te adresezi eficient publicului tău țintă și să transformi oportunitățile în rezultate concrete pentru afacerea ta.
Apasă aici pentru mai multe detalii
Descoperă toate serviciile și hai să accelerăm creșterea vânzărilor și afacerii tale
Responses