Ce este Tik Tok?

ce este tik tok

Cuprins

Tik Tok este aplicaţia mobilă care a dat lovitura în ultimii doi ani. Când te gândeşti la Tik Tok, cel mai probabil îţi vin în minte provocările din timpul carantinei, când, în lipsa interacţiunii sociale, aveai o nouă sursă de divertisment, şi, mai presus de atât, puteai fi chiar tu promotorul unui trend viral. După cum a prezis Andy Warhol, va veni o zi în care fiecare om va avea 15 minute de faimă. Iată că nu sunt chiar 15 minute, dar unul sau două minute cresc, cu siguranţă, dopamina oricui.

ce este tik tok

Dar, şi mai interesant este tocmai faptul că aplicaţia Tik Tok nu a rămas doar o sursă de amuzament pentru tinerii blocaţi în casă, ci a devenit un adevărat canal de promovare pentru mii de companii din întreaga lume! De asemenea, unde mai punem faptul că, într-un an şi jumătate, o aplicaţie nouă a depăşit popularitatea „bătrânului” Facebook care părea să „ia sub aripă” toate celelalte canale de social media. Aşadar, ce este Tik Tok şi cum funcţionează?

@christrimarchi1

Hello work… never mind I need the money #TikTok #lipsync #unpaid #needthemoney #money #cash #dollar

♬ Hello Work – DeadPoshIAm

Ce este Tik Tok?

Tik Tok este o aplicaţie mobilă, care, spre deosebire de alte canale de social media, oferă exclusiv conţinut video. Astfel, utilizatorii pot să creeze şi să urmărească clipuri de 15 secunde, pe fundalul unor piese muzicale, fragmente din talk show-uri sau replici ale unor celebrităţi.

oameni pe tik tok

Tik Tok este o companie chinezească deţinută de reţeaua Byte Dance. Aplicaţia Tik Tok a fost lansată în 2016, în China, urmând ca în 2017 să fie accesibilă pe iOS şi Android. După asocierea cu Music.ly, aplicaţia a câştigat o popularitate incredibilă în Asia de Est şi Sud-Est, Statele Unite, Turcia şi multe alte ţări ale lumii.

Tik Tok este platforma unde au luat naştere multe trenduri virale, în special în perioada 2020-2021. Astfel, meme-urile, filmuleţele în care utilizatorii imită anumite personalităţi, dansează sau îşi exprimă alte talente artistice, au devenit senzaţia internetului. Desigur, celebrele challenge-uri (provocări) şi hashtag-uri ale vedetelor au generat numeroase redistribuiri şi reinterpretări de conţinut. Creativitatea şi improvizaţia sunt două cuvinte care definesc aplicaţia Tik Tok. Spre deosebire de alte canale de social media, Tik Tok le permite utilizatorilor să îşi expună talentele, indiferent că este vorba despre mimică sau conţinut original. Principalii utilizatori ai acestei aplicaţii sunt tinerii până în 25 de ani, însă odată cu popularitatea acestui brand, a început să crească şi numărul utilizatorilor adulţi. Deşi adesea criticată pentru conţinutul superficial, aplicaţia a devenit între timp şi o metodă excelentă de promovare a businessurilor. Astfel, multe companii au anticipat nevoia oamenilor de a se destinde şi a consuma un conţinut umoristic, care iese din sfera marketingului tradiţional. Surprinzător, în această categorie nu se încadrează doar agenţiile de publicitate sau trusturile media, ci şi clinicile medicale, companiile de asigurări, firmele de construcţii, etc.

Cum poate fi instalată aplicaţia Tik Tok?

Aplicaţia Tik Tok este disponibilă în regim gratuit şi poate fi descărcată atât pe iOS, cât şi pe Android. Următorul pas este crearea unui cont, astfel, utilizatorul trebuie să apese în colţul din dreapta jos pentru a completa detaliile de înregistrare. Crearea unui cont se poate realiza prin intermediul adresei de email sau a numărului de telefon, iar după ce acestea au fost introduse, aplicaţia solicită data naşterii, confirmarea numărului de telefon sau a adresei de email, precum şi crearea unei parole. Odată terminat procesul de instalare, utlizatorul trebuie să îşi aleagă un nume de profil, urmând ca opţional să adauge o poză de profil şi o scurtă descriere. Dacă doreşti să utilizezi aplicaţia Tik Tok fără a avea un cont, poţi face asta, dar nu vei putea crea conţinut propriu.

După ce ţi-ai creat cont pe Tik Tok, poţi începe să explorezi aplicaţia. Vei descoperi două secţiuni în partea de sus, „Following” şi „For You.” Secţiunea „For You” funcţionează asemenea algoritmului de pe Instagram, unde platforma recomandă postări în funcţie de preferinţele tale. De exemplu, dacă urmăreşti în mod frecvent clipuri cu pisici, algoritmul Tik Tok îţi va scoate în cale conţinut similar.

2 pisici cu sabie laser pe tik tok

Secţiunea „Following” face pur şi simplu referire la conturile pe care le urmăreşti. De asemenea, în partea din dreapta vei vedea o serie de opţiuni. Prima opţiune te va direcţiona către profilul persoanei care a făcut postarea, iar inimioara este echivalentul „like-ului” de pe Facebook şi Instagram. Există şi o secţiune de comentarii şi o săgeată care oferă opţiunea de a copia link-ul de Tik Tok şi de a direcţiona conţinutul şi pe alte platforme (Facebook, Instagram, What’s App, etc).

Ce poţi vedea pe Tik Tok?

vedete pe tik tok

În primul rând, Tik Tok are un scop recreaţional şi le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi exprima latura jucăuşă şi creativă. Divertismentul este cuvântul care defineşte această aplicaţie, astfel, majoritatea filmuleţelor conţin secvenţe de dans, mimică, sport, chiar şi scheme acrobatice. Pe Tik Tok nu există conţinut „bun” sau „rău,” există doar conţinut, iar fiecare persoană este liberă să îşi exprime creativitatea. De asemenea, aplicaţia a slujit multor campanii educative, cum ar fi #BlackLivesMatter sau #COVID19. Tutorialele de orice fel reprezintă o altă categorie de conţinut, în special, cele de beauty, makeup şi life coaching.

Cum se face un clip pe Tik Tok?

Pentru a crea un videoclip Tik Tok este necesar să apeşi pe butonul roşu din mijloc. Timpul de înregistrare este cuprins între 60 şi 15 secunde, ajungând chiar la două minute. De asemenea, pe ecranul principal vei găsi o serie de opţiuni:

·   Varietatea de redare a videoclipului

·   Filtre care îmbunătăţesc aspectul fizic

Pentru a adăuga muzică pe fundal, selectează opţiunea „adaugă un sunet” şi alege-ţi melodia. Poţi asculta melodiile înainte, iar când te hotărăşti ce melodie doreşti să selectezi, apasă butonul roşu – „Foloseşte sunet.” De asemenea, Tik Tok îţi oferă posibilitatea de a adăuga text şi de a-i ajusta fontul, fundalul, culoarea sau alinierea. După ce ai finalizat procesul de creaţie al materialului, accesează butoanele „înainte” şi „postează.” La sfârşit, vei putea introduce hashtag-uri şi să dai tag anumitor persoane.

De ce aplicaţia Tik Tok este atât de populară în întreaga lume?

Viaţa este prea scurtă pentru a fi mereu serioşi, astfel, divertismentul ne ajută să evadăm din cotidian şi să ne destindem. Uneori, poate simţim nevoia să dansăm, să facem glume sau să acceptăm provocările celorlalţi.

amuzament pe tik tok

Astfel, provocările virale de pe Tik Tok au contribuit la popularitatea acestei aplicaţii în toată lumea. Algoritmul sortează conţinutul în aşa fel încât să fie conform tendinţelor de moment, iar atunci când celebrităţile sau microcelebrităţile din social media postează o provocare, aceasta va fi cu siguranţă replicată în toată lumea. De asemenea, Tik Tok este popular şi datorită sistemului de imitaţie vocală. Utilizatorii pot imita anumite personalităţi sau au chiar opţiunea de a-şi înregistra propria voce pentru a fi folosită de alţii. Sistemul de inteligenţă artificială care stă la baza aplicaţiei Tik Tok este unul inovator, întrucât intuieşte nevoile audienţei şi recomandă conţinutul pe care oamenii îl aşteaptă.

Câţi utilizatori are aplicaţia Tik Tok în România?

În România, aplicaţia Tik Tok a avut un ritm de creştere senzaţional, iar la sfârşitul anului 2020 existau mai mulţi utilizatori pe Tik Tok decât pe Instagram. Conform statisticilor, la sfârşitul anului trecut existau 5.36 milioane de utilizatori pe Tik Tok şi 5.05 milioane pe Instagram. Dar, ce anume explică popularitatea debordantă a acestei aplicaţii? În primul rând, aşa cum discutam anterior, challege-urile (provocările) pe Tik Tok se redistribuie foarte repede, iar postările par să dea dependenţă. Atunci când urmăreşti un anumit trend pe Tik Tok este imposibil să nu te uiţi la cum a fost replicat şi de către alte persoane. Astfel, sunt utilizatori care petrec ore în şir pe Tik Tok, distribuind postările şi pe celelalte canale de socializare.

Comunitatea de utilizatori este un alt motiv pentru care această aplicaţie este atât de populară. Pe Tik Tok există grupuri de creatori de conţinut care sunt caracterizate de clipuri, secvenţe audio şi hashtag-uri comune, iar pentru fiecare nişă există utilizatori care generează conţinut pe acelaşi subiect.

Ce înseamnă FY (for you) pe Tik Tok?

Principalul motiv pentru care adolescenţii şi persoanele de toate vârstele folosesc foarte mult această aplicaţie este tocmai funcţia „For You.” Această opţiune funcţionează cu ajutorul inteligenţei artificiale care contribuie la optimizarea conţinutului.

De ce nu eşti eligibil pe Tik Tok?

Atunci când încearcă să îşi înregistreze un cont, anumiţi utilizatori se confruntă cu erori. Una dintre acestea este reprezentată de vârsta la care o persoană îşi poate deschide un cont. Potrivit politicii Tik Tok, vârsta legală este de 13 ani, aşadar, dacă te confrunţi cu această problemă, nu îţi face griji, când o să mai creşti, vei avea şansa de a deveni şi tu viral pe Tik Tok.

fetita pe tik tok

De asemenea, aplicaţia îţi poate semnala faptul că nu eşti eligibil din cauza unor defecţiuni tehnice. Pentru a rezolva această problemă, există instrucţiuni atât pentru Iphone, cât şi pentru Android.

Pentru Iphone:

·   Mergi în „setări”

·   Alege opţiunea „general”

·   Atinge „storage” şi „iCloud usage”

·   Mergi la „manage storage”

·   Selectează aplicaţia Tik Tok

·   Verifică secţiunea de „date şi documente” şi şterge ceva, dacă este nevoie

·       Reporneşte telefonul

Pentru Android:

·       Ţine apăsat pe aplicaţia Tik Tok

·       Îţi va apărea fie secţiunea „app info”, fie „i”. Selectează una dintre ele.

·       Mergi la „storage”

·       Apasă pe „clear storage” şi „clear cache”

·   Reporneşte telefonul

Tik Tok este aplicaţia care a acaparat milioane de utililzatori în toată lumea, prin formele simple de divertisment, dar şi prin oamenii care au construit comunităţi solide şi au devenit creatorii unor tendinţe virale.

Rămâne, totuşi o întrebare care îi priveşte în mod expres pe antreprenori. Se pot face reclame pe Tik Tok în România? Cum majoritatea aplicaţiilor de social media oferă opţiunea de reclame, acest lucru este posibil şi pe Tik Tok.

Tik Tok Ads a fost lansat în 2019, în Statele Unite ale Americii, şi, treptat, s-a extins şi în alte ţări ale lumii. În România se pot realiza reclame pe Tik Tok, însă doar prin intermediul unor agenţii acreditate care pot plasa reclame. Dacă vrei să îţi promovezi brandul prin Tik Tok Ads, poţi intra în contact cu noi aici.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări