+80 Idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile in 2022

idei de afaceri cu fonduri nerambursabile (1)

Cuprins

Solicitarea pentru fonduri europene, este una dintre cele mai accesate surse de finanțare în special pentru înființarea unei afaceri. Tot mai mulți oameni apelează la aceste fonduri pentru a dezvolta o afacere nouă sau pentru a-și duce afacerea existentă la un alt nivel. 

Din partea Uniunii Europene ai  parte de suportul financiar necesar pentru a-ți dezvolta propriul business. Urmează rândul tău. 

Vino cu o idee eligibilă, obține finanțarea și dezvoltă-ți afacerea. 

Dacă încă nu ai o idee foarte clară despre ce fel de afacere ai putea face, pentru a te asigura că primești fonduri europene dar și că este profitabilă, iată câteva idei din care să te inspiri. 

  1. Brutărie

Pâinea este nelipsită din casele oamenilor, indiferent de tipul de făină din care aceasta este produsă. Și nu doar pâinea cât și restul produselor specifice unei brutării. 

O afacere în panificație îți aduce profituri generoase dacă alegi să îți deschizi o astfel de afacere. Nu contează locația pentru că te poți orienta și către partea de distribuție dar și înspre deschiderea unor lanțuri de magazine alimentare mici. 

  1. Cofetărie/patiserie

Dacă ești fan dulciuri, foietaje sau creme și te pricepi foarte bine să le faci, iată că pasiunea ta se poate transforma într-o afacere profitabilă și cu mare potențial de dezvoltare. 

Oamenii adora dulciurile și mai mult decât atât, te poți extinde și în domeniul Horeca. 

Poți primi fonduri pentru echipamentele necesare bucătăriei, de la mese de inox la cuptoare, mixere, mașini de măcinat etc. 

  1. Grădiniță

 Timpul pare să fie din ce în ce mai scurt iar activitățile multiple în care părinții sunt prinși zi de zi, au creat o cerere foarte mare pentru grădinițe. Acestea sunt destul de puține în comparație cu nevoia reală existentă.  Te gândești să accesezi fonduri europene pentru a-ți deschide propria afacere?

Ai o idee de afacere pentru care ai nevoie de bani dar nu ai bugetul necesar? 

Indiferent că afacerea ta are nevoie la început de o sumă mai mică sau mai mare, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile poți face ca ideea ta de afacere să devină realitate.  

Așadar, dacă iubești copii dar îți dorești și o afacere profitabilă prin care să ajuți părinții, iată o afacere perfectă pentru tine. 

Cu toate că ai nevoie de autorizații, o grădiniță este un business care îți aduce bani frumoși dar este  și o afacere de viitor. 

  1. Fabrică sucuri naturale

Nevoia oamenilor de a se menține sănătoși, a creat o cerere incredibilă pentru produsele naturale. Acest lucru a generat noi oportunități de business iar aceasta este una dintre ele. 

Părinții caută alternative sănătoase pe care să le ofere copiilor în schimbul sucurilor care pot fi dăunătoare pentru sănătatea și creșterea lor și le preferă chiar și pentru ei înșiși în creșterea imunității. 

  1. Atelier producere materiale textile 

Producția de materiale textile este o afacere profitabilă și de viitor. 

Nu toți comercianții de textile dispun de partea de producție, astfel că cererea pentru furnizarea diverselor materiale este în creștere. 

Ai la dispoziție nenumărate nișe pentru care poți produce textile, de la îmbrăcăminte, la accesorii, lenjerii de pat, corturi, materiale pentru mobilier etc. 

  1. Atelier încălțăminte

 O afacere foarte bună care este susținută prin finanțare în mediu rural. 

Fie că te axezi pe încălțăminte din piele naturală sau pentru confecționarea opincilor sau încălțămintei din materiale textile, ai nenumărate variante prin care sa ajungi la succes. 

Exista chiar opțiunea de export sau confecții la comandă pentru mirese sau vedete. 

  1. Croitorie

O croitorie este o afacere foarte profitabilă, dacă ai talent la cusut iar serviciile de acest gen sunt la mare căutare. 

În plus te poți orienta către multe nișe, precum rochii de mirese, rochii de ocazie, haine copii sau îți poți lansa propriile colecții de modă.

  1. Spălătorie auto

Este foarte evidentă lipsa spălătoriilor auto, în special cât timp numărul proprietarilor de autoturisme este în creștere. 

Astfel că dacă te gândești să faci o afacere din asta, cu siguranță nu vei duce lipsa de clienți, indiferent că vei alege sa deschizi o spălătorie în sistem self service sau cu servire din partea angajaților. 

  1. Service auto

Dacă ai avut dintotdeauna o pasiune pentru autoturisme, o afacere în acest domeniu este una extrem de profitabilă și este eligibilă și pentru fonduri nerambursabile. 

Axează-te 70% pe reparații tinichigerie și mai puțin pe mecanică pentru a-ți maximiza profitabilitatea. 

  1. Magazin de cadouri

Chiar dacă internetul este plin de cadouri, încă există oameni care vor să vadă produsul înainte de a-l achiziționa sau pur și simplu nu au timpul necesar pentru a aștepta după cadoul care sosește prin curier. 

Ocaziile în care dăruim cadouri sunt nenumărate iar oamenii adoră să ofere cadouri cât mai originale. 

Asigură-te că îți aprovizionezi magazinul cu lucruri frumoase și chiar cu produse personalizate sau handmade, care sunt foarte apreciate.  

Te poți orienta aici și către vânzarea de materie primă pentru confecționarea produselor handmade. 

  1. Imprimare 3D

Dacă până acum câțiva ani imprimantele 3D erau accesibile doar de către marile companii și aveau prețuri extrem de ridicate, acum acestea au devenit mult mai accesibile. 

O afacere de acest gen necesită multă creativitate și ingeniozitate, astfel că, dacă ești o persoană care are mereu idei creative, vei avea parte de succes imediat ce ai lansat afacerea. 

De la piese decorative, la prototipuri la scală mare, la matrițe etc. toate se pot transforma într-un business profitabil. 

  1. Plantație lavandă

O plantă plină de beneficii, folosită atât ca atare pentru mirosul ei relaxant cât și în industria cosmetică sau alimentară pentru ceaiuri, este o afacere pe care merită să o faci. 

Rezistentă la temperaturi scăzute dar și foarte ridicate, lavanda este ușor de crescut. 

Profitul pe care ți-l poate genera este incredibil de bun, mai ales dacă alegi să vinzi în cantități industriale sau pentru export. 

  1. Solarii cu legume

Legumele eco sunt la mare căutare și inclusiv marile lanțuri de magazine alimentare încurajează producătorii locali. 

Astfel că o astfel de afacere îți garantează nu doar profituri bune ci și colaborări foarte bune, pe termen lung. 

  1. Livadă cu pomi fructiferi

Deși o afacere care se potrivește doar celor care iubesc agricultura dar sunt și răbdători este una dintre afacerile care îți generează profituri generoase. 

Indiferent că alegi să vinzi marilor lanțuri de magazine, clientului final sau să congelezi fructele, ai multiple variante prin care să îți scoți investiția. 

Mai mult, îți poți dezvolta inclusiv partea de producție, pentru a oferi și produse finite din fructe. 

  1. Fermă găini ouătoare 

Ouăle sunt printre alimentele preferate de români și nu doar de ei. Acestea sunt sănătoase și sunt potrivite și recomandate oricărui segment de vârstă. 

Iar pentru că atenția oamenilor merge tot mai mult înspre produsele bio, piața ouălor ecologice este în creștere. 

  1. Pensiune pentru animale de companie

Iubitorii de animale de companie au început să apeleze din ce în ce mai mult la astfel de servicii pe care le oferă o pensiune pentru animalele de companie. 

În timp ce aceștia vor să plece în concediu unde nu pot lua animalul lor de companie cu ei și nu au alte variante, vor deveni cu siguranță clienții tăi. 

  1. Agropensiune

Uniunea Europeană încurajează dezvoltarea activităților în mediul rural susținând cu fonduri pensiunile care oferă pe lângă cazare și masă și alt fel de servici sau activități.

  De la creșterea animalelor, plantații sau activități recreative pentru turiști toate pot fi parte a afacerii tale. 

În plus nevoia oamenilor de a se îndepărta de traficul aglomerat al mediului urban îți garantează că nu vei duce lipsa de clienți, indiferent de locație. 

  1. Centru SPA

Starea de bine și relaxarea au devenit principalele lucruri spre care oamenii se orientează pentru a scăpa de stresul cotidian. Centrele SPA devin din ce în ce mai neîncăpătoare, astfel că nevoia există și cererea la fel. 

Cu cât oferi mai multe  servicii în afacerea ta, cu atât vei avea mai mult succes, mai mulți clienți și evident mai mult profit.  Cu timpul te poți extinde fie în aceeași locație, fie într-un oraș diferit. 

  1. Florărie

Cu o florărie nu faci profit doar din buchetele pe care le vinzi clientului final ci și din aranjamente pentru diverse evenimente festive, nunți, botezuri sau evenimente de business. 

Așadar dacă ai o pasiune pentru flori dar cunoști și arta combinării florilor într-un aranjament, această afacere este perfectă pentru tine. 

  1. Bijuterie

Tot ceea ce ține de frumusețe și modă a fost și va rămâne în topul preferintelor oamenilor atunci când vine vorba de a face cumpărături. 

De la bijuterii pentru mirese, pentru diverse ocazii sau chiar bijuterii pentru copii, toate îți pot genera profituri foarte bune. 

Alege-ți nișa și caută materiale care sunt sustenabile pe viitor atunci când alegi bijuteriile de la furnizor, dacă nu îți dorești să aduci în afacerea ta și partea de producție. 

  1. Atelier de mobilă

În cazul în care îți dorești o afacere în care să îmbini creativitatea cu profituri generoase, un atelier de mobilă este exact ce ai nevoie. 

O idee care este eligibilă și încurajată pentru fondurile nerambursabile, necesită extrem de puțină investiție iar câștigurile sunt foarte bune. 

Ai posibilitatea de a te orienta atât către partea de producție, design cât și reparații. 

  1. Fabrică săpunuri naturale

Dacă ai o pasiune pentru a combina esențe și ingrediente care să vină în sprijinul unei stări de bine pentru oameni, o fabrică de săpunuri naturale nu necesită o investiție foarte mare, dar îți garantează succes. 

Indiferent că alegi să comercializezi produsele clientului final, centrelor SPA, magazinelor sau chiar pentru export cu siguranță vei avea o afacere care îți va aduce profituri frumoase și multă satisfacție. 

  1.  Fabrică produse ceramice

Produsele ceramice au fost și vor fi întotdeauna o nevoie în casele oamenilor. De la căni, la farfurii sau boluri toate aceste produse le poți oferi prin afacerea ta. 

O afacere care nu necesită costuri foarte ridicate și care este susținută prin fonduri europene, este una spre care merită să îți îndrepți atenția, indiferent că vrei să produci pentru export sau pentru România. 

  1. Fabrică de echipamente sportive 

Dacă ești un iubitor al sportului și îți dorești să susții aceasta activitate, o poți face producând echipamente chiar în propria ta fabrică. 

Alege ca și locație una din mediul rural pentru a primi fonduri europene. 

De la mingi de tenis, mingi de fotbal, rachete de tenis, mănuși sau alte echipamente, de toate acestea este nevoie industria sportului. 

  1. Fabrică de mături

Matura este nelipsită din orice casă. 

Chiar și în casele unde aceasta a fost înlocuită de aspiratoare performante, există momente când ai nevoie de una. 

În plus multe afaceri au nevoie de un astfel de produs dar și oamenii care locuiesc la casă. 

O afacere care aparent nu este profitabilă îți poate aduce un succes foarte mare dacă știi către ce fel de clienți să te îndrepți. 

  1. Fabrica parfumuri

Parfumurile au fost în centrul atenției încă din Antichitate și continuă să fie o industrie în dezvoltare. Oamenii nu renunță la a achiziționa cosmetice și parfumuri care ii fac să arate mai bine și să se simtă mai bine. 

Cu toate că o fabrică de parfumuri este o afacere complexă ești susținut prin fonduri nerambursabile pentru a-ți deschide un astfel de business dacă ești pasionat de arta mirosurilor și ești o persoană creativă. 

  1. Firmă pentru renovări și finisaje interioare

Industria construcțiilor este una dintre cele mai profitabile iar o afacere în acest domeniu, dacă o pasiune și specializare, îți generează sute de mii de euro anual. 

Indiferent că te axezi pe renovări sau pe finisajele interioare vei găsi negreșit clienți.

  1. Firmă de transport

 Transport intern, internațional, de marfă sau servicii pentru transportul persoanelor, sunt servicii pe care le poți oferi prin intermediul afacerii tale. 

Investiția este mare însă profiturile pe care ți le generează o astfel de afacere sunt incontestabile. 

  1. Firmă de catering

Dacă până acum timp, cei care ofereau un astfel de serviciu găseau cu greu clienți, iată că, în contextul pandemic, lucrurile au luat o amploare neașteptată. 

Firmele de catering nu doar că s-au dezvoltat dar apar din ce în ce mai multe pentru a face față cererilor. 

În cazul în care îți faci vreo grijă, că afacerea ta nu va mai funcționa dacă pandemia se va termina, află că oamenii și-au schimbat comportamentul în această perioadă și mulți dintre ei preferă să rămână cu noile obiceiuri.

  1. Firmă de contabilitate

Pentru că tot mai multe afaceri apar iar nici o afacere nu poate funcționa fără serviciile unui contabil, o firmă de contabilitate este perfectă pentru a-ti începe o afacere dacă ai studii în acest domeniu. 

Îți poți achiziționa software-urile dar și echipamentele prin intermediul fondurilor europene. 

  1. Cabinet veterinar

La fel ca în cazul oamenilor și animalele au nevoie de servicii medicale. Și pentru că tot mai multe persoane aleg să aibă un animal de companie, nevoia pentru cabinete veterinare este mare. 

Dacă ai studii de specialitate, această afacere nu doar că îți garantează profituri bune, dar vei face și ceea ce iubești, pe termen lung. 

  1. Cabinet stomatologic

Problemele dentare, albirea dinților și sănătatea bucală sunt nelipsite din viață noastră dar și la mare căutare.  

Dacă ai specializări în domeniu, un cabinet stomatologic este o idee de afacere profitabilă în care poți activa atât singur cât și alături de alți parteneri.  

  1. Studio Foto-Video

Pasiunea ta pentru fotografie sau video îți poate aduce profituri foarte bune dar și o oportunitate de business care este în plină ascensiune și de viitor.  

Atât pentru nunți, evenimente cât și pentru companiile care au nevoie de materiale publicitare și de fotografii originale, toate aceste servicii le poți oferi prin intermediul afacerii tale. 

Echipamentele de lucru cât și amplasarea unui studio pentru ședințe foto sunt eligibile pentru fonduri europene. 

  1. Coafor

Nu încape îndoială că frumusețea va fi mereu o industrie care nu va muri, din contră. Tot ce ține de un aspect plăcut te face să te simți mai bine și să fii mai încrezător. 

Iar în ultima perioadă nu doar femeile apelează la servicii de coafor ci și bărbații, astfel că dacă ai o pasiune pentru acest domeniu, nu vei duce lipsă de clienți, indiferent că te axezi pe tuns, coafat sau vopsit. 

  1. Sală fitness

Dorința oamenilor de a arăta mai bine, de se menține sănătoși și cu un aspect suplu, face ca sălile de fitness să fie mereu la mare căutare. 

În România doar o persoană din 10 are un abonament la o sală de fitness, ceea ce înseamnă că această nișă nu este încă explorată la maxim. 

Specialiștii preconizează că în următorii ani, oamenii care vor apela la serviciile unei săli de fitness, se vor dubla. 

Dacă vrei să faci o afacere care să ofere sănătate și stare de bine, atunci alege-o pe aceasta, pentru că se poate deschide cu ajutorul fondurilor nerambursabile. 

  1. Pizzerie

Pizza este preparatul care a fost pe locul 2 în topul preferințelor românilor în 2021, astfel că solicitările pentru prepararea de pizza este în creștere continuă. 

Orientează-te către rețetele originale italiene dar și pentru folosirea ingredientelor de calitate. În acest fel vei asigura succesul afacerii tale. 

Optează și pentru livrarea la domiciliu pentru că de cele mai multe ori, oamenii preferă să mănânce pizza acasă. 

  1. Pompe funebre

Un business pe care nu și-l dorește oricine este totuși unul foarte profitabil. 

Și pentru că acest lucru face parte din viață, această afacere îți garantează sustenabilitate în viitor. 

  1. Servicii de curățenie

O afacere care este încă în dezvoltare dar are un potențial imens de creștere și profitabilitate în viitorul foarte apropiat este oferirea de servicii de curățenie la domiciliu.  

Finanțarea pentru toate echipamentele de care ai nevoie pentru afacerea ta este posibilă prin fonduri europene. 

Dacă ai o pasiune pentru acest domeniu, cu siguranță de te vei bucura de un mare succes. 

  1. Barber shop

Nu doar femeile au nevoie de îngrijire ci și bărbații. Iar mai nou, tot mai mulți dintre aceștia apelează la astfel de servicii de îngrijire. 

De la tuns, la aranjat barba sau chiar vopsit, aceasta afacere este una cu mare potențial de creștere. 

  1. Fabrică de sticlă

Dacă te gândești la o afacere în care să ai propria ta fabrică, fabricarea sticlei este o afacere perfectă și bănoasă.

Absolut toate utilajele și echipamentele de care ai nevoie într-o astfel de afacere sunt eligibile pentru fonduri europene. 

Indiferent că optezi pentru un proces de producție în masă sau articole personalizate, cererea pentru articolele de sticlă este mare și este o nișă, încă neacoperită în totalitate. 

  1. Atelier jucării de lemn

Cu toate că industria jucăriilor s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, printre preferințele părinților referitor la jocurile pentru copii au rămas cele care dezvoltă creativitatea, imaginația și gândirea logică. 

Iar jucăriile din lemn vin cu multe oportunități în creație fapt care îți va genera profituri foarte bune și șansă de dezvoltare. 

În plus, lemnul a câștigat teren în defavoarea jucăriilor din plastic, fiind mult mai rezistent și mai puțin dăunător.

  1. Tipografie

Și afacerile au nevoie de materiale pentru business-ul lor dar și oamenii vor idei inedite de printare pe diverse materiale. 

Așa că, într-un astfel de business nu vorbim doar despre tipărirea cărților ci despre o întreagă afacere care îți poate genera profituri foarte bune.

În plus poți oferi întreg pachetul de servicii precum tăiere, legare etc. 

  1. Cabinet medical

Orice afacere din domeniul sănătății este una care nu doar că este extrem de profitabilă dar este și de viitor. 

Oamenii au nevoie continuă de medici în viața lor. 

Indiferent de specializarea pe care o ai și de autorizațiile pe care trebuie să le obții, deschiderea unui cabinet medical este cu siguranță o afacere pe care se merită să o faci. 

  1. Salon masaj

Dacă ai o pasiune pentru masaj și cunoști corpul omului, un business în acest domeniu este unul pe care se merită să îl faci. De la masaj medical, la masaj de relaxare sau alte specializări, ai nenumărate nișe spre care te poți îndrepta. 

Investiția nu este foarte mare iar clienții sunt din ce în ce mai deschiși să apeleze la astfel de servicii. 

  1. Sală de dans

Dacă te gândești doar la mirii care vor să învețe să danseze pentru dansul lor din ziua nunții, cel mai probabil o sală de dans nu ți se pare a fi o afacere profitabilă.  

Află că dansul este încă o pasiune pentru mulți oameni iar acesta este considerat un sport și aceștia au nevoie de pregătire pentru concursuri.

Copii și adolescenții care vor să facă o carieră din pasiunea lor, au nevoie de un astfel de loc, iar părinții sunt dispuși să plătească pentru asta. 

  1.  Sală de yoga

Zilele care trec, în timp ce ne petrecem tot mai mult timp la calculator ne fac să uităm că și corpul are nevoie de mișcare și relaxare.

Interesul românilor pentru yoga crește din ce in ce mai mult iar o sală de yoga este o afacere foarte profitabilă, având în vedere că într-o singură sesiune primești bani de la mai mulți clienți, în același timp. 

Firmă IT & marketing online

O industrie în plină ascensiune și extrem de profitabilă în acest moment, se bucură de sprijinul fondurilor nerambursabile dar și a statului, oferind multiple beneficii fiscale pentru desfășurarea unei astfel de activități. 

Dacă ești pasionat de IT și online, o firma în acest domeniu îți promite o afacere de succes, sustenabilitate și colaborări pe termen lung.

Află cât de ușor este să îți deschizi propria ta afacere și ce beneficii îți aduce pe termen lung, atât ca profitabilitate cât și ca dezvoltare. 

Descarcă Ghidul pentru o afacere în online marketing și advertising

  1. Laborator radiologie

Multe dintre afecțiunile sau bolile care există necesită o radiografie pentru a putea fi depistate. 

O piață care nu este acoperită la maxim și care îți asigură sustenabilitate pe termen lung. 

Un business care necesită investiție financiară mare, care poate fi acoperită prin fonduri europene dar și specializare în domeniu și avize este cu siguranță unul profitabil. 

  1. After school

Părinții își doresc să le ofer copiilor tot ce este mai bun, astfel că de multe ori muncesc extrem de mult și fie nu mai au timp să se ocupe de copii fie sunt prea obosiți să mai facă activități educative după școală cu copii. 

Un afterschool bun, îți oferă nu doar o afacere de succes ci și împlinire personală. 

  1. Păstrăvărie

Potențialul oferit de domeniul piscicol este destul de puțin explorat în România. Concurența este scăzută iar profiturile pe care ți le generează sunt foarte bune. 

Fondurile europene te ajută în dotarea păstrăvăriei iar clienții vor veni negreșit, pentru că păstrăvul este un pește iubit de români. 

  1. Loc de joacă pentru copii

O afacere în care să oferi copiilor un loc de joacă poate fi mai mult decât atât. Aici ai posibilitatea să oferi o multitudine de activități, de la cele distractive și de relaxare, la cele educative. 

Alege categoria de vârstă căreia vrei să te adresezi și dacă nu ai tu studii în acest domeniu, poți opta pentru colaborari, pentru a oferi servicii cât mai complexe. 

Părinții vor fi foarte încântați să aibă un loc sigur unde să își poată lăsa copilul să se joace sau să învețe prin joacă. 

  1. Cartofiserie 

Chiar dacă ți se pare puțin probabil că poți să faci bani din cartofi, iată că dacă îți deschizi o afacere unde să vinzi cartofi prăjiți cu diverse topping-uri delicioase, ai o șansă mai mare de succes decât dacă îi vinzi în starea lor naturală.  

În plus, dacă alegi să faci o afacere mobilă sau de tip FoodTruck, această poate fi amplasată oriunde, mall, parc, spații comerciale. 

  1. Producție de etichete 

Nu există un produs pe care să îl achiziționăm care să nu aibă cel puțin o etichetă. 

Producătorii sau furnizorii de produse au nevoie constantă de etichete, astfel că o afacere prin care să oferi acest serviciu îți aduce clienți mulți și odată cu aceștia și profituri generoase. 

  1. Producție cutii de cadouri

Tuturor ne place să dăruim. Iar atunci când oferim un cadou celor dragi, ne dorim că acesta să fie cu adevărat surprinzător. 

De la felul cum este ambalat la dragul pe care îl punem interior.

  Modalitățile prin care căutăm să dăruim cadouri cât mai frumoase a adus o cerere pe piață a cutiilor de cadouri inovatoare care se poate transforma într-o afacere. 

  1. Apicultura 

Un domeniu bănos care este foarte susținut în proiectele de finanțare, îți va garanta succesul doar în cazul în care ești pasionat cu adevărat de această activitate. 

Apicultura necesită multă răbdare și implică chiar și riscuri însă potențialul de creștere este foarte mare. 

 Produsele provenite din stupină pot fi folosite pentru industria cosmetică și alimentară dar le poți vinde chiar și așa, cum știm cu toții, sub formă de miere. 

  1. Cultura de trandafiri 

Trandafir uscat pentru momente de relaxare și SPA, buchete, ulei esențial pentru industria cosmetică și farmaceutică, toate aceste lucruri pot fi făcute datorită unei culturi de trandafiri. 

Echipamentele necesare sunt eligibile pentru finanțare iar o astfel de afacere îți aduce profituri pe termen lung. 

  1. Cultivare fructe de pădure 

O afacere pe care merită să o dezvolți pentru că pe lângă susținerea de finanțare europeană ai multiple variante de comercializare a acestor fructe. 

Cu o sezonalitate scurtă această  piață are o desfacere generoasă, pe tot parcursul anului, dacă o faci la nivel mare. 

  1. Fermă de curcani

În America consumul de curcan este o tradiție iar mai nou și în România consumul a crescut. 

Carnea de curcan este o carne cu conținut scăzut de grăsimi iar o dietă bazată pe carnea slabă este din ce în ce mai adoptată de către oameni. 

O piață în creștere, te încurajează să îți îndrepți atenția înspre un astfel de business. 

  1. Plantație de cătină

Oamenii apelează tot mai frecvent la modalități alternative de creștere a imunității, în special după perioada dificilă prin care am trecut. 

Cătina este un fruct care conține foarte multe vitamine și are proprietăți benefice pentru energizare și imunizare a organismului. 

Cu toate că această afacere implică multă răbdare pentru că pomisorii au nevoie de ani ca să dea roade, te vei bucura de profituri generoase. 

  1. Covrigărie

Dacă vrei o afacere mică care să îți aduce profituri de câteva mii de euro pe lună cu posibilitate de dezvoltare și în alte locații sau chiar orașe, o covrigărie este o idee foarte bună. 

Primești finanțare din partea Uniunii Europene pentru un astfel de business care merge de fiecare dată. 

Covrigii sunt printre cele mai preferate gustări rapide ale românilor, astfel că vei avea parte de suficienți clienți. 

  1. Gogoșerie

Cine se poate abține să treacă pe lângă deliciosul miros al gogoșilor? 

De la miros la aspectul vizual asezonat cu diverse tipuri de toppinguri savuroase, acest tip de afacere va fi una care va funcționa cu siguranță. 

Optează și pentru livrarea la domiciliu pentru a-ți asigura succesul, indiferent de situație. 

  1. Laborator cosmetice naturale

Printre preferințele oamenilor nu se află în top doar alimentele bio ci și produsele din ce în ce mai naturale. 

Un laborator de cosmetice naturale îți va garanta succes dar și o creștere în ceea ce privește cererea în viitor. 

Mai mult, te poți axa chiar și pentru export, dacă ai o linie de producție mare. 

  1. Plăcintărie

Multe dintre mese le prindem pe stradă, astfel că o plăcintă delicioasă, caldă este mereu o alegere excelentă. Alege o astfel de afacere dacă ai o pasiune pentru gătit. 

Important aici este ca locația afacerii tale să fie una foarte bună pentru a-ți maximiza profiturile și să folosești ingrediente de calitate. 

  1. Litere volumetrice sau reclame luminoase

Literele volumetrice au prins amploare în privința cererii în ultima perioadă. Folosite atât pentru afaceri cât și pentru evenimente sau zile festive vei avea suficiente solicitări din partea clienților. 

Oferă reclame luminoase afacerilor care își doresc mai multă expunere dar și diferențiere de concurență. 

  1. Producție dulceață bio

Piața produselor bio este în plină ascensiune iar pasiunea ta pentru dulcețuri sau gemuri se poate transforma foarte rapid într-o afacere care să aducă atât sănătate cât și reamintirea gustului copilăriei clienților tăi. 

În această afacere este nevoie ca echipamentele de lucru să fie montate într-un laborator separat care a fost autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar. 

  1. Centru de recuperare medicală

Diversele accidente apărute la locurile de muncă, statul prea mult la calculator sau chiar accidentele rutiere, fac ca nevoia centrelor de recuperare să fie în creștere constantă. 

Deocamdată această piață este destul de puțin acoperită, astfel că un centru de recuperare medicală este o afacere de viitor care îți aduce venituri frumoase. 

  1. Producție brânzeturi

Brânzeturi românești, franțuzești sau italiene toate pot fi produse chiar în fabrica ta de brânzeturi. 

Dacă ești pasionat de rețete care mai de care mai delicioase, este timpul să faci din asta o afacere. 

Mulți pasionați de brânzeturi îți vor deveni clienți și poți să te dezvolți inclusiv pentru export. 

  1. Fast food

Da, există multe dar este loc de și mai multe. Pe primul loc în topul preferințelor românilor în materie de alimente se află chiar mâncarea de tip fast-food. 

Atât timp cât aduci calitate și gust foarte bun în produsele tale, cu siguranță afacerea ta va prospera. 

Cu un astfel de business ai și posibilitatea de a te extinde la nivel național sau chiar internațional, de ce nu? 

  1. Cămin de bătrâni

O idee destul de puțin abordată dar cu un potențial imens și extrem de profitabilă este deschiderea unui cămin pentru persoanele vârstnice. 

Cu fondurile pe care le poți obține de la UE poți oferi condiții foarte bune vârstnicilor. 

  1. Afacere în construcții

Nu încape îndoială că domeniul construcțiilor este în dezvoltare și o creștere continuă. 

Orice fel de servicii alegi să oferi în acest domeniu nu îți poate aduce decât profituri foarte bune. 

În plus, majoritatea utilajelor folosite în construcții sunt eligibile pentru fonduri europene

  1. Spălătorie profesională

De la covoare, la haine sau chiar diverse textile care nu pot fi curățate acasă, sunt servicii pe care le poți oferi printr-o astfel de afacere. 

Oamenii apelează tot mai des la astfel de servicii, așadar ia în calcul această idee pentru afacerea ta. 

  1. Producție conserve

O idee pe care am învatat-o de la bunicii noștri, poate fi in zilele noastre o afacere foarte profitabila. Ai nenumărate variante de alimente pe care le poți conserva, de la fructe, la murături,  dulcețuri, carne etc.

Având în vedere că această afacere este una din domeniul alimentar, nu ai cum sa dai greș. 

  1. Fabricare și ambalare condimente

Condimentele sunt cele care dau gustul delicios al preparatelor noastre. 

Folosite atât pentru mâncăruri de bază, dulciuri și chiar băuturi, acestea sunt din ce în ce mai utilizate în bucătăriile restaurantelor dar și în casele oamenilor. 

În ultima perioadă, inclusiv condimentele asiatice sunt la mare cerere iar dezvoltarea unui astfel de business îți garantează creștere și profituri bune. 

  1. Legătorie cărți

Cu toate că e-book-urile au apărut încă sunt foarte mulți oameni care preferă să citească cărți fizice. 

Industria cărților este încă activă și cel mai probabil va fi mult timp de acum înainte.

Dacă iubești cărțile o legătorie de cărți este o afacere pe care o vei face cu pasiune dar și cu bani primiți din fonduri europene. 

  1. Producție îngrășăminte bio 

Atenția din ce în ce mai mare înspre produse bio și un stil de viață cât mai natural a făcut ca cererea de produse bio  să fie în continuă creștere, în ultimii ani.  

Aceasta vine cu nevoia specifică de creștere a plantelor sau cu cele cu care animalele se hrănesc. 

Așadar, iată o afacere perfectă pentru tine pe care o poți finanța cu bani europeni.

  1. Execuție fundații, șanțuri sau săpături 

În construcții, drumuri, poduri și nu doar aici, este nevoie de tot felul de șanțuri și săpături pe care le poți oferi ca serviciu prin intermediul afacerii tale.  

Toate utilaje necesare sunt eligibile pentru finanțarea din partea Uniunii Europene iar piața nu este acoperită la maxim, astfel că o afacere de execuții fundații, șanțuri și săpături este una bănoasă și sustenabilă.

  1. Fabricare feronerie sau produse de beton

De la porți, la garduri sau diferite tipuri de construcții din ce în ce mai creative sunt doar câteva dintre serviciile pe care le poți oferi prin intermediul afacerii tale. 

Alege să investești într-o astfel de afacere pentru că ai posibilități multiple de dezvoltare iar investiția făcută se va întoarce neașteptat de repede. 

  1. Agenție de turism

Faptul că turismul s-a oprit pentru o perioadă de timp, în pandmie nu trebuie să te descurajeze să investești într-o agenție de turism. 

Oamenii iubesc să călătorească și o vor face mereu. Cât despre profitabilitate, vei fi total suprins. 

  1. Laborator analiza mediu/produse alimentare/ apă/DSV 

Cu toate că o afacere în acest domeniu implică primirea avizelor, piața este în creștere și te poți folosi de finanțări din bani europeni. 

Aici ai nevoie de studii în domeniu, însă vei avea o afacere care îți va genera profituri foarte bune. 

  1. Studio înregistrări audio

Industria podcast-urilor a explodat în timpul pandemiei și mulți dintre cei care au început să își creeze materiale pentru public vor să își ducă afacerea la un alt nivel, oferind mai multă calitate. 

Pe lângă asta te poți adresa chiar și vedetelor, muzicienilor sau chiar să îți creezi propriul post de radio sau podcast. 

  1. Firmă îngrijire gazoane

Pentru o astfel de afacere nu ai nevoie de experiență, pentru că această activitate se învață foarte rapid. În schimb ai nevoie de echipamente și de clienți. 

Echipamentele le poți obține prin finanțare din fonduri europene iar clienți vei găsi mai mult ca sigur. Te poți îndrepta atât către persoane juridice, organe ale statului sau persoane fizice. 

  1. Linie de prăjit cafea

Cafeaua este una dintre cele mai preferate băuturi și nu doar de români ci la nivel mondial. 

Iar de la boabele verzi până la produsul finit, cafeaua trece printr-un proces pe care tu  îl poți transforma în propriul tău business. 

  1. Producție mezeluri 

       Consumul de mezeluri este în creștere iar oamenii caută chiar și mici producători care să ofere produse cât mai naturale și care să le aducă gustul mezelurilor de altădată. 

      Cu toate că există producători mari, clienții se orientează tot mai mult pentru producătorii mici care promit produse cât mai puțin procesate. 

      O afacere cu șanse mari de dezvoltare care îți generează și profituri foarte bune. 

Ce sunt Fondurile Europene Nerambursabile? 

Nu doar europenii ci oameni din întreaga lume beneficiază de bani în mod direct sau indirect de la bugetul pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziție pentru a susține studenții, cercetătorii, afacerile dar și dezvoltarea orașelor și satelor cât și obținerea de beneficii economice, sociale și de mediu. 

Cu toate acestea IMM-urile sunt printre cele mai susținute proiecte pentru că acestea contribuie la economia unei țări dar sunt și foarte vulnerabile  în situații de criză. 

Scopul acestor finanțări nerambursabile este acela de a echilibra stadiul de dezvoltare economică și socială și a reduce decalajele dintre statele membre ale Uniunii Europene.  

Fondurile europene nerambursabile reprezintă sumele de bani pe care Uniunea Europeană le oferă pentru a se atinge anumite obiective care țin de dezvoltare și creștere economică dar și ocuparea forței de muncă.

Afacerile sunt importante pentru economia unei țări, astfel că finanțarea acestora devine o prioritate și sunt puse la dispoziție oportunități multiple de finanțare. 

Indiferent că ești antreprenor, vrei un start-up, o afacere mai mică sau o companie, oricine poate apela la aceste fonduri, în măsura în care îndeplinește criteriile de eligibilitate cuprinse în programul de finanțare ales. 

Există nenumărate programe de finanțare pentru afaceri din care poți alege în funcție de domeniu, de nevoile afacerii tale dar mai ales de viziunea de viitor pe care o ai. 

 Care sunt pașii de accesare de fonduri europene?

Oricine poate accesa fonduri europene prin diverse programe de finanțare, atât timp cât vine cu o idee care sprijină dezvoltarea, economia sau aduce îmbunătățiri mediului. 

Pașii pot diferi în funcție de programul de finanțare pentru care te înscrii cu afacerea ta, pentru fiecare program și domeniu, fiind etape diferite. 

Dacă unele afaceri pot primi finanțare de zeci de mii de euro, altele în schimb pot ajunge și la sute de mii sau milioane de mii de euro, însă și timpul de implementare cât și condițiile se schimbă. 

Totuși există câțiva pași generali pe care îi ai de făcut, indiferent de proiectul pentru care aplici. Iată care sunt aceștia. 

Pasul 1. Analizează nevoile și dezvoltă o soluție

Înainte de accesa fonduri europene nerambursabile trebuie să vezi exact de ce vrei să atragi aceste fonduri și ce beneficii aduce societății, economiei sau firmei tale, dacă ai deja una pe care vrei să o dezvolți. 

Fondurile europene sunt oferite numai celor care știu exact ce vor să facă cu acești bani și demonstrează că prin activitatea susținută aduc beneficii celorlalți. 

Pentru a putea face primul pas în accesarea fondurilor europene trebuie să ai deja idee despre ce afacere îți dorești să dezvolți și cu ce soluție vine la nevoia actuală. 

Acum că ești la curent cu afacerile care se pot finanța cu ajutorul acestor fonduri, tot ce ai de făcut este să alegi ceea ce ți-ar place să dezvolți ca business dar și ceea ce te pasionează și ai putea să faci cu multă plăcere. 

Atât timp cât ideea ta este una sustenabilă, profitabilă, ajută economia sau mediul dar îți aduce și multă satisfacție, fii sigur că ești pe drumul cel bun.  

Pasul 2. Identifică modalitățile prin care să o pui în practică

Pentru că accesarea fondurilor europene nerambursabile se face pe bază de proiect, trebuie să știi foarte clar cum vei pune în practică ideea de business pe care o ai. 

În proiectul pe care îl vei depune trebuie să existe detalii concise despre fiecare pas pe care îl vei face și cum vei pune în aplicare întreg procesul în contextul de business pe care îl propui. 

În cazul în care nu știi exact ce presupune un astfel de dosar, ce ar trebui să cuprindă și cum să fie scris pentru a genera succes în acordarea fondurilor, cea mai bună variantă este să apelezi la consultanți care te pot ajuta. 

Pasul 3 . Identifică valoarea investiției 

Pentru că orice afacere se bazează pe cifre, cu siguranță, în special atunci când soliciți sume de bani pentru finanțarea afacerii tale trebuie să ai un plan foarte bine realizat. 

Un plan al investițiilor este practic o creionare a direcțiilor spre care va merge afacerea ta, în tot ce ține de partea de investiție a banilor. 

După ce ai identificat care sunt direcțiile în care se vor duce banii solicită mai multe oferte de preț, pentru a te asigura că vei găsi cea mai bună variantă. 

Ca să întocmești un plan cât mai real, ia în considerare fiecare pas prin care trebuie să treci cu afacerea ta. Dacă spre exemplu trebuie să construiești un spațiu, află cât costă terenul, ce costuri implică, ce autorizații ai nevoie etc. 

Dimensionează bugetul la capacitatea reală 

Majoritatea schemelor de finanțare sunt posibile doar cu o investiție inițială proprie, chiar dacă doar parțial. 

Astfel că, dacă nu dispui de bugetul necesar este bine să iei în considerare solicitarea unui credit. Ulterior îl vei achita din banii rambursați. 

Așadar, nu solicita mai mult decât consideri că poți susține și asigură-te că ai variante prin care poți obține venitul necesar pentru investițiile inițiale. 

Pasul 4. Analizează și găsește oportunitățile de finanțare

Acum că ai deja o soluție și un plan, știi de ce buget ai nevoie, pasul următor este să identifici care sunt posibilitățile de finanțare. 

Pentru că există o varietate de programe de finanțare și fiecare dintre acestea vine cu condiții specifice legate de eligibilitate, cea mai bună variantă este să apelezi la un consultant care să te îndrume în acest pas. 

Pe baza informațiilor pe care i le furnizezi consultantul face o analiză și îți oferă cea mai bună variantă de finanțare pentru proiectul tău. 

Pasul 5. Pregătirea dosarului

Acest pas presupune o colaborare foarte bună cu consultantul proiectului pentru că aici se vor pune la punct toate detaliile legate de acte, avize, informații necesare pentru întocmirea planului de afaceri cât și pentru înscrierea și depunerea proiectului. 

Aici vor fi trecute în mod detaliat și concret toate informațiile legate de activitatea afacerii, ideea de dezvoltare, ofertele de preț găsite, bugetul de cheltuieli etc. 

Planul de afaceri trebuie să conțină strategia de business în concordanță cu realitatea economică, numărul de angajați de care este nevoie în activitatea pe care o desfășori, locația exactă, clienți și furnizori, necesar de achiziții etc. iar consultantul va scrie proiectul în funcție de toate aceste detalii oferite de tine. 

În acest pas este nevoie de foarte multă răbdare pentru că scrierea proiectului necesită timp și o bună colaborare între tine și consultant. 

Pasul 6. Depunerea dosarului și procesul de evaluare

După ce toți pașii au fost făcuți și se depune proiectul acesta va trece printr-un proces de evaluare și selecție. 

Aici se va verifica conformitatea și eligibilitatea cererii de finanțare, fezabilitatea, sustenabilitatea, estimarea corectă a bugetelor etc. 

Următorul pas după ce dosarul a trecut de toate aceste criterii este semnarea contractului și solicitarea altor documente în cazul în care este nevoie. 

După ce totul este în regulă, vei semna contractul de finanțare cu autoritatea competentă și poți începe implementarea proiectului. 

Pasul 7. Implementarea proiectului 

O dată ce proiectul tău a fost acceptat și ai câștigat această finanțare, trebuie să te asiguri că vei implementa proiectul conform celor menționate în acesta și în limitele de timp trecute în proiect. 

Deși pare simplu, implementarea unui astfel de proiect nu este tocmai ușoară, în special atunci când vorbim despre fonduri europene nerambursabile. 

Așadar asigură-te că ai sumele de bani necesare pentru cheltuilile inițiale, că te ții de planul făcut pentru a finaliza la termen tot ceea ce ai propus în plan și bucură-te de dezvoltarea și susținerea afacerii tale. 

Așadar, alege cea mai buna idee de afacere care să reprezinte atât pasiunea ta, experitza ta sau dorința ta dar să aducă și beneficii celorlalți iar susținerea financiară va veni, negreșit. 

Este timpul să ai propria ta afacere! 

Vino cu cel mai bun plan, cu unul credibil și vei obține banii pentru a-ți începe propriul business, la care visezi, probabil de mult timp. 

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări
Autor Articol
Picture of Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Descarcă gratuit ghidul cu 9 studii de caz DoAds și învață strategii care au generat peste 250€ de milioane în vănzări